Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Petter Northug var som vanligt omutlig på spurten när han svepte förbi mellan Lukas Bauer och Maxim Vylegshanin. FOTO: NordicFocus.
Petter Northug var som vanligt omutlig på spurten när han svepte förbi mellan Lukas Bauer och Maxim Vylegshanin. FOTO: NordicFocus.

Ingen slår Petter Northug i en spurt

VM-femmilen i Falun var så mycket.
Det var Anders Södergrens avslutfsföreställning i landslaget - med enormt publikstöd när han borrade i täten.
Det var Johan Olsson bronsspurt där han tog Vylegshanin i spurten.
Och det var - som vanligt - Petter Northug som spurtade hem segern efter att ha legat längst bak i klungan i stort sett hela loppet.

Femmilen var också ett enormt slit för åkarna i det besvärliga vädret med plusgrader, snöfall och enormt lösa spår i stadionområdet.

Man måste imponeras av Petter Northug som kan avancera så snabbt som han gjorde på slutet. Under större delen av loppet sladdar han längst bak i klungan och ser trött och sliten ut men när det drar ihop sig så kommer han i rätt position och de sista hundra meterna är det ingen som rår på honom.

– Jag försökte vara mer i front sista milen. Jag var nöjd med min position som fyra ner mot stadion. Sen klev in jag in mellan Bauer och Vylegshannin på upploppet och hade krafter kvar. Det har varit ett fantastiskt mästerskap och en dröm att vinna fyra guld, berättar Petter.

Första halvan av loppet tog Johan Olsson tag i taktpinnen men han konstaterade sedan att det var lönlöst att försöka göra något från front i rådande förhållanden.

johan_50k.jpg
Johan Olsson mot brons i sitt sista VM. FOTO: Linus Trygg/Längd.se.

– Så fort jag körde och tittade bak såg jag en hel rad med åkare, berättar Johan och fortsätter:

–Ju mer snön föll ju mer insåg man att det här är lönlöst. Efter halva loppet var det bara att baka in sig själv i klungan. Jag tänkte att jag kan inte bara ligga här framme och stoppa huvudet under armen för då kör jag bort en medalj, berättar Johan.

– Sen försökte jag spara mig till de sista fem kilometerna för att han bra ben när vi skulle gå in i mördarbacken sista gången.

– Man är stolt efter tre medaljer men visst hade jag hellre haft ett guld idag, fortsätter Johan.

Att han klarade bronset, tog Vylegshanin i spurten och höll Harvey och Cologna bakom sig var imponerande. Men Johan framhöll också att han hade lite tur när ryssen tappade balansen de sista meterna och han kunde passera.

Förbundskaptenen Rikard Grip om vädret:

– Hårda fasta spår är väl mycket trevligare men det är en utomhusidrott och vi håller på med. Så det gäller att gilla läget, säger Rikard Grip.

Grip om Olssons brons:

– Helt fantastiskt att han lyckades ta spurten där. Det trodde jag aldrig. Det var mycket glädje. Det hade känts hårt om han skulle får en fjärdeplats i det här loppet, fortsätter Grip.

Daniel Richardsson slutade nia efter att ha kämpat sig igenom hela loppet med mer eller mindre dåliga skidor. En riktig bragd av Daniel att ändå bli topp tio.

– Underlaget var det värsta jag har varit med om. Det var extremt dåligt preparerat måste jag säga. Men det var ju lika för alla. Men jag hade inte skidor som fungerade heller så det var jobbigt, berättar Daniel.

anders_daniel.jpg
Hudiksvalls IF-duon Anders Södergren och Daniel Richardsson kämpade och slet sig till 15:e och 9:e plats. FOTO: Linus Trygg/Längd.se.

Anders Södergren hade sin avskedsföreställning och bjöd verkligen publiken på underhållning. Mellan 35 och 45 kilometer var Anders i täten till stor del. Han var loss mellan 35 och 40 och blev upphunnen till varvningen. Sedan drog han ifrån igen ut på nästa slinga.

Med vädret och spåret gjorde att det var omöjligt att komma loss.

– Jag hade dåliga skidor första 15 men sen när jag bytte skidor och det blev bättre och jag kunde gå ifatt klungan. Sen hade jag bra fäste och kunde trycka på. Men jag förstod att det skulle vara svårt att hålla undan hela vägen, berättar Anders.

anders_leder.jpg
Anders Södergren i ledning inför en jublande publik på Lugnet. FOTO: Linus Trygg/Längd.se.

För Calle Halfvarsson och Lars Nelson var det än tyngre dag och duon slutade som 24:a och 25:a.

1. Petter Northug
2. Lukas Bauer + 1.7
3. Johan Olsson + 2.0
4. Maxim Vylegshanin + 2.8
5. Alex Harvey + 6.0
6. Dario Cologna + 9.5

9. Daniel Richardsson + 14.6
15. Anders Södergren + 24.0
24. Calle Halfvarsson + 2.56.9
25. Lars Nelson + 2.57.5

Kompletta resultat

 

Siste nyheter

pod_novak

Podcast med Max Novak

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics podcast, Livigno2Levi, intervjuas Max Novak, Team Ramudden. Max vann Visma Ski Classics ungdomstävling förra vintern. Podden finns på Spotify och där du hitta...