Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Charlotte Kalla ute på löptur tillsammans med Marcus Grate, Fredrik Andersson, Jens Burman, Karl-Johan Westberg och Calle Halfvarsson i starten av landslagets läger i Pyrenéerna. FOTO: Svenska skidförbundet.

Charlotte Kalla ute på löptur tillsammans med Marcus Grate, Fredrik Andersson, Jens Burman, Karl-Johan Westberg och Calle Halfvarsson i starten av landslagets läger i Pyrenéerna. FOTO: Svenska skidförbundet.

Inget höjdarläger för Kalla

Landslagets tre veckor långa höghöjdsläger i Font Romeu i franska Pyrenéerna blev inte vad Charlotte Kalla tänkt sig. Magproblem hon ådrog sig i mitten på förra veckan hängde i fem dagar.
– Jag har inte hoppat tillbaka i träningsschemat för lägret. Jag har kortat ner passen för att säkerställa att energin finns, säger Charlotte Kalla till Längd.se

Det blev många ensamma dagar på rummet för Kalla när övriga landslagsåkare tränat på under höghöjdslägret i Pyrenéerna. Troligtvis åt Charlotte något som orsakade magproblemen.

Det blev ganska många dagar utan träning?
– Ja, det är alltid speciellt med magproblem. Man skulle ju bara vilja knäppa med fingrarna så skulle det vara bra. Det gäller att ha tålamod och is i magen eftersom man tappat energi. Jag har varit ganska försiktig i starten nu, jag har tränat sedan i lördags, berättar Kalla.

Du han köra 3000 meters-testet i onsdags. Kom magproblemen efter det?
– Nej, det var egentligen innan. Lägermage har väl alla haft, det här kan gå bra ändå, tänkte jag.

Då var inte det någon angenäm upplevelse över 3000 meter?
– Nej… jag får inte tillhöra statistiken. Det kom vi överens om. Det blir ganska missvisande om mina värden finns med.

Hur är statusen nu?
– Jag har inte hoppat tillbaka i träningsschemat för lägret. Jag har kortat ner passen för att säkerställa att energin finns. Jag vill inte ha några bakslag. Det är lite speciellt att vara på hög höjd med den belastningen som det ger, berättar Kalla.

Det är två och en halv dag kvar på lägret i Font Romeu innan det bär hem till Sverige igen.

Det är bara två månader kvar till säsongspremiären i Gällivare. Spelar det här avbrottet någon roll för den kommande perioden?
– När jag kollar tillbaka på sommaren och hösten så tror jag inte det här kommer vara så stor plump i protokollet men man vill ju inte att det ska dra ut onödigt länge. Det gäller att vara lyhörd nu bara någon dag. Jag ser fram emot träningen jag ska för göra när jag kommer hem, säger Kalla och fortsätter;

– Sedan har vi nästa läger i Val Senales i slutet på oktober. Då får vi åka skidor på hög höjd.

Några åkare är ju förhandsuttagna till OS. Ni andra måste ju visa direkt att ni ska ha en plats när säsongen börjar. Hur känner du kring att det krävs form där i november? Är det något du redan tänker på?
– Nej, jag lägger inte så mycket fokus på det. Jag tänker på träningen jag ska göra här och nu men med en långsiktig plan så önskar jag ju att lätta på träningen in mot säsong precis som jag brukar. När världscupen börjar vill jag ju att det flyter på. Det är likadant som tidigare säsonger.

Du har bestämt att det inte blir start i Tour de Ski. Är det för att få mer sammanhållande träning den perioden?
– Ja, det väldigt intensivt med tävlingar under decemberturnén. OS startar redan i början på februari så jul-nyår är en viktig period för att bygga lite mer grund för att kunna skapa en formtopp.

Senaste nyheterna

Hanna Öberg avslutade starkt och förde Sverige till tredje plats på stafetten i Östersund. FOTO: Maxim Thore/Bildbyrån.

Sverige spurtade ner Norge igen

Hanna Öberg spurtade ner Marte Olsbu Röiseland och fixade en tredjeplats till Sverige på världscupstafetten i Östersund. Sveriges andra spurtvinst mot Norge idag. Moa Olsson spurtade ju ner Fossesholm...
Johannes Eklöf var snabbast på dagens klassiska lopp i Bruksvallarna men diskades. Han stakade genom teknikzonerna. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Styrkebesked för diskad Eklöf

Långloppsåkaren Johannes Eklöf stakade fort och hade snabbaste tid i Bruksvallarna klassiska lopp i Sverigecupen på söndagen. Men någon vinst blev det inte för Hallby-sonen som medvetet stakade i tek...
Emma Ribom, Moa Olsson, Frida Karlsson och Ebba Andersson blev tvåa i damstafetten i Lillehammer. FOTO: Marius Simensen/Bildbyrån.

Moa Olsson spurtade ner Fossesholm

Damstafetten i Lillehammer blev en spännande rysare hela vägen in till upploppet på slutsträckan. Där visade sig Rysslands 20-åriga Veronika Stepanova vara den starkaste. Moa Olsson gjorde en stark f...