Calle Halfvarsson söker en bra känsla när han idag är tillbaka i världscupen på hemmaplan i Falun. FOTO: Maxim Thore/Bildbyrån.

Calle Halfvarsson söker en bra känsla när han idag är tillbaka i världscupen på hemmaplan i Falun. FOTO: Maxim Thore/Bildbyrån.

Halfvarsson hoppas kroppen ger bra svar i Falun

Efter en sommar och höst där träningen gick bättre än någonsin så fick Calle Halfvarsson en besvärlig ingång på VM-säsongen med en månads penicillinkur.
Efter nyår fick han bryta Tour de Ski då kroppen inte svarade. Nu hoppas han på en bättre känsla på hemmaplan i Falun när han är tillbaka i världscupen.
– Jag måste få någon typ av bra svar under helgens tävlingar. Annars måste jag göra någon större förändring, säger Calle Halfvarsson.

När Calle Halfvarsson ger sig ut från start på 15 kilometer fri stil idag klockan 11.30 så hoppas han förstås på en bättre känsla i kroppen.

Hur går dina tankar inför helgens lopp i Falun?
– Jag är såklart lite spänd och lite nervös över hur min form är med tanke på att det gick ganska tungt på Tour de Ski. Att jag fick avbryta touren var inte alls vad jag hoppats på. Jag är spänd på om jag gjort rätt i träningen fram till nu. Jag måste få någon typ av bra svar under helgens tävlingar. Annars måste jag göra någon större förändring, säger Halfvarsson.

Vad vill du få för svar under helgen?
– Ha en bra känsla, orka driva på uppför och inte bli slut och kraftlös. Resultatet i sig är inte så viktigt, mer att hitta en bra känsla.

När hade du senast en bra känsla i kroppen?
– Jag har känt den på några intervallpass jag kört nu på hemmaplan efter Tour de Ski, tendenser till det. Inte den riktiga toppkänslan som jag hade som bäst innan jag blev sjuk i oktober.

Innan säsongen flaggade Halfvarsson för att VM-femmilen, som avgörs söndagen den 7 mars, är vinterns stora mål. Det har inte ändrat sig trots den motiga starten på säsongen.

– Det är fortfarande femmilen som är det stora målet på VM. Det är också det jag har mest tid att förbereda mig till också eftersom det ligger sist på VM-programmet, säger Halfvarsson.

När det gäller specifika förberedelser för en femmil så lutar sig Calle mycket på det han gjorde i träningen innan säsongen.

– Det blir väl något specifikt pass efter tävlingarna i Falun men annars ska jag bara försöka hitta den goa känslan och ha överskott till VM.

Här har Calle tagit inspiration av Gunde Svan. Till SportExpressen har Calle berättat att han hälsat på hemma hos Gunde i Skamhed utanför Vansbro. Där fick han bland annat kikai Svans träningsdagbok från hans karriär.

– Gunde är ju väldigt mycket för att samla energi och ta det väldigt, väldigt lugnt mellan tävlingarna på vintern - och det är ju lite tvärtemot det jag har gjort, berättar Halfvarsson för SportExpressen.

Calle Halfvarsson är en skidåkare som ofta utsätts för mycket negativa kommentarer i sociala medier om han inte presterar på topp på tävlingar. Det är dock något han tar lätt på nuförtiden.

– Jag bryr mig inte för fem öre vad folk hemma i soffan sitter och tycker. De får tycka vad de vill och jag har full respekt för att folk sitter hemma och tycker också, men det är inget jag lägger någon vikt vid, säger Halfvarsson och fortsätter;

– Det brukar oftast vara personer som inte vet så mycket, som inte haft något elitsatsning eller karriär själva. Det är lätta att sitta hemma och tycka om man inte vet så mycket.

– När man var yngre tog man kanske mer illa upp, att man blev irriterad. Nu bryr jag mig inte alls.

Senaste nyheterna

Fem unga åkare har tagits ut till Lager 157 Ski Team:s ungdomslag.

Fem åkare in i Lager 157 Ski Team:s ungdomslag

Intresset för att vara en del av Lager 157 Ski Team:s nya ungdomslag var jättestort. Av de dryga 60-talet intresserade har nu följande fem åkare valts ut: Anton Eriksson, Sollefteå skidor, Jonatan St...
Rikard Grip delar ut utmärkelsen Årets rookie till Stina Nilsson. FOTO: Håkan Blidberg.

Stina Nilsson Årets rookie!

Varje år delar svenska Svenska Skidskytteförbundet ut priset ”Årets rookie” till en aktiv skidskytt som tagit stora steg framåt i sin karriär under säsongen som gått. I år tilldelas priset en minst s...
Skidskyttelandslaget huvudtränare Johannes Lukas tillsammans med Sebastian Samuelsson och Martin Ponsiluoma redo för test. FOTO: Svenska Skidskytteförbundet.

Mittuniversitetet blir skidskyttets exklusiva testanläggning

Ett nytecknat samverkansavtal mellan Mittuniversitetet och Svenska Skidskytteförbundet säkerställer att Skidskyttelandslaget får tillgång till Mittuniversitetets spetskompetens avseende tester och for...