Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
OS-HJÄLTEN Marcus Hellner har också tilldelats Jerringspriset 2010. Foto: KJELL-ERIK KRISTIANSEN

OS-HJÄLTEN Marcus Hellner har också tilldelats Jerringspriset 2010. Foto: KJELL-ERIK KRISTIANSEN

Jernbergpriset till Marcus

Marcus Hellner har tilldelats Jernbergpriset for 2010. Det utdelas varje år till en skidåkare som har visat viljestyrka, hårdhet och fighting spirit – något som ju nästan är synonymt med Hellner, som vann två guld på OS i Vancouver i februari.

Förutom OS-guld i dubbeljakt och stafett vann Marcus Hellner också SM-guld både i dubbeljakt och på 15 kilometer med klar margin. Han har haft en enorm säsong och slutade trea i världscupen totalt.
Marcus kommer ursprungligen från Lerdala utanför Skövde, där han började sin karriär. Men han flyttade till Gällivare som 16-åring för att gå skidgymnasiet där. Sedan har han blivit kvar och bor fortfarande på orten.
Jernbergpriset har gått till många storheter inom svensk längdåkning sedan man delade ut det för första gången i mitten av 60-talet. Den första som fick priset var Ove Lestander från Bergnäsets AIK.
Sixten Jernberg (född 6 februari 1929) är en av Sveriges bästa skidåkare genom tiderna. Limasonen från västerdalarna åkte internationella mästerskap från VM i Falun 1954 till och med OS i Innsbruck/Seefeld 1964 med stora framgångar.
Han vann fyra VM-guld och nio OS-medaljer. Sixten var speciellt bra på de längre distanserna och fyra av hans åtta guldmedaljer kom på femmilen, en var på tremilen och tre i stafett. Han vann också Vasaloppet två gånger samt 15 kilometer i Holmenkollen 1954.
Han tilldelades bland annat Svenska Dagbladets guldmedalj 1956 och Holmenkollmedaljen 1960.

Vi beklagar att det tidigare stod Jerringpriset i den här artikeln. Det rätta är givetvis Jernbergpriset.

 

Senaste nyheterna

Emilie Fleten är en eftertraktad åkare efter en mycket stark säsong i Visma Ski Classics. Hamnar hon i ett svenskt eller norskt lag säsong XII? FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Silly Season: Svenska Pro Team jagar norska Fleten

Flera svenska och norska långloppsteam vill skriva kontrakt med norska Emilie Fleten som slutade trea i Visma Ski Classics säsong XI. – Jag hade inte räknat med att så många lag skulle vara intresser...
Stina Nilsson har nu en ordinarie plats skidskyttelandslaget inför den kommande OS-säsongen. FOTO: Per Danielsson.

Stina Nilsson tar ordinarie plats i skidskyttelandslaget

Nu är skidskyttarnas landslagstrupper inför säsongen OS-säsongen klara och Stina Nilsson tar en ordinarie plats. A-truppen består av totalt elva skidskyttar. – Vi har precis lämnat en väldigt lyckad ...
Petter Myhlback tror inte testverktyget för att hitta fluor på skidorna på klart för att användas i tävlingssammanhang till OS-vintern 2022. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Myhlback tror inte på fluorförbud till OS-vintern

Om landslagsåkarna just nu har några lugnare veckor innan hårdträningen drar igång inför OS-vintern 2022 så är det tvärt om för det svenska vallateamet. – Vi är i Bruksvallarna och testar för fullt. ...