Ski Team Skånes Ebba Johansson och Längd.se:s chefredaktör Johan Trygg testar olika rullmotstånd hos Rullskidcenter i Landskrona. FOTO: Patrik Nilsson, Rullskidcenter.

Ski Team Skånes Ebba Johansson och Längd.se:s chefredaktör Johan Trygg testar olika rullmotstånd hos Rullskidcenter i Landskrona. FOTO: Patrik Nilsson, Rullskidcenter.

Hur och varför ska jag välja olika rullmotstånd?

Det går mot höst och det är dags att intensifiera rullskidåkningen inför vintern. Vill man komma bra förberedd inför den stundande skidsäsongen så är mycket träning på rullskidor en nyckel.
Men hur ska du tänka när det gäller rullmotstånd på dina rullskidor? Vi har testat igenom olika rullmotstånd och kommer här med lite tankar kring hur du kan variera din träning med olika motstånd på hjulen.

I somras tog vi en tur till Rullskidcenter i Landskrona för att i tur och ordning åka igenom klassiska rullskidor från de lättaste tävlingshjulen till de trögaste träningshjulen. Vi tog också ett snack med Patrik Nilsson som driver Rullskidcenter för att höra hans synpunkter kring valet eller valen av rullmotstånd.

– Än så länge är det väldigt mycket tvåor som säljs. Däremot om man är en motionär som satsar lite mer så borde en rullskida med treor vara en standardrullskida och så tycker jag man borde tänka på att komplettera med ytterligare en rullskida med fyror. Detta för att variera träningen och inte alltid åka med samma belastning, säger ”Rullskid-Patrik”.

Normalt tänker man kanske att det är eliten som åker och tränar på tröga fyror. Men det finns en annan målgrupp för de rullskidorna också.

– Ja, det är lite roligt. Det har varit så att vi haft en del äldre personer som vill åka skidor som man gjorde förr. De vill ha skidor att diagonala på fast de åker på ställen där det är flackt. De går gärna hem med fyror eller femmor. Det är världseliten och de äldre som kör på de trögaste, säger Patrik med ett leende på läpparna.

– Man kan också se det som ett styrkepass att gå ut och träna på trögare rullskidor för alla kategorier skidåkare, fortsätter Patrik.

I dag är det många som tränar med SkiErg eller andra stakmaskiner på gym eller hemma. När man tränar i stakmaskin står man helt stabilt med fötterna. Det gör man sällan på skidor på snö.

– Så mycket rullskidor som möjligt och gärna på lite ”ojämn” asfalt också. Det och en blandning av rullmotstånd samt att åka kuperat är min rekommendation för att komma så bra förberedd som möjligt till vintern, säger ”Rullskid-Patrik”.

Vid vårt besök på Rullskidcenter så åkte Längd.se:s chefredaktör Johan Trygg igenom rullskidor med olika motstånd tillsammans med Ski Team Skånes lovande Ebba Johansson. Vi startade med gula tävlingshjul och jobbade oss upp till AE Nordics ”femmor”. De rullskidor med trögast rullmotstånd i Rullskidcenters sortiment och troligtvis de trögaste på marknaden idag.

När man provar olika rullmotstånd och direkt byter till trögare eller lättare så blir skillnaden tydlig. Åker man alltid med samma motstånd så blir det en vana. På snö så är förhållandena skiftande från lätt och isigt till trögt i och jobbigt i ”kräksnö”. Bara det i sig är en bra anledning att skifta mellan olika motstånd i träningen.

Det kan finnas andra orsaker till att välja lättare eller trögare motstånd. Åker man till exempel intervaller uppför så ger ju backen i sig bra motstånd och ”tvåor” kan vara ett bra val för att ändå kunna hålla bra fart.

Åker man kuperat och inte vill komma upp i för höga farter utför så är förstås en rullskida med trögare motstånd att föredra och kan göra träningen säkrare om är lite ovan som rullskidåkare. Ja, det finns alltså många olika orsaker och anledningar att välja olika rullmotstånd för den ambitiöse rullskidåkaren.

Olika tillverkare har olika varianter på sina hjul och rullmotståndet skiljer sig. Siffran 2, 3, 4 innebär inte alltid att rullskidorna rullar precis lika.

– Tvåorna är ganska väl standardiserade mellan olika tillverkare även om det kan skilja lite grann. Treor och treor mellan olika märken är inte samma sak. Det finns olika fyror också, berättar ”Rullskid-Patrik”.

Här går vi inte in på skillnaderna mellan olika märken. Vi rekommenderar att handla från en specialistbutik och tala med din handlare där som kan guida dig mellan olika märken och rullmotstånd.

En annan aspekt att ta hänsyn till är längden på rullskidan.

– Ju längre skida desto mer skidlikt känns det och monterar man bindningen så långt bak som möjligt så ger det också mer skidkänsla, förklarar ”Rullskid-Patrik”.

Senaste nyheterna

Gustav Eriksson tog segern på 15 kilometer i Bruksvallarna efter diskningen av Johannes Eklöf. FOTO: Adam Karls Johansson.

Gustav Eriksson – vinnare efter diskningen av Eklöf

Snabbast i mål var Johannes Eklöf men eftersom han medvetet bröt mot teknikzonerna och stakade blev det istället IFK Mora SK-seger på 15 kilometer vid Sverigecupen i Bruksvallarna. Gustav Eriksson är ...
Hanna Öberg avslutade starkt och förde Sverige till tredje plats på stafetten i Östersund. FOTO: Maxim Thore/Bildbyrån.

Sverige spurtade ner Norge igen

Hanna Öberg spurtade ner Marte Olsbu Röiseland och fixade en tredjeplats till Sverige på världscupstafetten i Östersund. Sveriges andra spurtvinst mot Norge idag. Moa Olsson spurtade ju ner Fossesholm...
Johannes Eklöf var snabbast på dagens klassiska lopp i Bruksvallarna men diskades. Han stakade genom teknikzonerna. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Styrkebesked för diskad Eklöf

Långloppsåkaren Johannes Eklöf stakade fort och hade snabbaste tid i Bruksvallarna klassiska lopp i Sverigecupen på söndagen. Men någon vinst blev det inte för Hallby-sonen som medvetet stakade i tek...