Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Britta Johansson Norgren ser fram emot en ny säsong och siktar åter högst upp pallen i Visma Ski Classics. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Britta Johansson Norgren ser fram emot en ny säsong och siktar åter högst upp pallen i Visma Ski Classics. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Johansson Norgren mot toppen på pallen igen

Inför förra vintern så talade mycket för att det skulle bli den sista säsongen för Britta Johansson Norgren. En lång och framgångsrik karriär skulle avrundas vid precis 38 års ålder.
Så kom den olyckliga förfrysningen vid säsongspremiären och efter fem raka totalsegrar i Visma Ski Classics blev vintern inte alls som Lager 157 Ski Team-åkaren tänkt sig.
Nu gör sig hon sig redo för ytterligare en säsong och vill kliva högst upp på pallen igen.
– En vinst i ett lopp i vinter skulle betyda mer än vad segrarna gjort de senaste åren, säger Britta Johansson Norgren till Längd.se

Efter att ha dominerat Visma Ski Classics Pro Tour och blivit totalsegrare fem år i rad och med 21 segrar i bagaget, så blev förra säsongen en helt annan upplevelse för Britta Johansson Norgren. När hon var tillbaka i tävlingsspåret efter förfrysningen av fötterna på Engadin La Diagonela så nådde hon aldrig pallen. Bästa placeringen var en fjärdeplats.

Att då sluta efter en säsong där hon inte kunnat göra sig själv rättvisa var inget som kändes bra för Britta. Den tuffa säsongen hon har bakom sig har i stället gett ökad motivation och en vilja att åter nå högst upp på pallen i Visma Ski Classics Pro Tour.

Vi träffade Britta under Lager 157 Ski Teams läger på Hallandsåsen förra veckan. Teamet har haft läger på åsen under flera år vid den här tiden på hösten. Den här gången hade de dock inte riktigt vädergudarna med sig. Torsdagsförmiddagens stakpass genomfördes i ihållande regn.

– Efter tre timmar börjar man bli lite kall när man är så blöt, konstaterar Britta när hon hunnit med en varm dusch och lunch.

Du hade stark motivation och kom i gång bra med träningen i början på sommaren. Har det fortsatt på den vägen?
– Det har gått bra men… det har varit lite så där emellanåt. Några grejor som dykt upp. Jag har ändå kunnat träna på men det är inte bara så att det flyter på.

Kan du berätta lite mer?
– Lite småsaker och skavanker; som en höft, lite känning i ryggen, en axel. Jag har tillfälligt fått ändra i träningen ibland men jag har kunnat vara med på de läger vi kört. Det känns som det ändå är saker som hör till, säger Johansson Norgren och fortsätter;

– Först tyckte jag det var lite mycket som var kvar i kroppen efter förfrysningen av fötterna. Jag var ganska påverkad innan jag fick balans på det. Nu är det inga problem där längre.

Är du orolig för fötterna i vinter när det blir kallt igen?
– Jag tror inte det kommer att vara några problem även om jag kommer känna av när det blir kyligt. Det som var värst i vintras var att jag hade ont i en stortåled ganska länge. Sista månaden har jag inte känt någonting av det.

– Jag kommer förstås vara mycket noggrannare med allt kring fötterna i vinter. Jag har gått upp en storlek på skidskorna. Jag har dock svårt att se att det här med fötterna ska påverka mig något på tävlingarna i vinter.

Britta Johansson Norgren tillsammans med Hanna Falk och Emil Persson under ett regnigt pass på Hallandsåsen förra veckan. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.Britta Johansson Norgren tillsammans med Hanna Falk och Emil Persson under ett regnigt pass på Hallandsåsen förra veckan. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Hur går dina tankar inför den kommande säsongen? Det kommer in en del nya åkare. Visma Ski Classics kommer på SVT. Känner du av ett ökat intresse?
– Intresset har ökat lite för varje år men i år tror jag det kommer att bli ett större steg. Att SVT sänder i Sverige och NRK i Norge kommer göra mycket. Vad gäller damklassen så kommer det in många intressanta åkare, som Hanna (Falk) till exempel. Det växer och jag tror också det kommer vara lite mer olika karaktär på både åkare och hur loppen utvecklar sig. Jag tror inte det kommer vara samma åkare i toppen hela tiden.

– Jag har tidigare trott att de ska ske en förändring men den kommer nu gissar jag. I något eller några lopp kommer någon att kunna gå ifrån men jag tror det kommer vara mer klungkörning där ingen vågar gå i väg själv. Är du själv med fem bra tjejer bakom dig, då håller du inte undan. Ingen är så mycket bättre än de andra. Jag tror det kommer bli lite mer som killarnas lopp. Det kommer hända mer; fler som går för spurt- och bergspris.

– Jag tror det kommer att bli en spännande och intressant vinter. I vintras var vi ju flera åkare som var borta från flera lopp. Nu kommer Astrid (Öyre Slind) tillbaka till exempel.

Hon verkar vara stark igen?
– Hon har varit superstark i sommar och det har hon varit tidigare år också. När hon är som bäst är hon riktigt bra. Vi får se om det håller hela vintern den här gången. Det har det inte riktigt gjort förut.

– Jag tror att Hanna (Falk) kommer åka jättebra. Sedan är frågan om det håller hela säsongen och på tuffare lopp för henne.

Björgen då? Hon planerar att ju åka fem av loppen.
– Alla säger att hon tränar hårt. Hon åkte bra på Vasaloppet men man vet ju inte… det var ett enstaka lopp. Sedan kommer Johaug i slutet på säsongen. På Reistadlöpet har ju hon en tävling som verkligen passar henne.

För Britta, som är den som toppar Visma Ski Classics Hall of Fame med sina 21 vinster, så kan allt utom segrar eller pallplatser mer eller mindre ses som ett misslyckande. Ett tufft läge när damklassen blir tuffare och tuffare.

– Man vill ju själv vara bäst, vara på pallen i varje lopp. Men för intresset är det bra när det skiftar åkare och blir fighter. Vi ska ju underhålla och det gör vi ju mer då. Jag tror det kommer bli en rolig vinter på det sättet, menar Johansson Norgren.

Du sa tidigare i år att eftersom förra säsongen blev som den blev så är motivationen nu på topp inför kommande säsong. Kan du berätta mer hur du tänker du kring detta?
– Under några år innan i vintras kan man säga att det har rullat på. Nu skulle jag säga att vinner jag ett lopp i vinter så skulle det betyda mer än vad det gjort de senaste åren. Att visa att jag dels klarade motgångarna men också att jag hänger med i den utveckling som är nu. Att det inte varit tur att jag vunnit lopp tidigare, säger Johansson Norgren och lägger till;

– Jag känner också mer press. Jag behöver ju utveckla mig. Jag vet att jag har samma nivå som jag haft tidigare. Formen känns inte super än… vilket den inte ska vara. Förhoppningsvis kan jag ta ett steg till. Det räcker nog inte att vara där jag varit förut, det behövs nog lite till.

I vintras var det Team Ramudden med Lina Korsgren, Ida Dahl och Jenny Larsson som dominerade damklassen. Nu ställer Lager 157 Ski Team upp med en trio som ska ge Ramudden-tjejerna något att bita i. Det blir en stark trio när Britta kompletteras av teamets nyförvärv Hanna Falk och norska Thea Krokan Murud.

Ni är en stark trio!
– Alla vi tre tjejer har lite olika typ av kapaciteter men det gör också att i alla lopp har vi någon som definitivt ska kunna vara en av favoriterna till att ta hem segern. Till exempel i Orsa, som blir ett kortare och plattare lopp, det passar ju Hanna superbra. Thea är mer den där åkaren som kan nöta på och inte vill att det ska vara en spurt. Jag själv är väl en blandning. Jag ser mig inte som en spurtare som Hanna men det är en sak att spurta efter ett längre lopp. Det känns också bra för min del att det inte bara är jag som ska lyckas. Har jag en dålig dag så kan de andra kliva fram, säger Johansson Norgren och fortsätter;

– Vi kan hjälpa varandra mera. Vi såg på Ramudden i vintras när de var tre och alla andra team hade en åkare. Då hade de en fördel.

Britta gjorde sin världscupdebut 2003 som 20-åring. Sedan blev det mer än tio år som världscupåkare och start i tre OS och tre VM. Britta åkte i stafettlaget som tog brons 2009 och silver 2011. Från säsongen 2014/2015 blev det långlopp och Visma Ski Classics för henne.

Om någon hade sagt till Britta 15 år gammal. ”Du kommer vara professionell skidåkare som 38-åring 2021.” Vad hade du sagt då?
– Det fanns inte på världskartan, säger Johansson Norgren och skrattar.

– Nu är det vardag och man umgås med alla duktiga skidåkare. Då hade varit en stor grej att få höra att man skulle få åka i landslaget och åka OS. Jag tror det är få som är runt 20 år som tror att de ska hålla på efter de fyllt 30. Nu har det blivit mer accepterat men jag hade väl aldrig tänkt att det skulle fortsätta så här länge. När vi fick Emilia (dottern som föddes i november 2011) så tänkte jag kanske två år till.

– Sedan har det blivit svårare och svårare att sluta. Det är ingen som tror på mig när jag säger att det är sista gången jag gör det här. ”Ja, ja,” säger dom.

Hur började allt en gång i tiden? Varför blev det längdåkning?
–  Egentligen var hästar mitt stora intresse. Jag tävlade där också. Att jag åkte skidor var för att det var mammas intresse sedan hon var liten. Mina äldre systrar åkte men la av när de var 15-16 år. Jag hängde med dom på läger från det jag var liten.

– Jag var ingen ungdomsstjärna. Jag hade väl inte den uppbackningen men jag var bra på tävlingarna. Jag kunde vinna en och vara långt ner i listan på nästa. Sedan valde jag ju skidgymnasium.

Britta är inte från någon skidmetropol direkt. Hon är född och uppvuxen i Uppsalatrakten.

– Jag åkte för Bälinge IF fram till och med första året på skidgymnasiet. Men då var det i stort sett bara jag i klubben och mamma som vallade. Sedan blev det Stockvik i två år innan de då la ner elitverksamheten. Då blev det Sollefteå skidor och så har det varit sedan dess. Det blir väl 19:e eller 20:e säsongen där nu tror jag

– Säsongen när jag åkte junior-VM 2003 åkte jag första året för Sollefteå, berättar Britta, just när Emil Persson går förbi.

”Vad gjorde du det året” ropar Britta till Emil, som svarar; ”då var jag liten”. Teamkompisen Persson som är född 1995.

Britta med Hanna Falk och Thea Krokan Murud på släptåg i Torsby skidtunnel under tisdagen. FOTO: Instagram Lager 157 Ski Team.
Britta med Hanna Falk och Thea Krokan Murud på släptåg i Torsby skidtunnel under tisdagen. FOTO: Instagram Lager 157 Ski Team.

Senaste nyheterna

Johannes Hösflot Kläbo utan Viaplays logotyp på tävlingsdräkten vid värlscupen i Ruka, Finland i helgen. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Kläbo i konflikt med norska förbundet

Den norska fixstjärnan Johannes Hösflot Kläbo hotar med att stå över helgens världscuptävlingar på hemmaplan i Lillehammar. Det handlar om att Kläbo inte vill ha Viaplays logotyp på det norska landsl...
Krista Pärmäkoski missar kommande helgs världscuptävlingar i Lillehammer på grund av en förkylning. FOTO: Petri Ikävalko.

Pärmäkoski missar världscupen i Lillehammer

Krista Pärmäkoski meddelar på sitt eget Instagramkonto att hon inte kommer till start vid världscuptävlingarna i Lillehammer kommande helg. En lätt förkylning gör att hon inte tar chansen att starta s...