Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Alex Harvey slänger sig över mållinjen som etta i Ulricehamn. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.
Alex Harvey slänger sig över mållinjen som etta i Ulricehamn. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Harvey och Sundby hyllade Ulricehamn

Kanadensaren Alex Harvey trivdes som fisken i vattnet på Ulricehamns böljande världscupbanor.
Det slutade med seger sex sekunder före Martin Johnsrud Sundby. Harveys första världscupseger i ett lopp med individuell start.
– Det var fantastiskt idag. Jag hade bra skidor och en bra kropp, sa Harvey.

Harvey ser förstås fram emot VM där han ser sig själv som möjlig för medalj på många distanser - från sprinten till femmilen. Idag visade han också att han kan vinna lopp med intervallstart.

– Fram till idag har tävlingar med individuell start varit min svaghet.

Kanske var det publiken vid Lassalyckan i Ulricehamn som gjorde susen.

– Det var enormt! Som ett VM!

– Även under uppvärmningen. Jag måste tacka den svenska publiken för de skrek mitt namn överallt. Publiken var fantastisk, berättade Alex och fortsatte:

– Det är alltid trevligt när vi tävlar i Skandinavien men idag var det som under ett VM i Falun eller Holmenkollen.

Vad betyder den här segern för dig?
– Det betyder mycket. Som sagt min första seger med individuell start. Det här är riktig längdåkning så det känns toppen. Jag är ju normalt bättre på masstart så jag är verkligen jätteglad.

– Banan passade mig bra. Det var en rejäl backe och annars flackar partier som jag är duktig på. Jag fick bra coachning hela loppet och visste att jag var med i kampen från start.

Sundby avslutade loppet mycket snabbt. Han åkt de sista tre kilometerna tio sekunder snabbare än Harvey.

–  Jag kände mig inte så pigg ut från start. Jag har tränat hårt och mycket den senaste tiden. Jag var inte så pigg i början av loppet men sen blev det bättre och bättre, berättade norrmannen.

– Planen var att träna på det som blir viktigt i Lahtis. De sista kilometerna på 30 och 50 kilometer där kommer bli viktiga så jag försökte jobba på det idag.

sundby_2_ulr.jpg
Martin Johnsrud Sundby fick bra stöd av den svenska publiken och avslutade loppet blixtrande snabbt. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Norrmanen berömde banan och underlaget.

– Jag tycker det var väldigt bra. I går var det inte så bra så något har hänt över natten. Med tanke på vädret den senaste tiden så var det verkligen fint idag.

Vad säger du om publiken?
– Jag känner mig ödmjuk inför att tävla här. När det är så här mycket folk, och jag tror jag talar för alla, så kan vi åka världscup här varje veckoslut.

Är det bättre än Holmenkollen?
– Jag är ledsen att säga det men idag var det verkligen bra.

Siste nyheter

pod_novak

Podcast med Max Novak

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics podcast, Livigno2Levi, intervjuas Max Novak, Team Ramudden. Max vann Visma Ski Classics ungdomstävling förra vintern. Podden finns på Spotify och där du hitta...