Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Stora delar av Falun Borlänges seniortrupp mitt på VM-arenan. Foto: Per Frost

Här är alla Falun-Borlänges värvningar

Vill ha egna åkare i Falu-VM

Calle Halfvarsson och Gustav Eriksson var redan klara. Lisa Larsen stämde inte alls, men däremot är Maria Gräfnings, Anna Janjons, Simon Andersson, Jesper Nyström samt tre juniorer klara för klubben. Längd.se fanns på plats när de presenterades.

 I ett rum som var beläget bara någon enstaka meter från den tänkta VM-arenan 2015 hade Falun-Borlänge SK kallat till presskonferens. På presskonferensen presenterade coachen Daniel Hammarström hela fem stycken lovande senioråkare som kommer ansluta till klubben och göra sin första tävling redan under helgens mördarbackslopp. Tanken är att man vill visa att det löper en röd tråd genom hela arbetet med VM 2015, att även närregionen kan ta fram egna åkare till mästerskapet.

Redan tidigare hade det läckt ut att a-landslagsmannen Calle Halfvarsson och militärlandslagsmannen Gustav Eriksson åker för klubben men nu avslöjades det alltså att hela fyra åkare, Maria Gräfnings tidigare Östersunds SK, Anna Janjons från Domnarvet, Jesper Nyström från Falu IK och Simon Andersson från Domnarvet går till den rena elitklubben.

Hammarström berättade att Falun-Borlänge är tänkt att fungera som en elitklubb för regionen dit alltså Falu IK och Domnarvets GoIF är tänkt att fungera som farmarklubbar och faktum är att även fast några av de nya åkarna närmast kommer från klubbar utanför kommungränserna är alla från Falun eller Borlänge. Halfvarsson är från Sågmyra SK, Eriksson från Stora Tuna IK i Borlänge och Gräfnings från Falu IK.

Såväl Halfvarsson som Eriksson och Gräfnings säger att gruppen i Falun-Borlänge är ett trevligt och inspirerande gäng, men att det såklart känns tråkigt att lämna sin gamla klubb.

–Det var verkligen ett svårt beslut, Östersunds SK har ju varit en stor del i den jag är idag och det var verkligen ett svårt beslut att fatta, men jag tror det kan bli minst lika bra här i Falun-Borlänge säger Maria Gräfnings till längd.se.

Här följer en kort presentation av de nya åkarna, varje namn har en länk som leder till Skidresultat:

Maria Gräfnings. Foto: Per Frost

Maria Gräfnings bor för tillfället i Salt Lake City där hon studerar på college och har dessutom haft goda framgångar i skidspåren under vintern. Bland annat tog hon ett guld i amerikanska mästerskapen och vann collegeligan. Hon planerar att stanna i USA under nästa vinter men komma hem till Sverige under två månader för att tävla i bland annat SM där nu klubbens damlag har goda chanser.. Kommer från Falun.

Gustav Eriksson Foto: Per Frost

Gustav Eriksson har precis tagit studenten från Mora skidgymnasium men blev, trots fina meriter där han bland annat vann hela juniorcupen petad från alla skidförbundets landslagsgrupper inför sommaren. Istället öppnade sig en chans för en plats i militärlandslaget vilket han kommer tillhöra under sitt första år som senioråkare. Det innebär förutom några träningsläger att han får ställa upp i militär-VM, ett mästerskap som många länder värderar mycket högt. Kommer från Borlänge.

Jesper Nyström Foto:Per Frost

Jesper Nyström slutade på Sollefteå Skidgym förra veckan efter 4 års studier där. Årets säsong har blivit förstörd av sjukdom medans han tidigare säsonger har bland annat en 7e och en 10e plats på JSM 2009.  Flyttar till Umeå i höst för att studera och kombinera de med elitsatsning. Målet är att kunna få träna på bra och utvecklas emot nationelltopp kommande åren. 

 

Anna Janjons Foto: Per Frost

Anna Janjons hade en tung säsong med mycket skador och sjukdomar men lyckades ändå rycka upp sig och ta en imponerande seger i sin absolut sista cuptävling som junior. Har precis tagit studenten från Torsby skidgymnasium. Planerar att flytta till Falun och börja studera inom idrottsvetenskap och gå på skidhögskolan. Kommer från Borlänge.

Simon Andersson. Foto: Per Frost

Simon Andersson tog studenten från Torsby skidgymnasium för några veckor sedan och går nu in i seniortiden. Blev inte uttagen till årets junior-VM trots fina resultat i testloppen, något som han även gick ut i pressen och kritiserade. Svarade sedan landslagsledningen med att ta hem guld i Junior-SM pursiut.

Calle Halfvarsson Foto: Per Frost

Calle Halfvarsson tog ett JVM-guld i sprint 2009 och sedan dess har karriären flutit på. I vintern som gick fick han chansen i flera världscuplopp och har varit med och fightat ned flera stora namn, främst på sprintdistansen. Ingår i A-landslaget och ses som det kanske största hemmahoppet för Faluborna. Kommer från Sågmyra utanför Falun.

 

Man presenterade även något helt unikt i klubbens historia i form av en juniorsatsning som gjorts möjlig med hjälp av en sponsor. Enligt klubben vill man göra denna satsning som ett komplement till den juniorverksamhet som tidigare bedrivs i Domnarvet och Falu IK. De nya junioråkarna i stallet är:

Niklas Persson från Falu IK, Oscar Ivars från Dala-Järna samt Oscar Svensson från Faluklubben Korsnäs IF.

Falun-Borlänge SK, Hemsida

 

Senaste nyheterna

Jonna Sundling har slängt gipset och nu väntar fortsatt rehb. FOTO: Simon Hastegård/Bildbyrån.

Jonna Sundling fri från gipset

Jonna Sundling är fri från sitt gips efter skadan hon ådrog sig vid den svenska säsongspremiäeren i Gällivare. Nu är hon redo för rehabträning meddelar Svenska skidförbundet på onsdagskvällen. – Avgi...
Zebastian Modin blev tvåa på sprinten vid paravärldscupen i Kanada.

Modin tvåa på sprinten i Kanada

Zebastian Modin blev tvåa när i världscupen i paralängdskidor hade sprint i Canmore, Kanada i går. – Det var tufft men ändå bra, sa Modin efter andraplatsen.
Andre Pops har med sig längdåkarnas världscup i Davos i Vinterstudion kommande helg. FOTO: Erik Simander/Bildbyrån.

Längdvärldscupen gör kort comeback i Vinterstudion

Som bekant så sänds längdåkarnas världscup på TV6 och Viaplay i vinter. Dock inte kommande helg från tävlingarna i Davos, Schweiz. Då gör längdvärldscupen en kort comeback i Vinterstudion på SVT.