Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Hans Christer Holund jublar efter att han soloåkt i tre mil och grejat guld på VM-femmilen i Seefeld. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Hans Christer Holund jublar efter att han soloåkt i tre mil och grejat guld på VM-femmilen i Seefeld. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Holund gjorde en Johan Olsson - tog soloseger på VM-femmilen

Hans Christer Holund gick ifrån klungan efter 22 kilometer och höll hela vägen till VM-guld på femmilen.
Calle Halfvarsson avslutade VM med en stark femmil och spurtade in som sexa. Jens Burman var strax bakom på tionde plats.

Starten på femmilen var lugn. Skidbytet efter två mil var snabbt för Hans Christer Holund och efter dryga 21 kilometer gjorde han ett ryck som ingen tog riktigt på allvar.

Holund fick snabbt 20 sekunders lucka och sen växte det för norrmannen. I snudd på tre mil åkte han själv och gjorde en soloåkning som Johan Olsson 2013 gjorde på femmilen vid VM i Val di Fiemme.

– Jag trodde det skulle går fort från start men det var bara uppvärmning. Jag blev lite less och satte fart på det, säger världsmästare Holund i segerintervjun.

– Det var fantastisk att jag kunde klara det, fortsätter Holund.

– Formen har inte varit den bästa i år och jag trodde inte jag skulle få åka. När jag fick chansen så tog jag den. När jag kom loss kände jag att det här kunde vara min sista chans att bli världsmästare.

Alexander Bolshunov kunde även han gå ifrån klungan och såg ett tag ut att kunna hota Holund om guldet men så blev det inte. Där bakom var det en norsk duo som gjorde upp om bronset, Sjur Röthe och Martin Johnsrud Sundby där Röthe var lite starkare över upploppet.

Calle Halfvarsson spurtade in på sjätte plats precis bakom OS-mästaren Simen Hegstad Krüger och närmast före en annan stor mästare, Dario Cologna.

– Det var ett bra resultat. Jag är med och slåss om medaljerna men orkar inte riktigt följa Röthe och Sundby i sprintbacken, berättar Calle för SVT.

Den här dagen kunde Calle fullfölja sin taktik och inte vara uppe och dra utan sparade krafter.
 
– Det var bra att jag kunde hålla mig lugn men det var lite strul ibland. Jag fick ett stavbrott som kostade lite. Jag fick åka två backar med en trasig stav, berättar Calle.

När Holund gick iväg var inte Calle så orolig.

– Jag tänkte att det här tar klungan ikapp. Men det gick sakta och ingen ville åka ikapp. Jag trodde ryssarna skulle göra det men sen kom ju Bolshunov iväg men jag trodde vi skulle kunna plocka in honom, säger Calle.

Så här summerade Calle VM i Seefeld.

– I helhet har det inte varit någon höjdare. Men jag har ju aldrig varit bättre än sexa individuellt i ett mästerskap förut.

Calle Halfvarsson tog sin bästa individuella placering på ett mästerskap med dagens sjätteplats. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.
Calle Halfvarsson tog sin bästa individuella placering på ett mästerskap med dagens sjätteplats. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Jens Burman stod för ännu ett bra lopp under VM och tog ytterligare en tionde plats bara drygt fem sekunder efter Halfvarsson.

– Jag var riktigt pigg i dag. Men jag är för dålig för att spurta ändå, säger Jens till SVT.

Jens Burman har varit stabil och jämn på VM i Seefeld med två tiondeplatsen och en elfteplats. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.
Jens Burman har varit stabil och jämn på VM i Seefeld med två tiondeplatsen och en elfteplats. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Ytterligare fem sekunder efter Burman åkte Daniel Rickardsson in som 15:e man. Daniel som

– Jag åkte jojo upp och ner hela tiden kändes det som. Egentligen skulle jag varit längre fram men det var svårt att göra det. Och sedan när det väl började gå undan på slutet så känner man att det inte finns i benen ändå. Man blir trött fast det inte går så fort. Jag var med in på slutet men hade inget att säga till om, kommenterar Rickardsson för SVT.

Fjärde svensken Björn Sandström blev 44:a.

Officiellt resultat.

Femmilspallen med Bolshunov, Holund och Röthe. FOTO: Joel Marklund/Bildbyrån.
Femmilspallen med Bolshunov, Holund och Röthe. FOTO: Joel Marklund/Bildbyrån.

 

Senaste nyheterna

Max Novak efter segern på Klarälvsloppet. Idag kraschade Novak rejält på cykel under ett träningspass på Gran Canaria. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Novak i cykelkrasch på Gran Canaria

Sommarens rullskidkung Max Novak visade sig inte samma flyt med större hjul under sig. Idag kraschade han rejält vid en träningstur på cykel på Gran Canaria. – Jag kom ner för en backe och skulle in...
När William Poromaa tänker på OS i Peking, då tänker han på medaljer. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Poromaa har OS-medaljer i tankarna

I vintras blev William Poromaa två gånger nia individuellt och snuddade vid bronset på stafetten vid VM i Oberstdorf, som förstaårssenior. Efter en mycket bra träningssommar stördes början av hösten ...
Lina Korsgren och Emil Persson dominerade Visma Ski Classics förra säsongen. I vinter kan du följa dem i Vinterstudion på SVT. FOTO: Visma Ski Classics.

Nytt fokus för Vinterstudion

Om en månad, helgen den 13–14 november, drar SVT igång 15:e säsongen av Vinterstudion. Då med Sverigepremiären i skidskytte från Idre. I vinter får vi inte se så mycket av världscupen längdåkning i V...