Kyrö: Systematisk doping – Norge, Ryssland och Italien värst
Nu snackar den fd finske landslagstränaren Kari-Pekka Kyrö igen. I Ilta-Sanomats helgmagasin Plus går han till attack på hela den finska idrotten och avslöjar flera namn i dopinghärvan.
Han säger också att Norge, Ryssland och Italien var dom värsta doping-länderna i skidåkningen på 80- och 90-talet.
Ilta-Sanomats Plus-magasin har ett uppslag med rubriken “Miksi?” – varför.
– En av orsakerna till att jag talar ut nu är att många folk har velat det och tryckt på för att jag skall berätta, säger Kari-Pekka Kyrö till tidningen.
Han gick också ut för två månader sedan och berättade bland annat historien om när han och den gamle FIS-chefen Bengt-Erik Bengtsson beslutade att Virpi Kuitunen skulle bryta världscuptävlingen i Brusson efter att ha testats med för höga blodvärden innan start.
– Jag var det hemliga vittnet som TV-kanalen Nelonen (TV4) refererade till som hade sett Marjo Matikainens doping, säger Kyrö, som inte bara öppnar dörren till VM-skandalen 2001, men som belyser hela den finska idrottens smutsiga bakgrund.
Det är första gången han pratar offentligt om motiv och han menar att dom är det många av.
– Våra bästa skidåkare har fått bra resultat med doping, som t ex Marjo Matikainen. Det är väldigt fel att hon får fortsätta i parlamentet och hon ljuger när hon säger att hon aldrig använt doping, säger Kyrö och attackerar än en gång Matikainen hårt.
– När det gäller doping är kan man inte bara snacka om skidor. Folk bör veta att finsk idrotts goda resultat har tillkommit efter en stor del doping redan från 60-talet. Om vi har en öppen diskussion kanske folk får en inblick i hur svårt det är i toppidrottens värld.
Nya namn i härvan
Kyrö drar också in ett par namn som tidigare inte figurerat i doping-härvan.
Han menar att den förre tränaren och OS-kommitténs och skidförbundets chef Heikki Kantola var en av initiativtagarna på 70-talet. Det tillsammans med ett antal läkare.
Kyrö säger att Kantola och Immo Kuutso tog över träningen av landslaget 1972 och Kantolas bästa år var OS i Sarajevo 1984 när dom finska åkarna var bloddopade.
Det andra namnet som Kyrö nu för in i debatten är skidförbundets förre chef Paavo M. Petäjä.
– Paavo M Petäjä har berättat för mig att man talade om för honom om det här från Sarajevo, men advokaten Petäjä har gång efter annan nekat i media. Givetvis visste han, han var en tuff skidledare som också ville vara på fältet. Paavo sade själv till mig att han fixade EPO till åkarna. Kanske ljög han till mig, men varför…?
– Om Kyrö visste, varför pratade han inte för 10 år sedan, kontrar Petäjä, som nekar till anklagelserna..
– Det har inte varit någon systematisk doping i Finland, säger Kantola.
Vähäsöyrinki var central
– Pekka Vähäsöyrinki var den störste doping-chefen i 10 år till år 1997 när jag började som huvudtränare. I 1998 fick jag våra bästa åkares tillit bara för att jag ville fortsätta från vart Pekka stannade.
Pekka var inte den som startade det hela, han var bara en från Kantola & co’s gamla skola. Jag vill inte skylla på någon, bara berätta hur det var, säger Kari-Pekka Kyrö i intervjun.
– Jag känner mig lugn, för nu kommer allt ut. Det är mycket konstigt att ingen har tagit mig till rätten efter vad jag har sagt tidigare. Sanningen kommer troligen bare om och när vi måste gå till rätten.
Flera stöder Kyrö
Kyrö är inte den ende som vill prata om Finlands förtid inom dopingen. Han för stöd från flera håll, bland annat av OS-segraren i spjut Pauli Nevala, anti-doping-förkämparen Timo Seppälä och flera andra.
– USA och Frankrikes doping var lika illa som DDR, enda skillnaden var att DDR fick stöd från regeringen, säger Kyrö, som ofta kommer tillbaka till den gamla DDR-tiden i intervjun.
– Vändpunkten var när Matti Vainio fick medalj på OS 1984. Efter det blev doping i Finland “underground”. På 2000-talet är det mindre steroider, men andra metoder har tagit över i dopingvärlden.
De värsta länderna
Kyrö tror Norge, Ryssland och Italien var dom värsta dopingländerna i perioden 1987-97, som var den svartaste tiden för doping i skidåkning.
– Varför de norska aldrig ble tagna: Norrmännen fick i början av 90-talet egna folk i kommittéer och testorganiseringen så norrmännen har vetat vad som händer i anti-doping-apparatet.
Kari-Pekka Kyrö säger dock att det inte hjälper enbart med doping. Du måste ha talang och vara bra tränat.
– Doping hjälper väldig mycket, i fri-idrott kan du förbättra dig mest. T ex 800 meter damer är det extremt svårt att springa under 2 minuter utan doping. Kyrö menar sportsmän tycker det är OK att använda doping, det är inte svårt att ljuga om det.
– Jag var stolt när Pekka Vähäsöyrinki tog mig i den inre cirkeln och när han tog med doping hem till mig. Det var en ära att vara förtrogen.
Smällen tog hårt
Idag jobbar han i brorsans byggfirma. Det har varit en tuff tid efter skandalen. Han tog det mesta av smällen ensam.
– Jag känner inget press från det här nu. Att snacka om doping idag är nästan lika enkelt som det var att börja med det i 1998.
– Doping är som cancer, men vem tar ansvaret? Till exempel når steroider och hormoner inte är bra för din hälsa. Ett bra exempel är de gamla idrottarna från DDR. Ansvaret ligger hos den olympiska kommittén också, de har inte gjort något med det här under hela 70- och 80-talet. De hade alla ressurser, men ville inte göra något.
OS-kommittén ville göra business med de olika sporterna. När det kommer nya världsrekord i en idrott blir den sporten intressant. I lång tid var det tester bara för att visa att man gjorde tester – till år 2000.
Kyrö pekar ut OS-chefen Jacques Rogge som i 20 år tillhört IOC.
– I dessa år var han inte intresserad av att jobba mot doping, men nu…
Är det bättre att släppa dopingen fri…?
– Nej, det är för farligt för hälsan…