Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Calle Halfvarsson söker en bra känsla när han idag är tillbaka i världscupen på hemmaplan i Falun. FOTO: Maxim Thore/Bildbyrån.

Calle Halfvarsson söker en bra känsla när han idag är tillbaka i världscupen på hemmaplan i Falun. FOTO: Maxim Thore/Bildbyrån.

Halfvarsson hoppas kroppen ger bra svar i Falun

Efter en sommar och höst där träningen gick bättre än någonsin så fick Calle Halfvarsson en besvärlig ingång på VM-säsongen med en månads penicillinkur.
Efter nyår fick han bryta Tour de Ski då kroppen inte svarade. Nu hoppas han på en bättre känsla på hemmaplan i Falun när han är tillbaka i världscupen.
– Jag måste få någon typ av bra svar under helgens tävlingar. Annars måste jag göra någon större förändring, säger Calle Halfvarsson.

När Calle Halfvarsson ger sig ut från start på 15 kilometer fri stil idag klockan 11.30 så hoppas han förstås på en bättre känsla i kroppen.

Hur går dina tankar inför helgens lopp i Falun?
– Jag är såklart lite spänd och lite nervös över hur min form är med tanke på att det gick ganska tungt på Tour de Ski. Att jag fick avbryta touren var inte alls vad jag hoppats på. Jag är spänd på om jag gjort rätt i träningen fram till nu. Jag måste få någon typ av bra svar under helgens tävlingar. Annars måste jag göra någon större förändring, säger Halfvarsson.

Vad vill du få för svar under helgen?
– Ha en bra känsla, orka driva på uppför och inte bli slut och kraftlös. Resultatet i sig är inte så viktigt, mer att hitta en bra känsla.

När hade du senast en bra känsla i kroppen?
– Jag har känt den på några intervallpass jag kört nu på hemmaplan efter Tour de Ski, tendenser till det. Inte den riktiga toppkänslan som jag hade som bäst innan jag blev sjuk i oktober.

Innan säsongen flaggade Halfvarsson för att VM-femmilen, som avgörs söndagen den 7 mars, är vinterns stora mål. Det har inte ändrat sig trots den motiga starten på säsongen.

– Det är fortfarande femmilen som är det stora målet på VM. Det är också det jag har mest tid att förbereda mig till också eftersom det ligger sist på VM-programmet, säger Halfvarsson.

När det gäller specifika förberedelser för en femmil så lutar sig Calle mycket på det han gjorde i träningen innan säsongen.

– Det blir väl något specifikt pass efter tävlingarna i Falun men annars ska jag bara försöka hitta den goa känslan och ha överskott till VM.

Här har Calle tagit inspiration av Gunde Svan. Till SportExpressen har Calle berättat att han hälsat på hemma hos Gunde i Skamhed utanför Vansbro. Där fick han bland annat kikai Svans träningsdagbok från hans karriär.

– Gunde är ju väldigt mycket för att samla energi och ta det väldigt, väldigt lugnt mellan tävlingarna på vintern - och det är ju lite tvärtemot det jag har gjort, berättar Halfvarsson för SportExpressen.

Calle Halfvarsson är en skidåkare som ofta utsätts för mycket negativa kommentarer i sociala medier om han inte presterar på topp på tävlingar. Det är dock något han tar lätt på nuförtiden.

– Jag bryr mig inte för fem öre vad folk hemma i soffan sitter och tycker. De får tycka vad de vill och jag har full respekt för att folk sitter hemma och tycker också, men det är inget jag lägger någon vikt vid, säger Halfvarsson och fortsätter;

– Det brukar oftast vara personer som inte vet så mycket, som inte haft något elitsatsning eller karriär själva. Det är lätta att sitta hemma och tycka om man inte vet så mycket.

– När man var yngre tog man kanske mer illa upp, att man blev irriterad. Nu bryr jag mig inte alls.

Senaste nyheterna

Britta Johansson Norgren är ute efter revansch och nya segrar i Visma Ski Classics kommande vinter. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Johansson Norgren vill ha revansch

Britta Johansson Norgren, Lager 157 Ski Team, hade chansen att vinna Visma Ski Classics totalt för sjätte säsongen i rad i vintras. Köldskadorna hon fick på säsongens första lopp, Engadin La Diagonela...
Det blir fler och fler damåkare i Visma Ski Classics. När säsong XI sammanfattas så är 33 procent av Pro Teamens åkare damer.

Rekordmånga damåkare i Visma Ski Classics

När Visma Ski Classics säsong XI sammanfattas kan vi dra slutsatsen att andelen damåkare i Pro Touren ökar. Nu är 33 procent av Pro Teamens åkare damer - mer än någonsin tidigare och det är ett nytt r...