Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Johan Olsson kommer att åka världens största rullskidtävling, Alliansloppet, i augusti. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Johan Olsson kommer att åka världens största rullskidtävling, Alliansloppet, i augusti. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Johan Olsson åker Alliansloppet

I vinter ser det ut att bli ett lopp för Johan Olsson - Vasaloppet.
Men allt talar för att Johan fortsätter karriären. I augusti finns han på plats i Trollhättan för att åka Alliansloppet. Då kommer Johan också att föreläsa om sin spännande skidkarriär och vad som ligger bakom framgångarna.
– Rullskidåkningen har fått ett uppsving, inte minst tack vare Alliansloppet. Det är viktigt att vi elitåkare finns på plats i samma lopp som motionärerna, säger Johan om varför han åker Alliansloppet.

Det är inte många arrangörer som fått glädjen att han Johan Olsson på startlinjen på senare år. Men när han åkt har han levererat, senast på VM i Falun. I vinter blir det rekordsen säsongsdebut när Johan gör sitt första Vasalopp.

Om det blir några fler starter i vinter återstår att se. Helt klart är dock att Johan åker Alliansloppet i Trollhättan 27 augusti.

– Det är otroligt roligt och vi är fantastiskt stolta hedrade att Johan kommer och tävlar hos oss. Det är ju lite unikt också. Johan har ju inte åkt många tävlingar på senare år, säger Magnus Eriksson från Alliansloppet.

– Johan åker de stora loppen, VM, Vasaloppet och Alliansloppet. Det här blir en fin present till Trollhättans kommun som fyller 100 år i år, säger Alliansloppets Magnus Larsson.

– Och Johan kommer inte bara hit för att visa upp sig. Han åker för att vinna loppet också, fortsätter Larsson.

Längd.se tog ett snack på telefon med Johan för att höra om förberedelserna inför Vasaloppet och varför han väljer åka Alliansloppet i augusti.

Du har missat alla tävlingar i Ski Classics i vinter. Vad är det för problem du haft?
– Det är luftrören som spökat. Man har dragit i sig kall luft under 15 år och det är det som ställer till det, berättar Johan.

Att du ska åka Alliansloppet i augusti betyder att du fortsätter karriären ett år till?
– Jag har ett tvåårskontrakt med Team Santander. Så min plan är att åka ett andra år också. Det här blir inte mitt bästa år precis. Det har inte alls varit som man vill ha det, säger Johan och lägger till;

– För min egen skull är det viktigt att uppfylla mina drömmar.

Här kan det förstås handla om Vasaloppet 2017 men också VM i Lahti där ju Johan har friplats på 15 kilometer efter guldet i Falun.

Just nu ligger Johan och tränar i Vemdalen med fullt fokus mot Vasaloppet. Förra veckan lämnade han familjen i Sundsvall och gör nu vad han kan för att komma ifatt i träningen och hitta form till Vasaloppet. Sista en och en halv två veckorna innan Vasan kommer han att hålla till i Bruksvallarna.

– Det är jättebra förhållanden i Vemdalen nu. Det har varit mildväder, blötsnö och blåst, men nu är det fint, berättar Olsson.

Till sommaren kommer Johan alltså att ställa upp i Alliansloppet, världens största rullskidtävling som i sommar också kommer att ingå i den nya rullskidcupen World Classic Tour.

Varför väljer du att åka Alliansloppet?
– Det är samma som med Vasaloppet. Det är viktigt att komma ut bland folk, till samma lopp som motionärerna åker. Det är viktigt för skidsportens skull. Det är viktigt att stjärnorna finns där. Rullskidåkningen har ju också fått ett uppsving, inte minst tack vare Alliansloppet, säger Johan.

– När Alliansloppet var ute i så god tid och frågade så var det lättare att planera in det i mitt schema.

Men Johan kommer som sagt inte bara åka rullskidor i Trollhättan. Han ska också ge en föreläsning - som lär blir välbesökt. Föreläsningen kommer rikta sig till elitföreningar som finns på plats och även ungdomar som är på läger i samband med Alliansloppet. Det kommer också bli möjligt att köpa biljetter för allmänheten.

Vad kommer du att prata om?
– Det blir mycket kring mental träning. Det är mycket från min karriär som bottnar där.

Den här säsongen var allt fokus mot långlopp i allmänhet och Vasaloppet i synnerhet för Johan Olsson. Men förberedelserna har inte alls gått enligt plan. Som så många gånger förr är det sjukdom som satt käppar i hjulen. Luftrören har som sagt tagit mycket stryk i kall luft genom åren och har inte velat samarbeta.

Det blev fem veckor i soffan efter jul och inga starter i de deltävlingar i Ski Classics som var planerade.

– Jag kommer att ta tag i det här till våren. Jag måste utreda varför jag får så långa sjukdomsperioder. Det håller inte att vara borta från träning en månad under vintern.

När Johan nu jobbar för att hitta formen så är det inte bara att ösa på med stakning hela dagarna som man kanske skulle kunna tro.

– Jag måste försöka balansera träningen med tanke på risken för skador. Arbete med överkroppen är komplext och jag måste fasa in stakningsträningen. Därför blir det nu många långa pass med traditionell åkning, berättar Johan och fortsätter;

– Det gäller att göra det bästa av situationen som är nu. Men det blir nog svårt att hinna ikapp de bästa i vinter, funderar han.

När du tänker på Vasaloppet, som bara är tre veckor bort, är det då med skräckblandad förtjusning?
– Det är alltid skräck. Jag vet ju inte riktigt vad som väntar. Ta första backen bara. Kommer jag klara den? Det känns både nervöst och spännande.

Mycket av snacket kring långlopp nu handlar ju om stavlängd och stakskidor. Även för Johan är detta givetvis på tapeten även om han inte kunnat testa i någon tävlingssituation än.

–  Visst experimenterar jag med längre stavar. Jag hade nog ganska korta förut. Det gjorde mig stark i diagonalåkningen när jag åkte med bra fäste.

– Men nu när man inte behöver tänka på fästet så kan man ju gå upp några centimeter. Men till en början tyckte jag två centimeter längre verkligen kändes som långt.

Har du testat Fischers nya stakskidor när du tränar?
– Ja det är klart. Man märker skillnad. Dom vet hur man bygger skidor. Det känns att dom är lite vassare. Sen har jag ju fördelen att ha Magnar Dalen som har full koll på mina skidor så jag behöver inte tänka så mycket på det. Jag har hört att de kommer ut i handeln nu men en motionär ska ju också ha tid att hinna mätta dem. Bland elitåkarna i Ski Classics skulle jag nog dock tro att det är en hög andel som åker på stakskidor nu.

 

Senaste nyheterna

Vallelungadalen i italienska Sydtyrolen bjuder på suveräna förhållanden för längdåkning. FOTO: Benjamin Pfitscher.

La Venosta – en dold pärla för längdåkning

I kanten av italienska Sydtyrolen, nära gränserna till Schweiz och Österrike, breder den mystiska och charmiga Vallelungadalen ut sig i all sin skönhet. Nu är det dags att visa upp denna dolda pärla f...
Joni Mäki tog dubbla segrar vid finska cupen i Taivalkoski i helgen. FOTO: Touho Häkkinen.

Dubbla segrar för Joni Mäki

Joni Mäki vann både lördagens sprint och söndagens distanslopp vid finska cupen i Taivalkoski. På damsidan vann Katri Lylynperä sprinten och Kerttu Niskanen distansloppet.