Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Jennie Stenerhag tog sin tredje seger i Cykelvasan. FOTO: Vasaloppet.

Jennie Stenerhag tog sin tredje seger i Cykelvasan. FOTO: Vasaloppet.

Jennie Stenerhag och Lucas Eriksson vann Cykelvasan

Jennie Stenerhag, Falu CK, och Lucas Eriksson, Team Serneke Allebike CK, vann på lördagsförmiddagen mountainbikeloppet Cykelvasan.

För åttonde året i rad avgjordes i dag Cykelvasan 90 mellan Sälen och Mora med 13 000 anmälda deltagare! Totalt under hela helgen har Cykelvasans olika lopp lockat 22 000 anmälda. Rekord!

Nytt för i år var att dameliten startade 07.30, vilket var 45 minuter före herrarna, och fick göra upp om segern utan att behöva stångas med herråkare.

Något som uppskattades av 41-åriga Jennie Stenerhag som upprepade segern från i fjol och tog sin tredje seger i Cykelvasan. Hon vann även 2012. I år stod kampen om segern med 18-åriga juniorvärldsmästaren och klubbkamraten till Jennie, Ida Jansson, Falu CK/Team Lapierre Sweden.
– När vi gick över Auklandbron så vände jag mig om och såg att jag hade fått en lucka. Då tänkte jag att nu är det bara att gå järnet. Det var jätteskönt att få komma in på upploppet helt ensam. Fantastiskt! sade Stenerhag efter segern.

– Ett jättestort tack till Vasaloppsorganisationen som gjort det här upplägget. Det fungerade klockrent. Jag hoppas det fortsätter så här nu, fortsatte Jennie.

Det bildades tidigt en klunga på sex åkare i damklassen där fjolårssegraren Stenerhag hade sällskap av Ida Jansson samt Louise Rundqvist, Felicia Ferner, Nellie Larsson och Åsa Erlandsson vid passeringen av Mångsbodarna.

Bergspriset i Evertsberg togs hem av Stenerhag som då hade skapat sig en lucka på sju sekunder till Jansson och nio till Ferner efter hårdkörning i motluten. Fyran Larsson var då 21 sekunder bakom och övriga hade släppt rejält.

Jansson vann sedan spurtpriset i Oxberg precis före Stenerhag och här låg Ferner 14 sekunder bakom som trea. I Hökberg hade Stenerhag återtagit kommandot och låg sex sekunder före Jansson. Ferner var här minuten bakom som trea.

Vid sista kontrollen i Eldris tog Stenerhag spurten igen, men nu var Jansson precis i rygg. När avgörandet skulle komma att ske i Moraparken strax före mål räckte dock inte krafterna för unga Jansson.
– Jennie var den starkaste idag och hon förtjänade att vinna. Det visade hon redan tidigt i loppet. Sista milen var jag riktigt trött. Det var sjukt mäktigt att gå med till bron därborta men då stumnade jag helt. Men jag är ändå otroligt nöjd, sammanfattade Ida Jansson.

Herrarna
I herrklassen passerade en jätteklunga Mångsbodarna i rekordtempo med alla favoriter med.

I Evertsberg tog Emil Lindgren, Team Serneke Allebike CK, hem Bergspriset sex sekunder före Niklas Gustavsson. Totalt passerade tolv cyklister här inom 13 sekunder.

I Lundbäcksbackarna och i stigningen mot Oxberg var tempot högt och slutsegraren Lucas Eriksson och teamkompisen Emil Lindgren grillade fältet hårt och till kontrollen och spurtpriset i Oxberg var fem åkare loss. Alexander Wetterhall tog spurten före Emil Lindgren, Matthias Wengelin, Lucas Eriksson och Edvin Wilson.

Resten av loppet handlade om dessa fem åkare och i spurten var 20-årige talangen och landsvägscyklisten från Borås, Lucas Eriksson, vassast och vann precis före Matthias Wengelin, Almby IK/Team Bergslagen och fjolårssegraren Alexander Wetterhall, Team Tre Berg - Bianchi. Edvin Wilson, Tranemo CS, och Emil Lindgren var sekunden efter som fyra och femma.
– Jag trodde inte jag skulle vinna. Jag trodde det inte efter mållinjen heller. Men det var roligt, sade den unge segraren.

Tvåan Wengelin hade ledningen precis innan mål när Eriksson smet förbi.
– Jag är för stor. De får för bra lä bakom ryggen på mig inför spurten, sade Matthias och lät ändå inte alltför besviken.

– I backarna där Lucas körde på så brände det i benen men jag lyckades ju släpa mig med, fortsatte Wengelin som i den åttonde Cykelvasan tog sin fjärde pallplats!

Den som bäddade för segern för Lucas Eriksson var Emil Lindgren som drog fram till 250 meter kvar. Det var också Lindgren och Eriksson som drog hårt tidigt i loppet och fick ner klungan till endast fem man.
– Klart man vill vinna själv men vi är ett lag och man behöver mer landsvägsbakgrund för att vinna en sån här spurt. Min styrka är i backarna, konstaterade femman Lindgren som också radat upp fina placeringar i Cykelvasan genom åren.

Anmälan till Cykelvasan 2017 öppnar söndagen den 18 september 2016 kl 09.00 på vasaloppet.se

RESULTAT
Cykelvasan, tävlingsklass 94 km Sälen-Mora, damer, 2016-08-13

1 Jennie Stenerhag, (SWE) Falu CK, 03.07.49
2 Ida Jansson, (SWE) Falu CK/Team Lapierr..., 03.08.04
3 Felicia Ferner, (SWE) Borlänge CK, 03.08.48
4 Nellie Larsson, (SWE) CKX, 03.11.29
5 Angelica Edvardsson, (SWE) Cykloteket Racing Team, 03.17.10
6 Louise Rundqvist, (SWE) Värnamo CK/Boddan Cycl..., 03.17.11
7 Åsa Erlandsson, (SWE) Varbergs MTB/Haibike, 03.17.13
8 Erika Jepson, (SWE) Ckx, 03.17.18
9 Johanna Sömskar, (SWE) Norbergs CK, 03.18.25
10 Fanny Kjellqvist, (SWE) Godegårds SK cykel, 03.18.26

Cykelvasan, tävlingsklass 94 km Sälen-Mora, herrar, 2016-08-13
1 Lucas Eriksson, (SWE) Serneke Allebike CK, 02.40.04
2 Matthias Wengelin, (SWE) Almby IK/Team Bergsl..., 02.40.04
3 Alexander Wetterhall, (SWE) Team Tre Berg - BIANCH..., 02.40.04
4 Edwin Wilson, (SWE) Tranemo CS, 02.40.05
5 Emil Lindgren, (SWE) Serneke Allebike, 02.40.05
6 Calle Friberg, (SWE) Järfälla CK/Team Scott..., 02.41.46
7 Fredrik Haraldseth, (NOR) Hard Rock AB AX bu SWI..., 02.41.46
8 Alexander Vincent Blomqvist, (SWE) Serneke Allebike, 02.41.46
9 Vidar Mehl, (NOR) Sepura Toyota racing w..., 02.41.46
10 Jocke Bernström, (SWE) Motala Aif Cykel, 02.41.46

Fotnot: Bergspriserna i Evertsberg vanns 2016 av Jennie Stenerhag, Falu CK, tid 1.43.08 och Emil Lindgren, Serneke Allebike, tid 1:29:13.

Senaste nyheterna

Hanna Öberg vann sprinten i Kontiolahti efter fullt skytte och snabb åkning. FOTO: Kalle Parkkinen/Bildbyrån.

Hanna Öberg vann sprinten efter topplopp

De svenska skidskyttarna visar superform i Kontiolahti. Hanna Öberg vann damernas sprint i överlägsen stil drygt 20 sekunder före norskan Röiseland. Det var Hannas första sprintseger i världscupen. –...
William Poromaa blev 17:e man i jaktstarten i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Hösflot Kläbo ryckte till seger - Poromaa 17:e

Johannes Hösflot Kläbo släppte upp Aleksander Bolshunov och Emil Iversen halvvägs i jaktstartloppet i Ruka. Sedan avgjorde han till seger med ett ryck i sista backen. William Poromaa blev bäste svens...
Alexander Bolshunov, tvåa, Johannes Hösflot Kläbo, etta och Emil Iversen trea på jaktstarten i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Resultat Ruka 15 km fri stil jaktstart

Johannes Hösflot Kläbo spurtade hem segern på jaktstarten i Ruka och tog hem minitouren före Alexander Bolshunov och Emil Iversen. William Poromaa blev bäste svensk på 18:e plats.