Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Rikard Tynell och Jerry Ahrlin bildar åkarpar i Team Tynell till vintern. Daniel Tynell blir team manager. FOTO: Team Tynell.
Rikard Tynell och Jerry Ahrlin bildar åkarpar i Team Tynell till vintern. Daniel Tynell blir team manager. FOTO: Team Tynell.

Jerry Ahrlin till Team Tynell

Team Tynell lever vidare - i allra högsta grad.
Daniel Tynell blir team manager och Jerry Ahrlin tar steget från Team Santander och blir parhäst med Rikard Tynell i spåret.
– Jag hade möjlighet att stanna i Santander men jag tror det här är bästa lösningen för mig, säger Jerry till Längd.se.

– Det känns sjukt stort att vi fått Jerry till teamet. Det här är bättre än vad jag själv kunnat drömma om, säger Daniel Tynell om nyförvärvet Ahrlin.

Daniel och Jerry är två av landets mest rutinerade och erfarna långloppsåkare. Genom åren har de haft många duster i spåret men alltid varit bra kompisar.

– Vi har ju pratat ett tag om en ny åkare i teamet när jag själv inte kan fortsätta. Jerry har varit förstavalet alla dar i veckan, säger Daniel och fortsätter;

– Han är den typ av människa som vi själva representerar. Han har hjärta och själ i skidåkningen och har haft det i så många år. Det handlar om grundläggande saker, hur man är som åkare i spåret. Det här vill vi bygga vidare på i teamet.

Både Daniel och Jerry har varit enormt framgångsrika som långloppsåkare med många segrar i de stora loppen internationellt.

– Men det är en sak som Jerry inte har, säger Daniel och menar förstås en Vasaloppsseger.

– Vi är otroligt taggade nu för att få Jerry först under målportalen i Mora. Jag vill hjälpa honom att få en optimal resa från Sälen till Mora. Att förberedelser och uppbyggnad också ska vara optimala, berättar Daniel med glöd i rösten.

När Team Santander presenterade sin trupp i mitten på maj så fanns inte Jerry med. Man kunde förstås fundera på om han inte platsade. Även om Jerry var bästa svensk på vinterns Vasalopp med en åttondeplats så har resultaten inte alls varit som han önskat de senaste säsongerna. Orsaken har framförallt varit skador.

– Jag har inte kunnat göra mig själv rättvisa. Jag har haft tre till fem månader per år som inte varit bra träningsmässigt. Det har blivit som en ond cirkel, säger Jerry.

För att bryta mönstret väljer nu 37-årige Jerry Team Tynell. Trots att han varit ett av de största och bästa teamen.

– Jag gör det för jag tror det är bäst för mig själv sportsligt. Det här blir något helt nytt, nått bättre. Det är lätt att fastna i gamla banor, funderar Ahrlin.

Några hard feelings med Team Santander är det inte alls fråga om. Jerrys sambo Laila Kveli är kvar i teamet.

– Nej, aldrig i mitt liv att det är några problem mellan oss. Det har varit otroligt bra och de gav mig chansen att satsa på det här i många år. Det gjorde mycket för min motivation att orka fortsätta.

rikard_jerry_skratt.jpg
Ett gott skratt förlänger livet - och kanske skidkarriären. Rikard Tynell kan räkna med många glada stunder tillsammans med nya teamkompisen Jerry Ahrlin. Jerrys stora mål är förstås att vara först under måldevisen i Mora. FOTO: Team Tynell.

Men enkelheten med ett mindre team lockar Jerry.

– Det är lite tillbaka till rötterna. Att åka fort på skidor. Det är därför man håller på. Jag tror det tar mindre energi att vara i ett litet team, säger Jerry.

Jerry ser också fördelar in mot och under Vasaloppet. Med det enorma support han kan få där längs banan.

– Man har ju sett de där Tynell-kläderna överallt längs spåret genom åren.

I vintras kände Jerry en del positiva vibbar även om det inte blev någon fullträff på tävling.

– Det var bättre än på flera år. Jag tycker jag hittat tillbaka men inte fått ut det på tävling. Jag var på vippen att vara med hela vägen på König Ludvig Lauf och på Vasaloppet trodde jag ett tag att jag skulle kunna vara med helt i toppen. Jag har helt klart mer att ge till vintern, säger Ahrlin.

För Daniel blev det ett abrupt slut på karriären i våras när han drabbades av hjärtproblem. Men de svar Daniel fått nu efteråt har varit viktiga.

– Jag vet i dag att det jag drabbades av inte hade något med mitt idrottande att göra. Det känns bra. Jag har ju funderat en del på det här - om jag skulle gjort på något annat sätt. Men det är inget sånt.

– Jag är i dag helt övertygad om att mitt idrottande var en fördel för hur jag kunnat hantera det här och med den kunskap jag har om min kropp. Jag kommer kunna leva ett helt normalt liv där träning är en viktig ingrediens.

– Jag ska absolut vara med på några lugna pass med grabbarna. Jag kan också cykla med när de är ute på rullskidor och pusha på. Det blir roligt och viktigt att göra för mig.

En stor del i att Daniel själv ville fortsätta med Team Tynell var brodern Rikard.

– Det är en omtanke om Rikard. Jag har känt ett ansvar för att han ska kunna fortsätta satsa och utvecklas. Han hamnade i en sits där han plötsligt var själv i teamet. Med Jerry så blir det en enorm trygghet. Rikard kan blicka framåt och får också bästa sparring på träningsläger, säger Daniel

– Det här är en kick för hela familjen, menar den trefaldige Vasaloppsvinnaren.

I sin nya roll som team manager kommer Daniel givetvis kunna ge mer tid till samarbetspartners. Dessa har också gett rådet att fortsätta med teamet och bygga vidare på sitt koncept.

Med Jerry och Rikard på startlinjen i vinterns Ski Classics kommer Team Tynell fortsätta att vara en faktor att räkna med. De kommer föra vidare Daniels anda i spåret som dragvilliga schyssta åkare med stort hjärta för längdåkningen.

Siste nyheter

Nu är åter 16-17 januari datumen som gäller för vinterns världscup i Ulricehamn. Bilden från 2017 när man arrangerade för första gången. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Nytt datum för World Cup i Ulricehamn

Till vintern väntas en sprinthelg när världscupen kommer till Lassalyckan och Ulricehamn. Nu har tävlingarna återgått till sitt ursprungliga datum, 16–17 januari 2021, för att inte krocka med SM-veck...
Det blir individuell start på rullskid-SM i Lidköping den 9 augusti. FOTO: Lidköpings VSK.

Individuell start på rullskid-SM i Lidköping

Efter önskemål från arrangerande Lidköpings VSK så har Svenska skidförbundets arbetsgrupp för rullskidor beslutat att ändra SM-tävlingen i Lidköping 9 augusti från masstart till individuell start.