Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Jens Burman gjorde karriärens bästa VM-lopp när han slutade åtta på 15 kilometer fri stil vid VM i Oberstdorf. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Jens Burman gjorde karriärens bästa VM-lopp när han slutade åtta på 15 kilometer fri stil vid VM i Oberstdorf. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Guld till Holund – Burman åtta och Poromaa nia

De norska herrarna tapetserade pallen på 15 kilometer fri stil vid i VM Oberstdorf. Hans Christer Holund vann 20,2 sekunder före Simen Hegstad Krüger. Bronset tog supertalangen Harald Östberg Amundsen, trots ett fall.
Jens Burman och William Poromaa gjorde starka lopp och slutade åtta och nia. Burman bara drygt 13 sekunder efter Alexander Bolshunov på fjärde plats.
– Det här var ett steg i rätt riktning. Jag får vara nöjd för 15 skjet har ju inte varit min starkaste sida i år, sa Burman efter åttondeplatsen.

Det blev en mycket tuff tävling i mjuka förhållanden där den norska medaljtrion klarade de tuffa förutsättningarna bäst. Förra VM:s femmilsmästare Hans Christer Holund var starkast och vann med en klar marginal på 20 sekunder till Simen Hegstad Krüger. Unge Harald Östberg Amundsen skrällde med brons 15 sekunder efter Krüger. Det kunde till och med blivit silver då den unge norrmannen gjorde ett rejält fall och tappade mycket tid.

– Det här är stort. För mig är det så stort som det kan bli. Det är väldigt många jag har att tacka för det här guldet som står bakom mig och som har hjälpt mig, sa guldmedaljören Holund till SVT Sport.

Alexander Bolshunov ledde loppet till dryga sex kilometer men kroknade rejält och slutade fyra 43,7 sekunder bakom Holund.

Både Jens Burman och William Poromaa gjorde starka lopp och hade inte så mycket tid fram ännu bättre placeringar. Burman var en sekund bakom regerande mästaren Martin Johnsrud Sundby och ytterligare sex tiondelar efter Sjur Röthe och till femman Artem Maltsev fattades ytterligare bara fem sekunder.

Burman låg 34:a vid första passeringen efter 1,8 kilometer men därifrån klättrade han hela tiden. Halvvägs var han 13:e, en och en halv sekund före William Poromaa.

– Jag gjorde det jag kunde idag och fick ut det mesta. Formen är god, jag har en fart jag kan hålla hela tiden. Det passar mig ganska bra när det blir lite lösare förhållanden. Vi får hoppas det är så på femmilen också, sa Burman till SVT.

William Poromaa öppnade lite mer optimistiskt än Burman och halvvägs låg de som sagt i stort sett lika. Båda två avslutade starkt och klättrade in topp tio.

– Det var roligt… nej roligt var det fan inte. Det var tufft. Jäkla jobbig bana där det gällde att hålla farten på platten också. Jag tror det var det tuffaste lopp jag någonsin åkt. Man bara trampade luft uppför backarna och så visste man att när man kom ner på botten måste man ta i allt man kan också. Sjuk krävande bana, sammanfattade Poromaa dagens VM-lopp.

– Jag är nöjd och visar ju att jag är på en stabil nivå, kan åka många olika distanser och står mig bra mot världseliten, fortsatte Poromaa.

För Karl-Johan Westberg och Björn Sandström så slutade tävlingen med 37:e och 38:e plats

Resultat finns här.

Senaste nyheterna

Britta Johansson Norgren är ute efter revansch och nya segrar i Visma Ski Classics kommande vinter. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Johansson Norgren vill ha revansch

Britta Johansson Norgren, Lager 157 Ski Team, hade chansen att vinna Visma Ski Classics totalt för sjätte säsongen i rad i vintras. Köldskadorna hon fick på säsongens första lopp, Engadin La Diagonela...
Det blir fler och fler damåkare i Visma Ski Classics. När säsong XI sammanfattas så är 33 procent av Pro Teamens åkare damer.

Rekordmånga damåkare i Visma Ski Classics

När Visma Ski Classics säsong XI sammanfattas kan vi dra slutsatsen att andelen damåkare i Pro Touren ökar. Nu är 33 procent av Pro Teamens åkare damer - mer än någonsin tidigare och det är ett nytt r...