Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Precis som på damsidan tog Norge revansch för Sotji-OS och grejade guldet före Sverige och Frankrike. FOTO: NordicFocus.
Precis som på damsidan tog Norge revansch för Sotji-OS och grejade guldet före Sverige och Frankrike. FOTO: NordicFocus.

Halfvarsson utmanade Northug

Det var Norges stafett. De vann ju guldet.
Men det var också Sveriges. Johan Olssons andra sträcka går till historien - den var enorm. Calle Halfvarsson utmanade sedan Petter Northug inne i stadion som ingen annan skidåkare gjort på slutsträckan.
Detta inför en publik som bjöds på en fantastiskt spännade show. Där den jublande och engagerade publiken själv var en stor del i showen.

Första sträckan blev en kamp för Daniel Richardsson. Daniel såg ut att ha problem att få fast skidorna uppför mördarbacken. Man såg att han hade tjuvsläpp redan på första varvet och kanske var inte heller glidet det allra bästa. Kroppen svarade inte heller som Daniel önskat.

– Jag kände direkt att jag inte hade riktigt bra fäste och kroppen var inte heller på topp idag. Jag kämpade så gott jag kunde. Jag är glad för vad de andra killarna i laget gjorde idag, berättade Daniel.

När Niklas Dyrhaug gasade på så fick Daniel ge sig och in till växlingen hade han tappat 20 sekunder.

Men då får vi se ett brutalt lopp av Johan Olsson på andra sträckan. Han ger järnet direkt från start och efter fem kilometer är han ikapp. På sista varvet av fyra så ökar han farten och Norges Didrik Tönseth kan inte följa. Till växlingen är norrmanen halvminuten efter. Riktigt bra åker också Frankrikes Maurice Manificat som är med Olsson större delan av sträckan och bara växlar sex sekunder efter.

olsson_4x10.jpg
Johan Olsson var snabbast på andra sträckan och blir nu riktigt farlig på femmilen på söndag. FOTO: NordicFocus.

– Jag är mycket nöjd med mitt lopp och glad för medaljen. Men det är klart när det är stafett vill man ha guld, sa Olsson på presskonferensen.

– Det var skönt att kunna växla först idag. Det har varit svårt att hämta sig efter 15 kilometersloppet. Nu känner jag mig mindre trött än efter det loppet, berättade Johan vidare.

På tredje sträckan utkristalliserade sig medaljtrion. Norges Anders Glöersen var sträcksnabbast och gick ifatt Marcus Hellner och Robin Duvillard. Norrmannen avslutade också riktigt starkt och skickade ut Petter Northug några sekunder före Frankrikes Adrien Backscheider. Hellner lämnade över till Calle Halfvarsson 20 sekunder efter Norge.

hellner_gloersen.jpg
Hellner före Glöersen. Norrmanne var stark och drog ifrån in mot växlingen. FOTO: NordicFocus.

– Jag kände mig väl inte i någon superform direkt, jag gick ut ganska hårt också för att hålla den där luckan. Men det var tufft och de kom ikapp och jag tror att Glöersen hade en bra dag också och fransosen också så jag fick kämpa där ute. Jag lyckades ändå hålla ihop det hyfsat och det blev ingen fara eftersom sistasträckan blev som den blev, berättade Hellner.

Halfvarsson var snart tillsammans med Northug och Backscheider och trion åkte avvaktande. Ett tag på slutsträckan släppte Petter och Calle iväg fransmannen med fem-sex sekunder men vid varvningen efter 7,5 kilometer glider de upp på varsin sida om Adrien och sedan handlar det bara om Sverige och Norge.

In på stadion kom Halfvarsson glidande före Northug. Men uppför hästskon i stadion exploderade Petter och tog sig förbi innan sista backen ner mot upploppet.

Calle svarade dock upp bra och var endast 0,6 sekunder över mållinjen. Det här var den minsta marginalen Petter vunnit en stafettspurt på.

calle_northug.jpg
Halfvarsson före Northug och Backscheider. FOTO: NordicFocus.

– Jag gör en miss idag. Han kommer bakom mig i mitt vindsug och får med sig bättre fart. Han vet exakt vad han ska köra medans jag har lite svårt att hålla koll på honom, berättade Calle.

– Det var väldigt kul med allt folk som hejade. Det här var också min första internationella medalj. Det betyder mycket för mig, fortsätter Halfvarsson

Det är dock en speciell dag för Calle på många sätt. Att åka inför hemmapubliken med många kompisar och vänner längs banan.

Petter Northug var samlad med glad på presskonferensen.

– Jag var beredd på många olika scenarier. Det var kul att det blev en kamp tillsamman med två andra lag. Efter Sotji hade vi stor press på oss att lyckas. Det är bara guld duger för fansen, säger Northug.

1. Norge
2. Sverige + 0,6
3. Frankrike + 8,9
4. Ryssland + 31.0
5. Schweiz + 2,03,0
6. Italien + 2,27,2

Kompletta resultat här.

 

Siste nyheter

pod_novak

Podcast med Max Novak

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics podcast, Livigno2Levi, intervjuas Max Novak, Team Ramudden. Max vann Visma Ski Classics ungdomstävling förra vintern. Podden finns på Spotify och där du hitta...