Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
I vinter kan du åka skidor så långt du hinner på 6, 12 eller 24 timmar under Hestra skidultra i Borås. FOTO: Hestra IF.

I vinter kan du åka skidor så långt du hinner på 6, 12 eller 24 timmar under Hestra skidultra i Borås. FOTO: Hestra IF.

Hestra skidultra - nytt 24-timmarslopp i Borås

Lördag den 5 februari har du chansen att åka skidor längre än du brukar.
Då avgörs första upplagan av Hestras skidultra på en flack varvbana i Borås.
Du kan välja mellan 6, 12 och 24 timmar, individuellt eller i lag.

Intresset för ultralöpning har vuxit enormt senaste åren. Det är inte bara eliten som springer ofattbart långa lopp, utan även vanliga motionärer. Skidåkningen har ännu inte upplevt samma uppsving i genren, där många anser att termen ”ultra” innebär lopp som är längre än Vasaloppets nio mil.

För några decennier sedan var det vanligt med stafetter på 24 timmar, men på senare år har det främst varit Nordenskiöldsloppet på 22 mil som funnits som öppet lopp.

Detta vill Hestra IF i Borås ändra på. I klubben finns Erik Wickström, som med sina 43,9 mil stakning i Vålådalen 2016 fortfarande är den svensk som åkt längst på ett dygn. Erik är också en av initiativtagarna till loppet.

– Det ska bli jättespännande att se hur det här tas emot. Vi hoppas att motionärer ska lockas att genomföra ett annorlunda lopp med mysig och kamratlig stämning. Om det blir 3 eller 93 anmälda återstår att upptäcka. Men vi kunde inte låta bli att testa, berättar Erik.

Flack bana
Loppet kommer att genomföras på en bana på cirka 1,5 km som är variant av Hestra IF:s konstsnöspår. Det är en liten backe per varv upp mot klubbstugan för att deltagarna ska kunna mötas av publik, speaker och påfyllning av energi. I övrigt är den i stort sett flack. Stifan (höjdmeter per kilometer) ligger på under 10.

Klasserna är 6, 12 och 24 timmar för individuellt eller lag om två till sex personer. Åktekniken är klassiskt och i stafetten bestämmer laget själv hur sträckorna delas upp. Loppet är sanktionerat av Svenska skidförbundet.

Läs mer på: www.skidultra.se

Senaste nyheterna

Hanna Öberg på väg att lämna skjutvallen vid landslagets träning på Östersunds skidstadion på tisdagen. FOTO: Per Danielsson.

Det är skjutprestationen som avgör

Det är skyttet som avgör tävlingar i skidskytte. Det visar analys av 5000 starter och 17 skidskyttesäsonger som Forskare vid Mittuniversitetet i Östersund gjort Det är den hittills mest omfattande ve...
Vauhtis fabrik i Joensuu, Finland, brann ner till grunden i går.

Vallatillverkaren Vauhtis fabrik brann ner

En av de största vallatillverkarna, finska Vauhti, drabbades i går av att hela produktionsdelen av fabriken brann ner till grunden. Fabriken är belägen i Joensuu. Upp till 10 000 liter kemikalier för...
Johannes Hösflot Kläbo utan Viaplays logotyp på tävlingsdräkten vid värlscupen i Ruka, Finland i helgen. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Kläbo i konflikt med norska förbundet

Den norska fixstjärnan Johannes Hösflot Kläbo hotar med att stå över helgens världscuptävlingar på hemmaplan i Lillehammar. Det handlar om att Kläbo inte vill ha Viaplays logotyp på det norska landsl...