Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Stafettvasans start senareläggs och beslut om Nattvasan genomförs som 90 eller 45 kilometer beslutas fredag förmiddag. FOTO: Vasaloppet.
Stafettvasans start senareläggs och beslut om Nattvasan genomförs som 90 eller 45 kilometer beslutas fredag förmiddag. FOTO: Vasaloppet.

Hela eller halva Nattvasan? Senarelagd start i Stafettvasan

Det kalla vädret som präglat Vasaloppets vintervecka 2018 så här långt håller i sig och påverkar både Stafettvasan och Nattvasan som arrangeras i morgon fredag den 2 mars.
Stafettvasans start kommer att senareläggas och gällande Nattvasan är beslutet att loppet ska genomföras, antingen som planerat 90 km men med extra säkerhetsåtgärder, eller på halva sträckan, 45 km istället med start i Oxberg.

Säkerheten och deltagarnas bästa är hela tiden Vasaloppets fokus. Innan starten för Nattvasan går fredag kväll 20.00 arrangeras även världens största skidstafett, Stafettvasan med 2 400 anmälda lag. Väderprognosen nu säger att temperaturen kan sjunka ner mot minus 25 grader på starten i Sälen fredag morgon och därför kommer Stafettvasans ursprungliga starttider, 07.00 och 09.00, att senareläggs till 8.30 respektive 10.30. ­

– Prognosen visar att temperaturen kommer att stiga under dagen och vi bedömer att vi med senare starttider i stafetten inte behöver utsätta deltagarna på första sträckan för allt för sträng kyla mer än nödvändigt, säger Tommy Höglund, sportchef Vasaloppet.

Gällande Nattvasan är beslutet att loppet kommer att genomföras men i nuläget är det inte klart om det blir hela eller halva sträckan. Den nuvarande prognosen säger att temperaturen för Nattvasan kommer att hålla sig kring 15-20 minusgrader. Lokalt kan den dock gå ner mot 20-22 minus under natten och närmare Mora 10-15 minusgrader. Om den prognosen håller i sig kommer hela Nattvasan på 90 kilometer att kunna genomföras men med extra säkerhetsåtgärder.

– Vi kommer till exempel att se till att det finns möjlighet att komma in och värma sig och få i sig varm dryck på alla våra sju traditionella kontroller och vi kommer även att ta in extra sjukvårdspersonal, säger Tommy Höglund.

Om en senare väderprognos visar att temperaturen sjunker ytterligare kommer Nattvasans start att flyttas till Oxberg och loppet genomföras på halva sträckan, 45 km istället för 90 km. Ett slutgiltigt besked kommer att fattas senast fredag förmiddag. 

– I och med en halvering av loppet kommer deltagarna i så fall spendera mindre tid ute i spåret och därmed utsätta sig för mindre risker. I och med att starten går i Oxberg kommer vi också bort från de öppna myrarna och de kalla partierna i spåret som startplatsen i Sälen, Tennäng (mellan Mångsbodarna och Risberg) som är känt som ett riktigt köldhål, och även den långa utförskörningen direkt efter Evertsberg, säger Tommy Höglund.

Just nu pågår arbetet med att få ut informationen till alla anmälda via Vasaloppet hemsida och i sociala kanaler samt informera om vilka säkerhetsåtgärder deltagarna bör vidta. 

– Oavsett vad vi som arrangör beslutar vill vi trycka på att varje individ har ett stort ansvar och måste se till sina egna och lagkamratens förutsättningar, utifrån både fysik och erfarenhet, och därifrån fatta beslutet att genomföra Nattvasan eller ej. Förutom det jobbar vi just nu med att  komplettera våra råd och tips på hur deltagarna bör utrusta sig och tänka inför sitt deltagande i loppet, säger Tommy Höglund.

 

Siste nyheter

logo_lvsk

Dags för SM- och tävlingspremiär i Lidköping

Efter en vår och stora delar av sommaren då tävlingsverksamheten legat nere så är det äntligen dags för officiell premiär av säsongen 2020/2021 nu på söndag 8 augusti. Under en intensiv dag blir det ...
Linn Svahn är på plats med landslaget i Torsby och förbereder sig för VM-vintern. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Linn Svahn vet vad som krävs för att lyckas på VM

Linn Svahn slog längdskidvärlden med storm förra vintern. Några dagar före sin 20-årdag tog hon sin första världscupsseger på sprinten i Davos och när säsongen hastigt tog slut i början på mars hade ...