Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Inga Löwdin är död

Inga Löwdin avled den 2 juni vid 91 års ålder.
Med henne gick en riktigt stor skidprofil bort.

Inga Löwdin föddes den 1 maj 1917 och har under hela livet haft idrotten som sin ledstjärna i livet. Både fadern och tre av de fem bröderna var skidåkare i IF Thor i Uppsala, föreningen som Inga tillhörde under hela sitt liv.
Hon började själv tävla i längdåkning som sexåring och samtidigt också i simning. Senare blev det både friidrott, orientering och gång.
Inga Löwdin åkte sitt första skid-SM i 1935 och det sista 1954. Under har under åren 1946-73 haft olika ledaruppdrag inom Svenska Skidförbundet och från 1949 också uppdrag inom skidsporten internationellt.
1990 blev hon hedersmedlem i FIS och som inbjuden gäst deltog hon i tolv vinter-OS, många orienterings-VM och som expertkommentator vid en mångfald tillfällen.
Kvinnoidrotten låg Inga varmt om hjärtat och hon arbetade helhjärtat för utvecklingen av denna. Bland annat såg Inga till att Sverige stödde Finland, som 1948 motionerade om damlängdåkningen vid VM och OS, vilket antogs 1949 och infördes från och med OS i Oslo 1952.
Åren däremellan var Inga, som landslagsledare för dåtidens landslag ,med om att ordna olika PR-arrangemang för damskidåkning, vilket bland annat medförde att damklasser infördes i Lahtis och Svenska Skidspelen.
Propaganda-resor i Ingas regi ordnades til Österrike och USA och internationella kurser hölls i Vålådalen, Vierumäki och Autrans. Detta resulterade i att 42 damer från 8 nationer startade vid “för-OS” i Holmenkollen 1951.
Inga behärskade sju språk och kunde på så sätt bidraga med att skapa kontakter mellan nationerna. På senare år har hon också varit mycket aktiv inom orienteringen, bland annat som generalsekreterare i det internationella förbundet på 60- och 70-talet. Själv tävlade hon till 88 års ålder.
Hon blev 1951 den första kvinnan i Riksidrottsförbundets styrelse, där hon verkade fram till 1973. Hon utsågs till Årets idrottskvinna 1952 (RF och Aftonbladet) och tilldelades 1995 Prinsens plakett, instiftad av Sveriges centralförening för idrottens främjande till minne av HKH prins Gustav Adolf. Hon har också fått Sveriges Skogsflickors guldmedalj nr.1.
Inga Löwdin sörjs närmast av sonen Per Löwdin och hans hustru Elisabeth.

Senaste nyheterna

Britta Johansson Norgren är ute efter revansch och nya segrar i Visma Ski Classics kommande vinter. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Johansson Norgren vill ha revansch

Britta Johansson Norgren, Lager 157 Ski Team, hade chansen att vinna Visma Ski Classics totalt för sjätte säsongen i rad i vintras. Köldskadorna hon fick på säsongens första lopp, Engadin La Diagonela...
Det blir fler och fler damåkare i Visma Ski Classics. När säsong XI sammanfattas så är 33 procent av Pro Teamens åkare damer.

Rekordmånga damåkare i Visma Ski Classics

När Visma Ski Classics säsong XI sammanfattas kan vi dra slutsatsen att andelen damåkare i Pro Touren ökar. Nu är 33 procent av Pro Teamens åkare damer - mer än någonsin tidigare och det är ett nytt r...