Hur ska du tänka när du väljer stavar för rullskidåkning? I den här artikeln ger vi en del tips och råd kring den saken. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Hur ska du tänka när du väljer stavar för rullskidåkning? I den här artikeln ger vi en del tips och råd kring den saken. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Hur ska du tänka när du väljer stavar för rullskidåkning?

Förra veckan skrev vi om hur man kan tänka kring olika rullmotstånd på rullskidor. Nu tar vi ett resonemang kring hur du kan tänka när du väljer stavar för rullskidåkning. Vågar du åka med en dyrare stav och riskera att knäcka den? Är någon form av dämpning till staven något du ska satsa på?

Precis som när vi testade rullmotstånd så tog vi en tur till Rullskidcenter i Landskrona och testade igenom ett gäng stavar från billigare och tyngre till dyrare och lättare. Vi tog också åter igen ett snack med Patrik Nilsson som driver Rullskidcenter för att höra hans synpunkter kring valet av stavar.

– En stav med 50 procent carbon är en bra nybörjarstav. Den är mjuk i sig och det gör att du inte får upp smällen i armbågar och axlar. Den är gjort i ett enklare material och är då även billigare, vilket är perfekt för en nybörjaren som riskerar att skada staven i vurpor och brunnar.  Vi brukar säga till nybörjaren att staven får räknas som en förbrukningsvara, säger ”Rullskid-Patrik”

– Åker man lite fortare och till exempel tränar intervaller på rullskidor så vill man ha lite mer kraft med sig. Då vill man inte att stavarna ska böja sig som en banan. Det krävs en styvare stav och då är till exempel Swenors gula stav med 100 procent carbon exempel på en väldigt bra stav, framhåller ”Rullskid-Patrik”.

Det är en stav som ligger på cirka 1500 kronor.

– Tar man sedan klivet upp till de dyrare tävlingsstavarna så pratar vi om stavar i 4000-kronorsklassen. Det blir ett stort hopp pengamässigt. Pendeln blir skönare men då måste man avväga om man är beredd att använda en sådan stav till rullskidor eller spara den till snö och vinter, fortsätter ”Rullskid-Patrik”.

Har man en gång åkt med någon av de lättaste och styvaste stavarna så är det svårt att gå tillbaka till en något tyngre variant. Som motionär måste man ändå avväga pris kontra risken att knäcka staven.

När man som vi testade stavar från tyngre och mjukare till lättare styvare i en följd blir skillnaden mycket tydlig. Inte minst om man sedan backar tillbaka från styvare till mjukare igen.

Rådet, om man inte har ett gammalt par stavar hemma som man tycker fungerar, är att söka efter en rea-stav som ändå ligger i kategorien lättare och styvare men hoppa över de allra dyraste.

Stavdämpning
Åker man mycket rullskidor blir belastningen stor på inte minst armbågarna. Då är det inte dumt att åka med någon form av dämpning på rullskidstavarna.

Staffanstavens dämpare är en spiralfjäder inbyggd i ett skidstavshandtag. Den ger en mycket bra dämpning av stötarna när man hugger stavarna i asfalten. Den finns både som monteringssats för cirka 1300 kronor (som man kan montera på sina befintliga stavar) och som kompletta stavar med dämpning.

Staffanstaven har dämpning inbyggt i handtaget. FOTO: Längd.se.Staffanstaven har dämpning inbyggt i handtaget. FOTO: Längd.se.

Staffanstaven finns med fyra olika hårdheter i fjädern: Soft, normal, elit och super elit.

– Ska man använda Staffanstavens dämpning så ska man upp på en stav som den gula Swenor-staven jag nämnde tidigare eller bättre för att kunna utnyttja den styvare staven men samtidigt få en behaglig dämpning. Det handlar om dämpning i två steg. Att trycka ihop för att få bort den direkta smällen i asfalten men även för att få in snökänsla. Träffen sitter inte direkt på vintern utan när du ”packat ihop” lite snö.

Vill man inte investera i Staffansstavens dämpning så finns det ett betydligt billigare alternativ - gummifyllda dämpare från Swenor till ett pris av cirka 300 kronor.

– De enklare dämpspetsarna tar den första direkta smällen på ett väldigt bra sätt. Det påverkar pendeln lite grann men åker man en billigare stav så är det ju ändå något sämre pendel i staven, säger ”Rullskid-Patrik”.

Swenors gummifyllda dämpare är ett bra alternativ om man har en gammal eller billigare stav man vill använda för rullskidåkning. När vi testade dämparen hos Rullskidcenter blev vi mycket positivt överraskade över hur bra den fungerande.

Swenors dämpare är ett bra budgetalternativ för att få dämpning på rullskidstavarna. FOTO: Längd.se.Swenors dämpare är ett bra budgetalternativ för att få dämpning på rullskidstavarna. FOTO: Längd.se.

Rullskidholkar
Vissa märken har utbytbara spetsar med skruvfunktion. Mycket praktiskt om en spets går sönder ute på ett pass.

Har man en limmad rullskidholk och olyckan är framme finns en lösning för att ta sig hem ändå. En reservspets som man kan sätta på om spetsen gått av eller till och med om man knäckte av nederdelen i ett brunnsgaller eller liknande. Se bild nedan.

Reservspets som skruvas fast direkt på staven när olyckan varit framme. Verktyg medföljer. FOTO: Längd.se.Reservspets som skruvas fast direkt på staven när olyckan varit framme. Verktyg medföljer. FOTO: Längd.se.

Slipa stavspetsarna
A och O för en positiv upplevelse av en tur på rullskidorna är att stavspetsarna är vassa. Ta för vana att slipa dem inför varje pass. Använd en sliptrissa på borrmaskinen eller ett diamantbryne.

Senaste nyheterna

Fredrik Jonsson har kämpat i motvind i många år. I morgon åker han 15 kilometer klassiskt i den svenska landslagsdräkten på världscupen i Ruka. FOTO: Mathias Bergeld/Bildbyrån.

Krönika: Jonsson förtjänar en tålamodsmedalj

I åtta år var Fredrik Jonsson borta från elitskidåkningen på grund av sjukdomsproblem. Hela tiden med en dröm om att ta sig tillbaka till världseliten. I morgon får han återigen ta på sig landslagsdr...
Sebastian Samuelsson går ut med nummer 17 på lördagens 20 kilometer i Östersund. FOTO: Maxim Thore/Bildbyrån.

Startlistor världscupen skidskytte Östersund lördag

I morgon börjar världscupen i skidskytte i Östersund med individuella lopp. Damernas första start är 11.45. Herrarna första start är 15.00.
Calle Halfvarsson hade ingen lyckad sprint på fredagen. Tar han revansch på 15 kilometer klassiskt i morgon? FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Startlistor 10/15 km klassisk stil Ruka

I morgon väntar 10 och 15 kilometer i klassisk stil vid världscupen i Ruka, Finland. Första start herrar är 10.15 och första start damer 13.30.