Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
JOHAN OLSSON trivdes i Canmores jaktstartstävling och slutade åtta, slagen efter fotofinish av And

JOHAN OLSSON trivdes i Canmores jaktstartstävling och slutade åtta, slagen efter fotofinish av Anders Södergren i kampen om en sjunde plats. Foto: KJELL-ERIK KRISTIANSEN, www.kristiansen-sport.com

Johan Olsson åtta i Canmores jaktstartslopp:

- Jag hade mer att ge?

CANMORE. - Jag hade mer att ge och jag hade gärna kämpat om en plats på pallen. Men jag kom inte fram i sista backen innan vi svängde in på upploppet. Det säger Johan Olssen efter åttondeplatsen i Canmores jaktstartslopp över 30 kilometer, där han blev slagen efter målfoto av Anders Södergren i kampen om sjundeplatsen.

- Jag låg bakom slovaken Martin Bajcicak och norrmannen Martin Sundby, men de var båda rejält stumma i sista backen. Därför kom jag aldrig fram så jag kunde kämpa om pallplaceringarna, säger Johan.

- Det var ett tungt lopp, men jag hade en bra dag och är nöjd med hur det utvecklade sig.  Sedan man bytte skidor till fristil bildades en tätgrupp om 22 åkare, där Södergren och Olsson båda var med. Anders försökte höja tempot på den klassiska delen och fick ett tag en liten lucka. Men det kostade och han var nästan avhängd på skating-delen, då täten plötsligt tog det lite lugnare och Södergren fick kontakt igen.

- Jag blev lite överraskad när Anders plötsligt kom som ett spjut ett par kilometer från mål. Han verkade trött innan, säger Johan Olsson. Södergren tog ledningen utför sista backen, men passerades av 4-5 åkare innan man
svängde in på upploppet.

Överraskande segrare blev ryssen Nikolai Pankratov, som varit mycket anonym under hela loppet. Han spurtade förbi Giorgio Di Centa och bakifrån kom Axel Teichmann och knep tredjeplatsen efter fotofinish mot landsmannen Tobias Angerer.  Därefter italienarna Pietro Piller Cottrer och Valerio Checchi före Södergren på sjunde og Olsson på åttonde.

Marcus Hellner missade precis poängplats och slutade 31:a.
- Det gick tungt på klassiska delen, men bättre i skating. Jag var lite dum och la mig i täten av min grupp in mot upploppet. Då kunde jag inte svara när norrmännen Rønning och Northug kom i spurten, säger Marcus.

Anna nöjd 11:a
Utan Charlotte Kalla fick Anna Hansson försvara de blågula färgerna i damernas lopp över 15 kilometer. Och Anna gjorde åter en mycket strong insats och slutade 11:a, drygt minuten efter segrande Justyna Kowalczyk från Polen, som tog sin andra världscupseger.
- Jag var fruktansvärt trött redan efter en kilometer. Det kändes som när jag går i mål på tävlingar annars, säger Anna, som dock hämtade sig bra och hängde fint med i sin grupp.

- Men jag måste bli lite bättre att spurta. Det kunde ha gjort en hel del idag. Och visst, hade hon vunnit sin klungspurt kunde Orsa-tjejen varit åtta istället för 11:a.

- Anna visar ändå att hon har etablerat sig på den nivån och det är ju en stor överraskning. Hade någon sagt det innan säsongen, så hade man väl trott att han eller hon varit galen, säger damtränaren Jocke Abrahamsson, som också glädjer sig över att Charlotte Kalla är på bättringsvägen.
- Hun börjar träna på riktigt igen i morgon och är på plats till tävlingarna i Otepää i Estland andra helgen i februari, lovar Jocke, som också kunde konstatera att Kalla behåller den totala världscupledningen. Värsta konkurrenten Virpi Kuitunen slutade på en sjunde plats.

Lite i skymundan gjorde också Maria Rydqvist ett klart godkänt lopp och plockade världscuppoäng för sin 27:e plats. Förhållandena blev mycket bättre i Canmore under tisdagen. Från måndagens 28 graders kyla på morgonen blev det 6-10 minusgrader, sol och perfekta skidförhållanden till jaktstartstävlingen i Nordic Center i OS-byn från 1988.

Senaste nyheterna

Anton Karlsson fortsätter inom Visma Ski Classics. Nu som Sports Manager i företaget Wsportsmedia, som driver Visma Ski Classics. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Anton Karlsson fortsatt en del av Visma Ski Classics

Nyligen kom beskedet att Anton Karlsson, Lager 157 Ski Team, avslutar sin karriär. Vasaloppstvåan försvinner dock inte från Visma Ski Classics. Karlsson blir anställd som Sports Manager av Wsportsmed...
recap_XI_cover

Podcast – Recap Visma Ski Classics säsong XI

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics podcast Livigno2Levi så sammanfattar Teemu Virtanen säsong XI tillsammans med Visma Ski Classics VD David Nilsson och Vasaloppstvåan Anton Karlsson som nylige...
Emilie Fleten är en eftertraktad åkare efter en mycket stark säsong i Visma Ski Classics. Hamnar hon i ett svenskt eller norskt lag säsong XII? FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Silly Season: Svenska Pro Team jagar norska Fleten

Flera svenska och norska långloppsteam vill skriva kontrakt med norska Emilie Fleten som slutade trea i Visma Ski Classics säsong XI. – Jag hade inte räknat med att så många lag skulle vara intresser...