Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

I dagsläget är det osäkert hur många åkare som kommer att få starta vid säsongspremiären i Bruksvallarna. FOTO: Jocke Lagercrantz.

I dagsläget är det osäkert hur många åkare som kommer att få starta vid säsongspremiären i Bruksvallarna. FOTO: Jocke Lagercrantz.

Hur många kommer att få starta på Bruksvallsloppet?

20-22 november ska den svenska längdsäsongen dra igång med tävlingar i Bruksvallarna. Bruksvallsloppet brukar locka många åkare till start som vill mäta sig mot de bästa svenska och några internationella åkare.
Frågan nu är förstås hur många åkare som kommer att få starta på tävlingarna i Bruksvallarna på grund av coronaläget.
– Det sämsta tänkbara är att det bara är femtio åkare på startlinjen, säger tävlingsledaren Mikaela Sundbaum till SVT Sport.

SVT sänder som vanligt från den svenska säsongspremiären i Bruksvallarna och drar igång Vinterstudion 20-22 november. Tävlingarna är en vecka innan världscuppremiären i Ruka, Finland.

– Vi kommer att genomföra Bruksvallsloppet, det är vi helt inställda på. Exakt hur många åkare vi är tillåtna att ha på startlinjen det vågar jag inte säga något om. Att de allra bästa kommer till start vågar jag däremot säga, berättar Mikaela Sundbaum för SVT Sport.  

På fredag 9 oktober kommer internationella skidförbundet (FIS) ta en del beslut inför den kommande säsongen. Bland annat i den så omtalade fluorsaken men också kring tävlingsprogrammet. Beslut där är dock inget som Sundbaum tror kommer påverka tävlingarna i Bruksvallarna.

– Efter mötet kanske vi vet lite mer om det kommer någon information men utifrån de möten som varit tidigare så verkar det ju som att man tänker köra världscupen som vanligt, säger Sundbaum.

Hur som helst lär det bli tunt med internationella inslag i Bruksvallarna i år.

– Som det ser ut nu så kommer vi förmodligen inte ha några internationella tävlande på startlinjen. Vi har fått lite förfrågningar från, i skidvärlden, mindre nationer men de större nationerna har inte hört av sig än, berättar Sundbaum för SVT Sport.

Program Bruksvallsloppet

Fredag 20 november
D21 10 km klassisk stil
H21 15 km klassisk stil

Lördag 21 november
D21 sprint klassisk stil
H21 sprint klassisk stil
D17-20 sprint klassisk stil
H17-20 sprint klassisk stil

Söndag 22 november
D21 10 km fri stil
H21 15 km fri stil
D17-20 5 km fri stil
H17-20 10 km fri stil

Läs mer om Bruksvallsloppet här.

Senaste nyheterna

Britta Johansson Norgren ligger tvåa på Visma Ski Classics SC Ranking. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Fem svenskar topp 20 på Visma Ski Classics SC Ranking

Fem svenska åkare ligger topp 20 på Visma Ski Classics SC Ranking efter lördagens Engadin La Diagonela. Andreas Nygaard, Team Ragde Eiendom, är rankad som världens bästa långloppsåkare. Tvåa i ranking...
Charlotte Kalla är tillbaka i landslagsdräkten när det är dags för världscupen i finska Lahtis i helgen. FOTO: Erik Mårtensson/Bildbyrån.

Kalla tillbaka i landslagsdräkten – men osäker mot VM

Charlotte Kalla har fått pröva tålamodet rejält inför den här säsongen. Nu är hon dock tillbaka i landslagsdräkten efter sin covid-infektion och en tid av anpassad träning för att komma i form. När d...
Charlotte Kalla gör säsongsdebut i världscupen i Lahtis, Finland, kommande helg. FOTO: Johan Axelsson/Bildbyrån.

Kalla tillbaka i truppen till världscupen i Lahtis

Efter en helgs tävlingsuppehåll är det dags för de första världscuptävlingarna sedan Tour de Ski avslutades. Ebba Andersson, som var snabbast uppför Alpe Cermis, återfinns också nu i truppen till fins...