Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Jens Eriksson har tillsammans med Jerry Ahrlin och sina norska teamkompisar i Centric tränat hårt i Sälenfjällen. FOTO: Johan Trygg.
Jens Eriksson har tillsammans med Jerry Ahrlin och sina norska teamkompisar i Centric tränat hårt i Sälenfjällen. FOTO: Johan Trygg.

Jens och Jerry med olika mål mot vintern

Jens Eriksson och Jerry Ahrlin är den svenska duon i norska långloppslaget Team Centric.
Siktet mot vintern är dock olika inställt.
Jens drömmer om VM-femmilen i Falun och Jerry vill tillbaka efter en säsong förstörd av en fotskada i vintras och längtar förstås att uppnå vad sambon Laila Kveli klarat två gånger - en seger i Vasaloppet.

Längd.se träffade Jens, Jerry och Laila i Lindvallen förra veckan då Centric-åkarna pressade varandra hårt (se tidigare artikel här) i området kring Sälenfjällen.

I fjol när Jens Eriksson var ny i teamet så hade man också läger i samma område. Inte minst för att Jens har stuga i trakten och kan lotsa gänget ut på bra och varierande träningspass.

Har det varit en bra träningssommar Jens?
– Jo, det har vart en bra sommar. Jag vurpade på rullskidor i slutet av maj och drog upp armen och missade en och en halv vecka men sen har det gått bra fram till förra veckan då jag blev lite förkyld, berättar Jens.

Förkylningen gjorde att Jens missade Alliansloppet och det blev omstart med träningen i och med Sälenlägret.

– Det är ju väldigt fina träningsförhållanden här med bra kupering. Nu har vi också haft perfekt fint höstväder att träna i, säger Jens.

Även om Jens står utanför landslaget och tränar med ett långloppsteam så är det vinterns VM i Falun som det överskuggande målet.

– VM är ju prio ett. Så det gäller att vara med redan från början av säsongen och prestera så man kommer ut på världscuptävlingarna direkt, framhåller Dala-Floda-åkaren.

Vad gör du för att ta ytterligare ett steg i utvecklingen?
– Det blev en ganska stor förändring i fjol när jag kom med i teamet med annan typ av träning. Det tycker jag har fungerat bra så det blir inga stora förändringar nu i år. Men Falun innebär mer kupering så det är lite mer fokus på att klara backarna på ett bra sätt, det är ju där jag lär bli starkare om jag ska vara med, avslutar Jens.

För Jerry Ahrlin blev förra vintern inte alls vad han tänkt sig. Redan i slutet på november fick Jerry rejäla problem med ena foten.

– Skadan var skedd redan där men sen blev det ännu värre vid König. Efter det var det nästan kaputt, berättar Ahrlin.

Efter operation i våras så har träningen dock fungerat bra i sommar.

– Men det var sex veckor på kryckor och rehab i sju veckor till. Klart det var en seg tid men samtidigt hade jag ju mål att jobba mot. På våren kan man annars i bland få en downperiod. Nu hade jag verkligen något att jobbs emot.

Känslan hos Jerry nu i skarven mellan augusti och september är god. Faktiskt bättre än på många år.

– Det känns nu bättre än det gjort de sista tre åren. Jag hade ju en bra säsong 11/12 men sen har det bara strulat. Jag känner mig fysiskt starkare än på länge men än fattas det lite för att bli riktigt rå, säger Jerry med ett leende.

Vad säger du om utvecklingen av Swix Ski Classics?
– Det är ju skitbra för sporten, för långloppen och oss åkare. Fint med en längre säsong där det finns lite mer att spela på.

– Alla pass går väl nästan fortare än man brukar köra hemma. Vi mäter krafterna och testar varandra, kollar teknik och så, säger Jerry.

jerry_lindvallen.jpg
Jerry Ahrlin känner sig bättre tränad än på flera år. Bäva månde konkurrenterna. FOTO: Johan Trygg.

– Ska man köra så här hårt som vi gör så gäller det att vara utvilad in mot lägret. Det gör att man kan ta det lite lugnare ett tag när man kommer hem. Det här passar oss också bra eftersom det är många i laget som har barn.

Mamman till tre år gamla Ebba är också med på lägret. Och sambon Laila Kveli har lyckats med det som Jerry så starkt längtar efter - seger i Vasaloppet. Två gånger till och med. I vintras vann Laila sin andra raka triumf mellan Sälen och Mora.

Du får träna med grabbarna här på lägret!
– Ja, det är bra sparring, jag kan inte klaga på det, säger Laila.

Jörgen (Aukland) säger att han är imponerad av dig, varje dag!
– Jag också av dom, skrattar Kveli.

Det är en glad och pigg Laila som verkar klara den hårda träningen med grabbarna alldeles utmärkt.

– Träningen har flutit på så som jag kunnat önska hela sommaren. För min del så är det den bästa träningssommaren jag har lagt bakom mig, säger den 27-åriga norskan och fortsätter;

– Min svagaste punkt är ren kapacitet så det är det jag har haft fokus på de senaste månaderna och ska ha fram emot vi går på snö, berättar Laila.

Jerry och Laila har under lägret sin dotter hos Lailas föräldrar i Norge.

– Sportsligt är det ju bra att ha det så här och passa på och köra extra hårt. Sen ska vi ta lite extra tid med Ebba när vi kommer hem, avslutar Laila.

laila_lindvallen.jpg
Blir det en tredje raka seger för Laila Kveli på Vasaloppet i vinter. FOTO: Johan Trygg.

 

Siste nyheter

Johan Eriksson med Auklandbron i bakgrunden. FOTO: Vasaloppet/Alexander Winther.

Johan Eriksson är tillförordnad VD för Vasaloppet

Vasaloppets utvecklingschef Johan Eriksson har utsetts till tillförordnad VD för Vasaloppet. En post han kommer att inneha åtminstone det kommande halvåret. Närmast på programmet står den digitala va...