Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Viktor Thorn bjöd Marcus Hellner på en härlig kamp på SM-skiathlonen. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Viktor Thorn bjöd Marcus Hellner på en härlig kamp på SM-skiathlonen. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Hellner fick en match av Thorn

Marcus Hellner tog guld på SM-skiathlonen men han fick sig en fin match av junioren Victor Thorn.
– Man kände igen sig själv som junior i Viktors åkning, berättar Marcus.

Att en junior är med och dominerar ett SM-lopp över tre mil hör inte till vanligheterna. Nu fick inte Hellner sitt guld gratis. Thorn matchade honom hela vägen in mot avslutningen på stadion.

Det var också kul att se Hellner i action efter vinterns sjukdomsstrul. Ett lopp över tre mil är inte heller någon barnlek när träningsbakgrunden inte är den bästa.

Kände du någon osäkerhet innan start med tanke på din träningsbakgrund?
– Jo, det är klart man gjorde. Men nu fick jag en ganska lugnt lopp i början. Det var tacksamt för mig, säger Hellner.

Kan man se dagens tremil som ett bra träningspass på vägen tillbaka?
– Ja, absolut. En lugn och fin start.

Och så fick du en hungrig junior som ville förbi dig mest hela tiden.
– Det var kul att se. Man kände igen sig själv. Kanske inte så taktisk men väldigt offensiv. Det är så man ska vara i den här åldern. Det gläder att se och hoppa nu att han fortsätter att utvecklas, säger Marcus.

upploppet_hellner_thorn.jpg
Två vinnare på samma bild. Hellner tog guld och Thorn kände sig också som en vinnare med silverpengen i hamn. För övrigt blev han ju också U23.mästare. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Blir det världscupen i Holmenkollen nu till helgen?
– Mest troligt. Jag har inte bestämt helt men det lutar åt att jag åker dit.

Där väntar i så fall en klassisk masstart över fem mil.

Viktor Thorn hade taktiken klar inför dagens tuff skiathlon över tre mil. Någon avvaktande åkning var det aldrig tal om att det skulle blir för dalslänningen som härstammar från Bengtsfors men tävlar för västgötaklubben Ulricehamns IF.

– Jag tänkte att jag ville vara med långt uppe hela tiden och kämpa om topplaceringarna, berättar Viktor.

Och som han kämpade. Åkare efter åkare fick släppa. I tätkvartetten på fyra åkare så fick först Robin Norum, ge sig och sedan även Jens Burman. På slutet stod guldkampen mellan 30-årige OS- och VM-hjälten Marcus Hellner och den snart 20-år gamla Viktor Thorn.

– Jag ville spräcka fältet på klassiska så att det inte skulle vara så många med. Jag tänkte att jag kanske gick på lite för hårt där på klassiska. Men jag kände ändå att jag var ganska pigg.

thorn_svanebo.jpg
Viktor var offensiv hela loppet. Här strax efter start drar han före Anders Svanebo och Marcus Hellner. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

På slutet så var det en kamp mellan Hellner och Thorn att ligga först när de närmade sig stadion. Gick Hellner förbi så ville Thorn snabbt förbi igen.

– Det var väl inte riktigt meningen men jag ville säkra en medalj.

Hur skönt var det upplopp när silvret var klart?
– Det var riktigt skönt. Obeskrivligt, säger Thorn innan färden söder ut och uppladdningen inför JVM ska börja.

Resultat SM skiathlon
H 21-, 15 km (K) + 15 KM (F):
1) Marcus Hellner, Gellivare Skidallians IK, 1:11:40.0, 2) Viktor Thorn, Ulricehamns IF, 1:11:44.4, 3) Jens Burman, Åsarna IK, 1:11:51.8, 4) Robin Norum, IFK Umeå, 1:12:23.7, 5) Anders Svanebo, Stockviks SF, 1:13:18.8, 6) Anton Lindblad, Hudiksvalls IF, 1:13:31.4, 7) Karl-Johan Westberg, Borås SK, 1:13:32.3, 8) Oscar Persson, SK Bore, 1:13:34.3, 8) Viktor Brännmark, Piteå Elit SK, 1:13:34.3, 10) Jesper Modin, Piteå Elit SK, 1:13:49.2.

Kompletta resultat

Resultat lagtävling

 

Senaste nyheterna

Hanna Öberg förde Sverige till seger på stafetten i Kontiolahti. FOTO: Kalle Parkkinen/Bildbyrån.

Sverige vann damstafetten i Kontiolahti

De svenska skidskyttedamerna fortsätter att imponera i finska Kontiolahti. På lördagen åkte kvartetten Johanna Skottheim, Mona Brorsson, Elvira Öberg och Hanna Öberg suveränt och vann 9,6 sekunder för...
Harald Östberg Amundsen slog Johannes Hösflot Kläbo vid norska cupen i Lillehammer. FOTO: Vegard Wivestad Grött/Bildbyrån.

Johaug och Östberg Amundsen vann i Lillehammer

Norska cupen fortsatte på lördagen med fristilslopp i Lillehammer. Therese Johaug vann programenligt i damklassen och på herrsidan var U23-världsmästaren Harald Östberg Amundsen.
Segern på vann jaktstarten i Kontiolahti var Sebastian Samuelssons första i världscupen. FOTO: Kalle Parkkinen/Bildbyrån.

Sebastian Samuelsson vann jaktstarten i Kontiolahti

En bom och snabb skidåkning förde Sebastian Samuelsson från 18:e plats till seger på jaktstarten i Kontiolahti. Samuelssons första världscupseger! Duon kom samtidigt till sista skyttet. Samuelsson mi...