Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Martin Johnsrud Sundby pekas ut för att medvetet ha tagit stora doser av astmamedicin. FOTO: Jon Olav Nesvold/Bildbyrån.
Martin Johnsrud Sundby pekas ut för att medvetet ha tagit stora doser av astmamedicin. FOTO: Jon Olav Nesvold/Bildbyrån.

Idrottare blir starkare och mer explosiva av astmamedicin

På sajten idrottsforskning.se uttalar sig den danska professorn Vibeke Backer om hur idrottare som tar höga doser av astmamedicin kan få klara fördelar.
Vibeke Backer tror att de höga gränsvärdena som finns helt säkert utnyttjas av idrottare och deras team som till exempel i fallet Martin Johnsrud Sundby.

– Sundby visste vad som pågick. Allt var medvetet och det var landslagsläkaren som ordinerade medicinen. Etiken hos de lagläkare som behandlar elitaktiva är tyvärr inte alltid den bästa, säger Backer till idrottsforskning.se.

Användningen av astmamedicin bland elitidrottare har ökat på senare år. Faktum är att idrottare med astmadiagnos är de som tagit flest medaljer i flera uthållighetsidrotter på senare år.

Exempelvis har 69 procent av alla norska OS-medaljer från 1992 och framåt tagits av astmatiker påpekas i artikeln på idrottsforskning.se.

Professor Backer och den danska forskargrupp i Köpenhamn som har studerat just detta och sett tydliga och anmärkningsvärda resultat. De menar att forskningen ger klara bevis på att idrottare får tydliga fördelar när de tar astmamedicin i högre doser.

– Vi har nyligen kunnat visa att muskelstyrkan förbättras vid intag av astmamedicinen Terbutaline, berättar Backer.
Den senaste studien av de danska forskarna innefattade höga doser av Salbutamol och där blev resultatet förbättringar på ett så kallat Wingate test, som mäter anaerob kapacitet.

Wada tillåter doser fem till tio gånger högre än normaldos  och de senaste åren har flera stora stjärnor åkt fast i dopingkontroller med mycket stora mängder astmamedicin i kroppen.

– Det öppnar det för en hel del ”medicinering” i etikens gråzoner inom elitidrotten, menar Vibeke Backer.

Exempel på idrottare som åkt fast med för höga doser är förutom Martin Johnsrud Sundby även cyklisten Chris Froome. På höstens Spanien Runt hade dubbelt så hög dos som det tillåtna i urinen.

Läs hela artikeln på Centrum för idrottsforsknings sajt här.

 

Siste nyheter

Nu är åter 16-17 januari datumen som gäller för vinterns världscup i Ulricehamn. Bilden från 2017 när man arrangerade för första gången. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Nytt datum för World Cup i Ulricehamn

Till vintern väntas en sprinthelg när världscupen kommer till Lassalyckan och Ulricehamn. Nu har tävlingarna återgått till sitt ursprungliga datum, 16–17 januari 2021, för att inte krocka med SM-veck...
Det blir individuell start på rullskid-SM i Lidköping den 9 augusti. FOTO: Lidköpings VSK.

Individuell start på rullskid-SM i Lidköping

Efter önskemål från arrangerande Lidköpings VSK så har Svenska skidförbundets arbetsgrupp för rullskidor beslutat att ändra SM-tävlingen i Lidköping 9 augusti från masstart till individuell start.