Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Max Novak knäckte alla på Alliansloppet och tog en suverän soloseger. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Max Novak knäckte alla på Alliansloppet och tog en suverän soloseger. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Ingen kunde svara på Novaks ryck

Efter en timme och 40 minuter sa Max Novak, Team Ramudden, tack och hejdå till konkurrenterna i Alliansloppet. Drygt tio minuter senare åkte han solo över mållinjen efter en imponerade avslutning i ensamt majestät.
– Jag kände mig hur pigg som helst. Jag var ganska säker på att det skulle hålla, säger Novak.

Max Novak hade en plan att rycka i den så kallade Mio-backen med cirka fem kilometer kvar av det 48 kilometer långa loppet.

– Jag testade att gå på lite olika ställen men det var först där det var aktuellt att gå hela vägen hem.

När rycket kom så kunde ingen följa. IFK Mora SK:s Gustaf Berglund var med i några meter men fick snabbt ge sig och ingen annan i den stora klungan kunde haka på Team Ramudden-åkaren.

­– Jag var lite förvånad att ingen följde. Jag sa till Emil (Persson) innan att jag går vid Mio. Jag ville ju ha med mig någon… men det gick ju bra att gå själv också och det var ju skönt att slippa spurta mot honom, säger Novak och fortsätter;

– Det var kanske lite dumt att jag avslöjat mitt vapen inför vintern. Det är lite läskigt att göra så där, att sticka iväg. Men nu har jag börjat bli bekväm i det.

– Jag är lite naturligt pessimistisk inför loppet. Jag tänker att formen är över. Under loppet börjar jag känna att jag har rätt bra form. Jag kände favoritskapet inför tävlingen och var lite nervös men lyckades använda det på ett bra sätt.

Långloppsåkare mot traditionella åkare var en snackis innan loppet.

Om det säger Novak så här:
– Jag vill ju slå dom såklart, särskilt efter i torsdags. Då var jag stark men fick åka själv. Det loppet var värt mer. Jag ville sätta ner foten idag. Vi långloppare markerade idag med att vara många i toppen.

Faktum är att de sju första i resultatlistan var långloppsåkare.

I klungspurten bakom Novak var Emil Persson, Lager 157 Ski Team, vassast och knep andraplatsen tätt före fem norrmän; Stian Berg, Team Kaffebryggeriet, Stian Hoelgaard, Team Curira, Morten Eide Pedersen, Team Eksjöhus, Torgeir Sulen Hovland, Team Engcon och Simen Engebregtsen Nordli, Team Næringsbanken.

Åtta blev schweizaren Jason Rueesch och där bakom blev det dött lopp om niondeplatsen mellan IFK Mora-åkarna Eric Rosjö och Axel Jutterström. Den sistnämnde representerande Team Eksjöhus. Duon var precis före bäste A-landslagsåkare, Oskar Svensson som höll veteranen Anders Aukland sekunden bakom sig.

– Det var som alltid på Alliansloppet. Alla står och tittar på varandra och få vill köra. Det flyger mycket stavar och är stökigt. Novak var stark i Mio-backen och jag var inte riktigt med på den. Jag hoppades att det skulle gå ihop sen. Jag kände mig stark men om jag skulle försökt själv så hade jag bara fått de andra i ryggen, säger Emil Persson och fortsätter;

– På slutet var det väldigt mycket kaos. Jag tycker det är dåligt av Sveriges största rullskidlopp och vi tvingas åka på en gångbana med korsningar på slutet. De borde kunna fixa så det blir rättvisa tävlingar. Men jag får vara nöjd med min andraplats. Spurten satt ju där.

Emil Persson i mål som tvåa precis för Stian Berg. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.Emil Persson i mål som tvåa precis för Stian Berg. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

En som hade tänkt vara med och spurta längst fram var Marcus Grate men precis som på sprinten i går knäckte han en stav och den chansen var borta och han slutade 21:a knappt 20 sekunder efter Novak.

Liveresultat finns här.

Topp sex i Alliansloppets herrklass. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.Topp sex i Alliansloppets herrklass. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Senaste nyheterna

På lördag 30 oktober öppnar Trysil 6,5 kilometer längdspår med sparad snö från förra vintern. FOTO: Jonas Sjögren.

På lördag startar längdskidsäsongen i Trysil

Trysil öppnar 6,5 kilometer längdspår på lördag och i år återkommer de stora träningsgrupperna och klubbarna efter coronaåret som satte stopp för den typen av samlingar, berättar man i ett pressmeddel...
Runar Skaug Mathisen är en norsk profil i Visma Ski Classics som i vinter representerar svenska Lager 157 Ski Team. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Norske Runar om tuff svensk träning

Norska långloppsåkaren Runar Skaug Mathisen förbereder sig för sin första säsong i svenska Lager 157 Ski Team. Vi tog ett snack med den ståtlige norrmannen i samband med teamets läger på Hallandsåsen...