Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Alex Harvey jublar som guldmedaljör vid målgången på VM-femmilen i Lahtis. Närmast bakom silvermannen Sergey Ustiugov och bronsmannen Matti Heikkinen. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Alex Harvey jublar som guldmedaljör vid målgången på VM-femmilen i Lahtis. Närmast bakom silvermannen Sergey Ustiugov och bronsmannen Matti Heikkinen. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Guld till Harvey - Hellner tolva

De svenska åkarna räckte in till i medaljkampen på VM-femmilen i Lahtis.
Marcus Hellner blev bäste svensk som tolva, 16,9 sekunder efter segraren Alex Harvey.
Kanadensaren hade superglid och gled förbi Martin Johnsrud Sundby ner mot upploppet.
– Jag hade riktigt bra skidor. Det här är mitt bästa lopp i karriären och jag är väldigt lycklig, sa Harvey i segerintervjun.

Marcus Hellner, Jens Burman och Martin Johansson låg med i tätklungan men på slutkilometerna räckte de inte till när Martin Johnsrud Sundby drog upp farten. Norrmannen var stark men när det kom till avgörandet räckte inte krafterna till medalj.

När Harvey glidit förbi fick han också se sig passerad av Sergey Ustiugov som tog silvret och hemmaåkaren Matti Heikkinen som grejade ett brons efter ett motigt VM fram till avslutningsdagen. I en fotofinish tappade också Sundby fjärdeplatsen till britten Andrew Musgrave som gjorde sitt livs lopp idag.

Alex Harvey är ingen jätteöverraskning som vinnare. Han är stark i skejt, han är en stark hängåkare och han har en bra spurt. Han tog VM-brons i skiatlon i Falun för två år sedan. I vinter har han vunnit 15 kilometer fritt vid världscupen i Ulricehamn.

– Jag hade riktigt bra skidor. Det här är mitt bästa lopp i karriären och jag är väldigt lycklig, berättade Harvey i segerintervjun.

Marcus Hellner upp mot drygt milen kvar tappade sedan en del när Sundby och Ustiugov höjde tempot. Hellner jobbade sig dock tillbaka men till slut räckte det inte till.

– Det kändes okej överlag men i de här avslutningarna har jag svårt att hänga med och vara explosiv. Det svarar inte lika bra som för Harvey och dem, berättade Marcus för SVT.

Marcus Hellner och norrmannen Anders Glöersen under VM-femmilen. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.
Marcus Hellner och norrmannen Anders Glöersen under VM-femmilen. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Jens Burman och Martin Johansson tappade lite mer på slutet och blev 15:e och 19:e. Jens var 28 sekunder efter Harvey och Martin hade dryga minuten fram till vinnaren.

För den tidigare femmilsvärldsmästaren Johan Olsson slutade dagen med en 26:e plats över tre minuter efter.

– Jag kände tidigt att jag inte hade något att hämta. Det var kanske fel beslut att starta, men det är bara att försöka ta sig igenom det så fort som möjligt, sa Johan till SVT.

– Men jag har fått otroligt stöd från de svenska fansen ute på banan, fortsatte Olsson.

Resultat
VM 50 km

1. Alex Harvey 1.46.28.9
2. Sergey Ustiugov + 0.6
3. Matti Heikkinen + 1.4
4. Andrew Musgrave + 2.9
5. Martin Johnsrud Sundby + 3.0
6. Sjur Röthe + 3.4
7. Dario Cologna + 8.9
8. Petter Northug + 12.3
9. Maurice Manificat + 13.4
10. Hans Christer Holund + 14.3
11. Anders Glöersen  + 16.4
12. Marcus Hellner + 16.9

15. Jens Burman + 28.3
19. Martin Johansson + 1.04.1
26. Johan Olsson + 3.15.1

Komplett resultat finns här

 

Senaste nyheterna

Jonna Sundling har slängt gipset och nu väntar fortsatt rehb. FOTO: Simon Hastegård/Bildbyrån.

Jonna Sundling fri från gipset

Jonna Sundling är fri från sitt gips efter skadan hon ådrog sig vid den svenska säsongspremiäeren i Gällivare. Nu är hon redo för rehabträning meddelar Svenska skidförbundet på onsdagskvällen. – Avgi...
Zebastian Modin blev tvåa på sprinten vid paravärldscupen i Kanada.

Modin tvåa på sprinten i Kanada

Zebastian Modin blev tvåa när i världscupen i paralängdskidor hade sprint i Canmore, Kanada i går. – Det var tufft men ändå bra, sa Modin efter andraplatsen.
Andre Pops har med sig längdåkarnas världscup i Davos i Vinterstudion kommande helg. FOTO: Erik Simander/Bildbyrån.

Längdvärldscupen gör kort comeback i Vinterstudion

Som bekant så sänds längdåkarnas världscup på TV6 och Viaplay i vinter. Dock inte kommande helg från tävlingarna i Davos, Schweiz. Då gör längdvärldscupen en kort comeback i Vinterstudion på SVT.