Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Halmstad Golfarena blir nu Sveriges sydligaste officiella Vasaloppscenter. FOTO: Halmstad Golfarena.
Halmstad Golfarena blir nu Sveriges sydligaste officiella Vasaloppscenter. FOTO: Halmstad Golfarena.

Halmstad Golfarena blir Officiellt Vasaloppscenter

Sveriges främsta träningsanläggning för golfare blir nu även Sveriges sydligaste officiella Vasaloppscenter.
Det är faktiskt mindre märkligt än det kanske först låter.
– Sedan 2013 har Halmstad Golfarena iklätt sig vinterskrud och blivit Halmstad Skidarena i takt med att kylan greppat tag i södra Sverige, berättar Martin Siljegård, VD för Halmstad Golfarena AB.

– Tillsammans med utvecklingen av skidspår och vinteraktiviteter har även övrig idrottslig verksamhet som löpgrupper och vasagrupper växt till sig ordentligt. Numera är det en stabil grupp deltagare som tränar inför skidsäsongen året runt. Inte minst de som har något lopp i Vasaloppets vintervecka i sikte, fortsätter Siljegård.

Sedan invigningen av Halmstad Golfarena 2011 har friskvårdstrenden fått tydligt fäste på anläggningen som ursprungligen hade ett helhetsfokus på den ambitiösa golfaren. Numera är gymverksamheten en viktig och tongivande del året runt. Samtidigt som man nu blir en del av Vasaloppsfamiljen visar man tydligt ambitionsnivån för framtiden.

– Att förknippas med Vasaloppets starka varumärke är verkligen en kvalitetsstämpel på att det vi gör hos oss håller hela vägen. Vi blir nu det sydligaste Vasaloppscentret i Sverige vilket gör att vi måste hålla oss på tårna både som fysisk anläggning, men också kvalitetsmässigt när det kommer till våra instruktörer oavsett om det gäller skidåkning, löpning, cykling eller någon annan träningsform. De som söker sig till oss – nybörjare eller mer vana utövare - ska känna sig helt trygga i att de får den hjälp och stöd de behöver i sin idrottsliga eller hälsomässiga intention, förklarar Martin Siljegård.

Halmstad Golfarena blir Officiellt Vasaloppscenter för skidor, löpning och cykel. Ett helhetspaket och en avspegling av alla de grenar som Vasaloppet erbjuder. Givetvis är Vasaloppet första söndagen i mars den stora kronjuvelen, men därutöver finns det både långa och kortare lopp som passar de flesta skidåkare.

På Halmstad Golfarena gläds man åt att nu vara Officiellt Vasaloppscenter för skidor, löpning och cykel. FOTO: Halmstad Golfarena.På Halmstad Golfarena gläds man åt att nu vara Officiellt Vasaloppscenter för skidor, löpning och cykel. FOTO: Halmstad Golfarena.

Vad många däremot inte känner till lika väl är alla cykel- och löplopp under Vasaloppets sommarvecka. Cykelvasan 90 km är det mest populära loppet med cirka 10 000 startande, men rent uppmärksamhetsmässigt börjar även Ultravasan ta ordentlig plats. Ultravasan 90 km drar varje år löpare från yttersta världseliten och är ett lopp som – precis som Vasaloppet och Cykelvasan – startar i Berga by i Sälen och har målgång under den traditionella målportalen i Mora.
Konceptet där utövaren deltar i alla tre loppen under ett och samma år – Vasaloppstrippeln – är den verkliga utmaningen. Vasaloppstrippeln finns i distanserna 90, 45 och 30 kilometer för att attrahera olika målgrupper.

– Vi ser stora möjligheter att som officiellt Vasaloppscenter utveckla vår verksamhet mot just löpare och även mountainbikecyklister, säger Siljegård. Halmstad med omnejd har verkligen unika förutsättningar för såväl löpning som cykling, så nu sätter vi igång och jobbar med paketlösningar för att locka hit mer långväga gäster. Förhoppningen är självklart att etablera samarbeten med några aktörer i Halmstad som kan bidra med viktiga delar till den helhet som vi nu ska bygga upp. Ensam är inte stark även om vi med vår anläggning tveklöst sitter på en unik produkt som utgångspunkt, säger Martin Siljegård.

När det gäller snö och skidåkning får man dock förlita sig på att kylan ska infinna sig. Det är först när temperaturen sjunker under -2 grader som det går att starta snötillverkningen. På Halmstad Golfarena har man kapacitet att tillverka cirka 200 kubikmeter snö i timmen om förutsättningarna är optimala (- 10 grader och vindstilla). Då kan man skapa ett 500 meter långt skidspår på några få dagar, men eftersom temperaturen vanligtvis inte kryper så lågt tar det i regel några dagar ytterligare att få till ett skidspår när kylan väl sätter in. I början av Januari brukar man räkna med att starta snöproduktionen på Halmstad Golfarena och målsättningen är att få till ett skidspår på 1,5 – 2 kilometer.

– I vinter kommer vi att genomföra Barnens Vasalopp som en del av vår nya vasaloppsstatus. Blir det kallt hoppas vi även att det kan bli ytterligare någon tävling som genomförs i Halmstad Skidklubbs regi. Men det förutsätter att vi kan tillverka snö och kanske kan vi få till skidspår fler än de 50 dagarna som vi lyckades med vintern 2018, avslutar Siljegård.
 

Om Halmstad Golfarena:
Halmstad Golfarena är framtidens anläggning för golfare som vill utvecklas och spela golf där tiden är en faktor. Naturskönt belägen samt nära granne med såväl Kattegatt som populära Ringenäs Golfbana. Anläggningen som invigdes 8 juli 2011 ligger tio minuter från centrala Halmstad. Här träffas såväl professionella golfare som nybörjare för att utvecklas och inspireras i kreativ golfmiljö. 2013 etablerades Halmstad Skidarena som en del av verksamheten när man investerade i en anläggning för tillverkning av snö. I januari 2014 skapades Sveriges sydligaste skidspår med tillverkad snö. Från och med 2015 finns en slopevärderad niohålsbana med tydlig linkskaraktär som en del av anläggningen. 2017 utökade man gym och hotellverksamheten och 2019 färdigställdes den unika golfträningshallen för inomhusträning året runt. Hösten 2019 blev Halmstad Golfarena ett Officiellt Vasaloppscenter.

 

Siste nyheter

Märta Rosenberg från Duved tilldelas årets Charlotte Kalla-stipendium.

Årets Charlotte Kalla-stipendium till Märta Rosenberg

Märta Rosenberg är 18-åringen från Duved i Jämtland som i vintras blev bästa svensk på Ungdoms OS i Lausanne där hon tog guld i 5 kilometer klassiskt, silver i skicross och brons i sprint. Nu får hon ...
Jörgen Brink vill inspirera till sommarträning genom att bjuda in till virtuella Brink Tour på SkiErg.

Jörgen bjuder in till virtuella Brink Tour

Trefaldige Vasaloppsvinnaren Jörgen Brink vill ge alla tävlingssugna en fin utmaning under sommar och höst. Han bjuder in till en virtuell tour på SkiErg under namnet Brink Tour. – Jag hoppa att det ...