Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Jimmie Johnsson vann nya rullskidloppet Bessemerrullen närmast före Axel Bergsten. FOTO: Elvira Eriksson.
Jimmie Johnsson vann nya rullskidloppet Bessemerrullen närmast före Axel Bergsten. FOTO: Elvira Eriksson.

Jimmie och Annika snabbast på nya Bessemerrullen

Under lördagen var det premiär för Bessmerrullen, en sommaruplaga av Högbo GIF:s succélopp Bessemerloppet som alltid går två veckor före Vasaloppet på vintern.
Med strålande sol, glada tävlande och ett nytt spännande koncept för Högbo GIF blev det en lyckad dag i Högbo Bruk.

Med drygt 80 tävlande som fullföljde loppet i hettan blev det en bra start på förhoppningsvis något som blir en ny lockande tävling i Högbo. Det var ett blandat startfält, både elitåkare, motionärer, unga, lovande åkare och några som bara ville testa på en rullskidtävling.

När starten gick klockan tio var det en masterstart, vilket innebar att åkarna fick följa en fyrhjuling en bit efter banan innan de kom ut vid bredare väg och tävlingsledare Lars-Erik Enqvist sköt startskottet och de tävlande kunde sticka iväg på riktigt. 

Jimmie Johnsson, AXA SC, tog tidigt täten och drog ifrån de andra. Han hade tänkt att höja farten för att få en tätklunga på några få personer men fick lucka direkt och fortsatte sedan att köra loppet i eget majestät.

jimmie_br_2.jpg
Jimmie ångar på genom genom Högbo Bruk. FOTO: Elvira Eriksson.

Jimmie brukar vara på plats även på vintern för att delta i Bessemerloppet som genomkörare inför Vasaloppet och ser även stora förutsättningar för Bessemerrullen, han påpekar att miljön är väldigt fin i Högbo Bruk.

Jimmie blev den första vinnaren av loppet, tvåa blev Axel Bergsten, IFK Skövde SK, och på tredjeplatsen kom lovande Oskar Suomi Olsson, IFK Mora SK som tidigare tävlat för Storviks IF. Ronny Wedin, Norbergs SK, gjorde även han en fin insats och var stolt över sin fjärdeplats som resultat.

I damklassen var det glest med deltagare och förhandsfavoriten Annika Löfström, Årsunda IF, fick istället ligga med i en klunga med killar för att kämpa.

– Det kändes bra, för det har varit lite motigt. Jag har varit mycket sjuk förra vintern och nu känns det som att kroppen svarar, det var kul att få ett bra race. Just nu känns det bättre än någonsin så jag tror att det kommer bli en bra säsong i vinter, sade Annika efter målgång.

Annika som kommer från trakten berättade att hon har kört mycket på Pay&Ski spåret samt de vägar som tävlingen gick på tidigare och säger att hon gillar Högbo.

annika_br_15.jpg
Annika Löfström vann damklassen före Lena Wiklund. FOTO: Elvira Eriksson.

– Det var en rolig tävling, kul att Högbo har fått en rullskidtävling nu och jag hoppas att det kommer fler hit nästa år, uttryckte sig Annika. 
Annika vann damklasssen i säker stil medan Lena Wiklund från hemmaklubben Högbo GIF tog andraplatsen några minuter bakom. Charlotte Andersson, Rembo IK åkte senare in som trea.

Under tiden som de äldre tävlade startade ungdomsklassen inne på stadion för att köra ett varvlopp på rullskidbanan. Med tre deltagande killar och sju tjejer blev det en spännande tävling att följa.

I täten låg Emil Danielsson, Högbo GIF, och Emil Rapp, SK Leksand och det var inte förrän ute på sista varvet i backen uppför bron som Leksandspojken drog ifrån lite och åkte sedan över mållinjen som segrare.

emil_emil_bessemerrullen.jpg
Emil Rapp och Emil Danielsson i tuff kamp på varvloppet. FOTO: Elvira Eriksson.

Bakom killarna låg Ida Persson och Anton Mäkinen, båda från hemmaklubben, länge ihop och körde. Ida var en klar segrarinna i tjejklassen och placeringarna efter henne blev det en strid om. Högbotjejerna Ella Georgsson och Elsa Wallin kämpade mot Axelina Jonsson, Rembo IK, och efter en stark avslutning av Axelina knep hon andraplatsen efter Ida och Ella rullade över mållinjen som trea med Elsa precis bakom.

Siste nyheter

Nu finns ett stomprogram för rullskidtävlingar 2020 his Svenska skidförbundet. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Stomprogram rullskidor 2020

Svenska Skidförbundets arbetsgrupp för rullskidor har fastställt 2020 års stomprogram för rullskidor. Stomprogrammet innehåller de största rullskidstävlingarna i landet kommande sommar samt datum för...
Linn Sömskar blev bäst av de svenska åkarna i Skandinaviska cupen som tvåa. FOTO: Bildbyrån/Vegard Wivestad Grött.

Slutresultat i Skandinaviska cupen

Säsongens Skandinaviska Cup avslutades efter att sex deltävlingar genomförts under vintern. Bästa svenska åkare i cupen var Linn Sömskar, IFK Umeå och Maria Nordström, Borås SK, som blev tvåa och tre...