Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Marcus Hellner visade att han på allvar är på väg tillbaka till världstoppen. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.
Marcus Hellner visade att han på allvar är på väg tillbaka till världstoppen. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Hellner visade stigande form i Falun

En 22:a plats kan också vara ett fall framåt.
Fråga bara Marcus Hellner.
Hellner spurtade in som 22:a på Faluns masstart över 15 kilometer men var bara åtta sekunder efter vinnaren Sergey Ustiugov.

Det blev som väntat en mycket tät historia i herrklassen. Även om det var hårdkörning mest hela tiden så klarade ingen att gå ifrån.

– Det trycks alltid ihop. Det går inte att gå loss här. Genom åren har folk försökt i mördarbacken men det är lönlöst. Det blir alltid de här klungspurterna, det är man ju med på men det var fruktansvärd hets om platserna, berättade Hellner.

Men Marcus fick några svar idag som han tar med sig till de avslutande tävlingar i vinter. För-VM i Finland nästa helg och sedan touren i Kanada.

– Det är skönt att känna att när jag ville gå upp i täten på klungan så kunde jag göra det. Att det svarar när jag försöker ta i. Det är lovande och ett bra tecken, sa en ganska nöjd Hellner.

På frågan om det var första gången i vinter han kände det så svarade Marcus så här:

– Jo, så är det. Det kan man säga. Jag hade orken. Annars ligger man bara där och försöker hänga med.

– Rent tekniskt känns det bra idag. Jag klarar att hålla i tekniken och det svarar på rätt sätt. Kroppen är lite mer med än på SM. Det är ett bra tecken. Det känns inspirerande fram emot Kanada.

Att det var hårdkörning hela vägen från start i dagens race stod helt klart.
– Det var hårt hela tiden tycker jag. Det var full körning överallt i princip, fastslog Hellner

Martin Johansson var andre svensk som 34:a 50 sekunder bakom Ustiugov. Martin söker efter formen han hade innan jul då han bland annat var femma vid världscuppremiären i Ruka.

Nu fick han dessvärre lite extra broms under loppet då belaget på ena skidan fläktes upp i början av loppet.

martin_falun_15f.jpg

Martin Johansson letar efter formen från november. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

– Belaget låg och fräste hela vägen. Det var inget man behövde. Men jag tänkte att jag kommer förlora mer på att stanna och byta skida. Det blev så att man gärna stod på vänsterbenet utför, förklarade Martin.

– Jag behövde verkligen ingen extra broms. Det har jag i kroppen nu ändå. Det kändes något bättre än i går men på sista varvet hade jag inget att köra med, fortsatte Johansson.

Hur frustrerande är det att inte hitta tillbaka till den fina formen i början på säsongen?
– Ärligt talat så är det enormt frustrerande. Just när man fått smak på att när det stämmer kan man vara med däruppe. Men just nu är man ganska långt därifrån. Men hade man vetat vad man skulle gjort, hade man gjort det. Det är ett huvudbry men man får inte tänka för mycket på det heller.

Har du provat något drastiskt? Som mycket vila?
– Ja, det gjorde jag efter touren. Då tyckte jag att jag kom igång oerhört bra. Sen vet jag inte om jag belastade lite för mycket då igen. Att man inte hade så mycket överskott i kroppen, funderade Martin.

Med nuvarande form är Martin skeptisk till att genomföra touren i Kanada som avslutar världscupsäsongen. Men han lever på hoppet om en vändning på formen.

Precis bakom Martin åkte Simon Andersson och Jens Burman in på platserna 38:a och 39:a. Robin Norum blev 44:a.

Prispallen bestod förutom av Ustiugov, italienaren Francesco de Fabiani och världscupledaren Martin Johnsrud Sundby. Petter Northug nådde aldrig fram i spurten och slutade tia.

Kompletta resultat här.

spurt_usti.jpg

Ustiugov spurtar in före de Fabiani och Sundby. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

 

Siste nyheter

tommy_pod

Podcast med Tommy Höglund

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics podcast, Livigno2Levi, intervjuas Vasaloppets sportchef Tommy Höglund. Podden finns på Spotify och där du hittar poddar.