Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Linn Svahn vann för andra dagen I rad på Tour de Ski efter en minst sagt imponerande insats. FOTO: Maxim Thoré/Bildbyrån.

Linn Svahn vann för andra dagen I rad på Tour de Ski efter en minst sagt imponerande insats. FOTO: Maxim Thoré/Bildbyrån.

Imponerade seger av Linn Svahn i masstarten

Linn Svahn fortsätter som ledare av Tour de Ski. Idag imponerade 21-åringen stort när hon vann masstarten i Val Müstair. Svahn tog kommandot på slutet av loppet och spurtade in som etta 0,7 sekunder före Yulia Stupak och 0,8 före Jessie Diggins. Frida Karlsson blev fyra 1,4 sekunder efter Svahn.
– Jag satsade högt idag och ville vara med i täten. Jag gillar masstart och klassiskt. Jag försökte åka så smart som möjligt, sa Linn till SVT Sport efter segern.

– Jag gillar att åka klassiskt, jag gillar masstarter och 10 kilometer passar mig också numera och med ett varv kvar kände jag att jag hade lite mer kvar i kroppen, fortsatte Svahn.

Nu har Svahn även en världscupseger på distans att lägga till sina tidigare i sprint. Att det skulle komma idag överraskade till och med Linn själv. Men som loppet utvecklade sig så var det bäddad för Östersunds SK-åkaren.

– Jag har känt att jag har höjt grundkapaciteten till det här året. Det känner man på sprintarna också. Jag står pass en hel dag på ett helt annat sätt än tidigare. Det här var en jättebra dag och en jättebra start på året, berättade Svahn för SVT Sport.

Ledarvästen sitter på Linn Svahn också när det blir jaktstart i morgon. Frågan är hur länge hon kan behålla den.

– Jag behöver nog tre till fem minuter inför monsterbacken så jag får kämpa på fram till dess, sa Svahn till SVT Sport.

Frida Karlsson slutade fyra precis bakom tättrion och har också hon fått en toppenstart på touren. Det var dock en besviken Karlsson efter målgång. Det är förståligt då hennes offensiva åkning inte betalade sig.

Frida körde hårt från start och var loss i uppförskörningen på det tredje varvet av fyra men utför in mot stadion blev hon upphunnen av klungan igen.

– Jag är ju offensiv och drar hela vägen och det är klart att det sliter lite på krafterna. Jag gick lite för det på tredje varvet och fick ju lucka men de gled dom ju ikapp. Det var surt, sa Frida till SVT Sport.

– Jag tror jag haft lite sämre glid idag. Jag tog fel beslut innan start och la för mycket fäste. Det påverkade mitt glid. Jag var osäker innan start och testade nära inpå. Jag ångrar att jag åkte med för mycket fäste men det var helt mitt eget fel, s

– Jag kände mig väldigt stark idag och åkte offensivt men det är surt att det inte räckte hela vägen idag men i totalen spelar ju det ingen roll eftersom det är avstånden som gäller. Men det är ändå klart att jag ville mer idag.

Så här såg det ut stora delar av loppet, Frida drog före Ebba. Det betalade sig dock inte då banan gick mycket utför ner mot varvning och mål. FOTO: Maxim Thoré/Bildbyrån.Så här såg det ut stora delar av loppet, Frida drog före Ebba. Det betalade sig dock inte då banan gick mycket utför ner mot varvning och mål. FOTO: Maxim Thoré/Bildbyrån.

På slutvarvet tog Jessie Diggins över taktpinnen och Linn Svahn var med på noterna. Ner mot stadion tog Linn Svahn över kommandot och in på upploppet var hon först och höll hela vägen över mållinjen. Frida kämpade mot Stupak och Diggins och var precis efter men höll tyskan Katharina Hennig precis bakom sig.

Ebba Andersson hade siktet inställt på att plocka in tid efter 32:a-platsen på gårdagens sprint och avancerade snabbt upp i fältet från sin startposition en bit ner i fältet. Ebba var i rygg på Frida när hon gick loss på tredje varvet men kunde inte följa och på slutet föll hon ner till tolfte plats i mål, 20 sekunder efter Linn Svahn.

– Jag kanske gick någon procent för hårt tidigt i loppet så sista varvet blev tufft, berättade Ebba för SVT Sport.

Övriga svenska tjejer placerade sig enligt följande: Maja Dahlqvist (18), Jonna Sundling (22), Emma Ribom (27), Moa Olsson (33) och Moa Lundgren (34).

Resultat finns här.

Totalställningen finns här.

Senaste nyheterna

Britta Johansson Norgren ligger tvåa på Visma Ski Classics SC Ranking. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Fem svenskar topp 20 på Visma Ski Classics SC Ranking

Fem svenska åkare ligger topp 20 på Visma Ski Classics SC Ranking efter lördagens Engadin La Diagonela. Andreas Nygaard, Team Ragde Eiendom, är rankad som världens bästa långloppsåkare. Tvåa i ranking...
Charlotte Kalla är tillbaka i landslagsdräkten när det är dags för världscupen i finska Lahtis i helgen. FOTO: Erik Mårtensson/Bildbyrån.

Kalla tillbaka i landslagsdräkten – men osäker mot VM

Charlotte Kalla har fått pröva tålamodet rejält inför den här säsongen. Nu är hon dock tillbaka i landslagsdräkten efter sin covid-infektion och en tid av anpassad träning för att komma i form. När d...
Charlotte Kalla gör säsongsdebut i världscupen i Lahtis, Finland, kommande helg. FOTO: Johan Axelsson/Bildbyrån.

Kalla tillbaka i truppen till världscupen i Lahtis

Efter en helgs tävlingsuppehåll är det dags för de första världscuptävlingarna sedan Tour de Ski avslutades. Ebba Andersson, som var snabbast uppför Alpe Cermis, återfinns också nu i truppen till fins...