Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Emilia Lindstedt vann Engelbrektsloppet och togs emot av kranskullan  och Engelbrekt själv. FOTO: Samira Jonsson Orfanidis/Sveriges Radio.
Emilia Lindstedt vann Engelbrektsloppet och togs emot av kranskullan och Engelbrekt själv. FOTO: Samira Jonsson Orfanidis/Sveriges Radio.

Jimmie Johnsson och Emilia Lindstedt vann Engelbrektsloppet

Det blev favoritsegrar i Engelbrektsloppet genom Jimmie Johnsson, Rembo IK/Lager 157 Ski Team och Emilia Lindstedt, Falun Borlänge SK.
Jimmie spurtvann sekunder före Axel Bergsten, IFK Skövde. För Emilia blev det en soloseger fyra minuter före Kristina Roberto, Karlslunds IF.

För Emilia blev det en tuff resa över sex mil. Inte konstigt med tanke på att hon igår åkte Kristinaloppets tre mil då hon blev trea tätt bakom Maja Dahlqvist och Linn Sömskar.

Hur jobbigt var det Emilia?
– Det var riktigt jobbigt. Jag var trött redan från start men piggnade till sen ut på andra varvet och kände mig ganska stark ett tag. Men jag blev lite osäker om jag gått för tidigt. Jag började kolla på klockan och såg att det var 20 kilometer kvar. ”Ska jag ligga här själv och mata, det blir jobbigt” tänkte jag.

På första varvet så låg Emilia tillsammans med fjolårssegraren Terese Therell, IFK Umeå. I samband med spurtpriset vid varvningen så fick Emilia en liten lucka och sen blev det en egen resa för Lindstedt på sista varvet.

– Jag fick köra ensam men det är ju bra träning det inför Vasaloppet. Men det var så jobbigt. Hur kändes det innan start med tanke på ett hårt lopp i går för dig? – Jag var seg på uppvärmningen vid starten och första biten. Jag kände mig inte pigg och tyckte farten tillsammans med Terese var tillräcklig på första varvet.

Då blir det vila för dig nu då?
– Nu blir det lite lugnare och så ska jag åka stadssprinten i Umeå på fredag. Sen blir det Tjejvasan och då ska jag vara i form, berättade Lindstedt som var tvåa på just Tjejvasan i fjol.

Bakom Emilia blev det tungt för Therell på andra varvet och Kristina Roberto, Karlslund passerade och tog andraplatsen.

I herrklassen var det en klunga på åtta åkare under andra varvet. Den krympte till sex åkare med milen kvar: Jimmie Johnsson, Axel Bergsten, Tom Fahlén, Joakim Lindberg, Oscar Claesson och Johannes Eklöf.

Jimmie Johnsson tog sin tredje seger i Engelbrektsloppet. De tidigare segrarna kom redan 2009 och 2011. FOTO: Samira Jonsson Orfanidis/Sveriges Radio.
Jimmie Johnsson tog sin tredje seger i Engelbrektsloppet. De tidigare segrarna kom redan 2009 och 2011. FOTO: Samira Jonsson Orfanidis/Sveriges Radio.

När Jimmie ryckte med några kilometer kvar var det bara Bergsten som kunde täppa till luckan.

– Han var seg. Jag försökte rycka på slutet men han kom ikapp hela tiden, och stretade emot riktigt bra, sa Jimmy.

Axel Bergsten gjorde vinterns bästa lopp när han utmanade Jimmie Johnsson hela vägen till upploppet. FOTO: Samira Jonsson Orfanidis/Sveriges Radio.
Axel Bergsten gjorde vinterns bästa lopp när han utmanade Jimmie Johnsson hela vägen till upploppet. FOTO: Samira Jonsson Orfanidis/Sveriges Radio.

Vad säger du om dagens lopp?
– Det gick inte gått fort. Det var inte lättfört och man fick inte mycket gratis. Jag valde medvetet ligga bakom, framför allt på första varvet, fortsatte Jimmy.

– Det var en bra genomkörare inför Vasaloppet. Jag ser det här som en del av träningen inför Vasan.
 
Vad säger du om att vara tillbaka på Engelbrektsloppet. Du har ju två segrar 2009 och 2011?
– Det var jättekul med start och mål här på torget.

– Jag har inte åkt den här varianten av bana förut. Det här var roligare för publiken när vi är mer här kring torget och lite roligare för oss också, att vi inte bara försvinner rätt ut i skogen.

Bakom Jimmie visade Axel Bergsten gryende Vasaloppsform. IFK Skövde-åkaren gjorde sitt klart bästa lopp i vinter.

Trea blev Landsbros Tom Fahlén och fyra svenske mästaren i kanot Joakim Lindberg som i vinter satsar hårt på skidor mot Vasaloppet. Tätt där bakom Hallbyduon blev Oscar Claesson och Johannes Eklöf femma och sexa.

Resultat finns här

 

Siste nyheter

logo_lvsk

Dags för SM- och tävlingspremiär i Lidköping

Efter en vår och stora delar av sommaren då tävlingsverksamheten legat nere så är det äntligen dags för officiell premiär av säsongen 2020/2021 nu på söndag 8 augusti. Under en intensiv dag blir det ...
Linn Svahn är på plats med landslaget i Torsby och förbereder sig för VM-vintern. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Linn Svahn vet vad som krävs för att lyckas på VM

Linn Svahn slog längdskidvärlden med storm förra vintern. Några dagar före sin 20-årdag tog hon sin första världscupsseger på sprinten i Davos och när säsongen hastigt tog slut i början på mars hade ...