Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Marcus Hellner - foto: Erik Nilsson

Marcus Hellner - foto: Erik Nilsson

Herrlaget förbereder sig för världscupstart

Sedan i onsdagskväll ligger det svenska herrlandslaget på läger i Bruksvallarna. Hård träning och skidtester är några av förberedelserna inför den kommande världscuppremiären.
- Vi försöker hela tiden att ligga i framkant av utvecklingen och anpassa oss till de krav som dagens tävlingsformer ställer, säger den assisterande förbundskaptenen Lars Selin när langd.se träffar honom på Bruksvallsliden.

Allt fler tävlingar i världscupen och i mästerskap avgörs med gemensam start. Som mästerskapsprogrammet ser ut idag finns det bara en individuell distans. Sen är det sprint, team-sprint, dubbeljakt, masstart och stafett som gäller.
- Med dagens tävlingsupplägg ställs det andra krav på åkarna. Allt fler tävlingar avslutas med en spurt vilket betyder att du måste tåla ryckig fart och kunna hålla din position i fältet. Därför kör vi ett upplägg med mycket träning man mot man. Allt från längre tävlingar till impulser. Som nummer ett prioriterar vi mycket volym men även mycket fart i träningen. Det blir två till fyra intervallpass i veckan och under läger oftast fyra. Som nummer två prioriterar vi utveckling av taktik och teknik samt impulser.

Från och med i våras tränar a-laget och utvecklingslaget tillsammans. Ett upplägg som har fungerat bra.
- Vi började med det upplägget för att de yngre åkarna ska få vara med och se och lära av de äldre. Samtidigt är de yngre åkarna väldigt hungriga och det peppar även de äldre. Det blir bra konkurrens på träningarna och det är vad som krävs. Det finns inga genvägar till framgångar.

Peter Larsson är sjuk och är kvar hemma men annars är alla i laget friska och i träning.
- Det blev mycket negativ uppmärksamhet kring landslaget under sommaren och hösten men vi har en bra stämning och alla är taggade inför den kommande säsongen.

Robin Bryntesson och Emil Jönsson - foto: Erik Nilsson
Robin Bryntesson och Emil Jönsson - foto: Erik Nilsson

Olika faser
- Här i Bruksvallarna kör vi ett upplägg med tre dagars träning, en dag vila och ytterligare tre dagars träning. De tre första dagarna av lägret tränar alla relativt lika. Sen blir det olika upplägg fram mot tävlingarna nästa helg. Alla är i olika faser och olika mycket nedtränade. Vissa vill ha ett positivt resultat och släpper mer på träningen. Andra tränar hårdare hela tiden fram mot tävlingarna. I Düsseldorf ville vi ha en positiv början av säsongen så det var ingen tillfällighet att det gick bra. I Beitostölen vill vi också vara med även om det bara är första världscuptävlingen för säsongen.

Träningstävling
I dag (läs igår) körde killarna en träningstävling i den fria stilen över dryga 10km mellan Bruksvallarna och Ramundberget. Anders Södergren och Mathias Fredriksson från Team Mekonomen var också med och körde samt en del norska åkare.
- Det var jämna förhållanden och blev ett bra träningspass. Markus Hellner, Anders Södergren och Mathias Fredriksson var starka och åkte snabbt idag. Johan Olsson körde ett eget upplägg med en längre tävling men har också varit stark under hösten och hade säkert åkt bra även han. Det var bra att både Anders och Mathias var med. Den sparringen tror jag är positiv för både dom och oss.

Senaste nyheterna

Fem unga åkare har tagits ut till Lager 157 Ski Team:s ungdomslag.

Fem åkare in i Lager 157 Ski Team:s ungdomslag

Intresset för att vara en del av Lager 157 Ski Team:s nya ungdomslag var jättestort. Av de dryga 60-talet intresserade har nu följande fem åkare valts ut: Anton Eriksson, Sollefteå skidor, Jonatan St...
Rikard Grip delar ut utmärkelsen Årets rookie till Stina Nilsson. FOTO: Håkan Blidberg.

Stina Nilsson Årets rookie!

Varje år delar svenska Svenska Skidskytteförbundet ut priset ”Årets rookie” till en aktiv skidskytt som tagit stora steg framåt i sin karriär under säsongen som gått. I år tilldelas priset en minst s...