Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Charlotte Kalla går sin egen väg för att möta vintern starkare än någonsin. FOTO: Craft.

Charlotte Kalla går sin egen väg för att möta vintern starkare än någonsin. FOTO: Craft.

”Jag ska åka fort på VM i Lahti”

Hon gjorde succé på hemma-VM i Falun 2015 där hon skidade hem fyra medaljer varav ett guld. Hon är prisad, hyllad och älskad.
I sommar går Charlotte Kalla sin egen väg för att möta vintern starkare än någonsin.

– Skillnaden den här sommaren är att jag kommer jobba närmre min tränare Magnus, säger Charlotte Kalla om barmarkssäsongen som ska rusta henne för en framgångsrik VM-vinter.

– Jag tror att det är viktigt att ha en närvarande tränare som jag träffar fysiskt. När det handlar om teknikarbete så vill jag kunna ses och stämma av för att ta avstamp framåt.

Charlottes sommar består av många pass rullskidåkning och löpning. Timme på timme med lågintensiv träning, kryddat med högintensiva intervaller.

– 90 procent av träningen är lågintensiv, kanske ännu mer till och med. Tre gånger i veckan kör jag intervallpass och det blir kanske två timmars effektiv intervalltid. Men det är ju väldigt lite sett till den mängd timmar jag tränar per vecka, menar Charlotte.

Veckorna består av mellan 15-30 timmar med träning och under det arbetet betyder det mentala fokuset mycket.

– Det är en mental process att hålla fokus under så lång tid och göra prioriteringar. För mig är det är viktigt att stanna upp och reflektera över vad jag gör med min tid och verkligen jobba med de saker som ska leda till utveckling, förklarar Charlotte.

– Man kan ju också gå ut och göra timmarna och ha tankarna på något helt annat.
Charlotte beskriver de lugna långpassen i skogen eller på fjället som sköna och njutbara – det är intervallpassen hon våndas inför.

– De är guldkornen på veckan men samtidigt är det väldigt skönt när de är gjorda. Det är vetskapen om att intervallpassen gör mig bättre som driver mig att göra dem.

– Intervallpassen är inte många men de fyller ett syfte. Det är nu jag får öva på att syresätta min kropp och det kommer jag ha nytta av för att klara min träningsmängd – och för att bli snabb i vinter, beskriver Charlotte.
Hon förklarar att hon ser på sina träningskläder som sin arbetsuniform – och att hon vill känna sig fin när hon ska ut för att göra något viktigt.

– Det bästa träningsplagget är det jag inte tänker på att jag har på mig. Det är inget som skaver eller sitter åt för hårt utan som andas och hjälper mig i mitt arbete. Detsamma gäller för mina handskar eller pjäxor.

Bland Charlottes favoritplagg finns löpartightsen Mind och de lite kortare träningstightsen Pure.

– De är sköna och snygga och med ett eller två par tights kommer man långt oavsett säsong.

– Men jag gillar också den nya underställströjan Active extreme 2.0 med mycket mesh, den är skön mot kroppen.
Active Extreme 2.0 lanseras i höst och Charlotte har varit med under tiden den utvecklats och bidragit med önskemål och synpunkter.

Charlotte tycker att det känns långt kvar till vintern och beskriver dagarna dit som fyllda med träningspass att grotta ner sig i. Tävlingsdagarna hon har framför sig finns med som en ständig påminnelse.

– Vinterns stora mål är att åka fort på VM, det är vad som driver mig, avslutar Charlotte.

 

Senaste nyheterna

Hanna Öberg vann sprinten i Kontiolahti efter fullt skytte och snabb åkning. FOTO: Kalle Parkkinen/Bildbyrån.

Hanna Öberg vann sprinten efter topplopp

De svenska skidskyttarna visar superform i Kontiolahti. Hanna Öberg vann damernas sprint i överlägsen stil drygt 20 sekunder före norskan Röiseland. Det var Hannas första sprintseger i världscupen. –...
William Poromaa blev 17:e man i jaktstarten i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Hösflot Kläbo ryckte till seger - Poromaa 17:e

Johannes Hösflot Kläbo släppte upp Aleksander Bolshunov och Emil Iversen halvvägs i jaktstartloppet i Ruka. Sedan avgjorde han till seger med ett ryck i sista backen. William Poromaa blev bäste svens...
Alexander Bolshunov, tvåa, Johannes Hösflot Kläbo, etta och Emil Iversen trea på jaktstarten i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Resultat Ruka 15 km fri stil jaktstart

Johannes Hösflot Kläbo spurtade hem segern på jaktstarten i Ruka och tog hem minitouren före Alexander Bolshunov och Emil Iversen. William Poromaa blev bäste svensk på 18:e plats.