Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Charlotte Kalla spurtade in som sexa på skitahlonloppet i Lillehammer. FOTO: Bildbyrån/Mathias Bergeld.
Charlotte Kalla spurtade in som sexa på skitahlonloppet i Lillehammer. FOTO: Bildbyrån/Mathias Bergeld.

Johaug i topp - Kalla sexa och Lundgren nia

Therese Johaug vann med över minuten före Jessica Diggins på skitahlonloppet på Lillehammers tuffa banor. Där bakom åkte Charlotte Kalla bra och slutade sexa och Moa Lundgren gjorde ett riktigt fint internationellt genombrott på distans som nia. Dessutom var Emma Ribom på 14:e plats efter ett bra lopp.


Som vanligt satte Therese Johaug full fart från start och det var aldrig någon diskussion om var segern skulle gå. Segermarginalen till Diggins blev 1.08 och Heidi Weng på tredje plats var 1.19 efter.

Topptrion: Diggins, Johaug och Weng. FOTO: Bildbyrån/Mathias Bergeld.Topptrion: Diggins, Johaug och Weng. FOTO: Bildbyrån/Mathias Bergeld.

Där bakom blev det dock ett intressant lopp där Charlotte Kalla, Moa Lundgren och Emma Ribom alla åkte med i tätklungan och visade fina takter.

När det drog ihop sig mot avgörande var Kalla offensiv och låg före Krista Pärmäkoski och Astrid Uhrenholdt Jacobsen i sista motbacken innan upploppet. Väl där fick hon ge sig i spurten men det var ett stort fall framåt mot förre helgen i Ruka.

– Det var kul att tävla här i Lillehammer. Det är fantastiska banor, sa Kalla till SVT Sport.

– Det kändes som jag växte in i loppet. Jag försökte ha is i magen. Det var tufft men ändå hanterbart på klassiska. Sen fick jag en svacka när vi bytte till skejt men kände mig piggare på sista skejtvarvet. Jag är inte helt nöjd med avslutningen men sett i det stora hela är det här ett kliv framåt, fortsatte Kalla.

Moa Lundgren imponerade stort i dagens lopp. Moa var offensiv direkt från start och höll sig långt fram. Att hon sen klarade att hålla sig kvar så långt upp i fältet på den tuffa banan var riktigt härligt att se. Bästa distansinsatsen någonsin av IFK Umeå-tjejen.

Sitt bästa distanslopp på den här nivån gjorde också Piteå elits Emma Ribom. Emma var precis utanför topp tio och kämpade mot välmeriterade åkare som Nepryaeva, Kalvå och Hennig.

– Det var så himla roligt. En häftig dag, sa Emma till SVT Sport.

– Jag hade fantastiska skidor på klassiska delen och kunde åka avslappnat. Det var också så häftigt att åka runt med mina idoler. Sjukt kul. Det här har jag strävat mot i många år, fortsatte Ribom.

Skidbytet blev dock lite tidsödande för Emma precis som för Charlotte.

– Det blev ett dåligt skidbyte. Jag tappade min grupp och fick jobba mig in i loppet igen. Jag var lite stressad och hade svårt att få igen bindningen.

Moa Lundgren och Emma Ribom pustar ut efter starka insatser på skitahlonloppet i Lillehammer. FOTO: Bildbyrån/Mathias Bergeld.Moa Lundgren och Emma Ribom pustar ut efter starka insatser på skitahlonloppet i Lillehammer. FOTO: Bildbyrån/Mathias Bergeld.

Om det svenska vallateamet inte prickade perfekt i Ruka förra helgen så såg det riktigt bra ut för de svenska damerna idag. Åkarna hade bra fäste i de tuffa motbackarna samtidigt som det såg ut att vara riktigt bra glid för åkarna också.


Officiellt resultat finns här

Svenskornas placeringar:

6. Charlotte Kalla
9. Moa Lundgren
14. Emma Ribom
19. Jonna Sundling
35. Elina Rönnlund
39. Evelina Settlin

 

Siste nyheter

Märta Rosenberg från Duved tilldelas årets Charlotte Kalla-stipendium.

Årets Charlotte Kalla-stipendium till Märta Rosenberg

Märta Rosenberg är 18-åringen från Duved i Jämtland som i vintras blev bästa svensk på Ungdoms OS i Lausanne där hon tog guld i 5 kilometer klassiskt, silver i skicross och brons i sprint. Nu får hon ...
Jörgen Brink vill inspirera till sommarträning genom att bjuda in till virtuella Brink Tour på SkiErg.

Jörgen bjuder in till virtuella Brink Tour

Trefaldige Vasaloppsvinnaren Jörgen Brink vill ge alla tävlingssugna en fin utmaning under sommar och höst. Han bjuder in till en virtuell tour på SkiErg under namnet Brink Tour. – Jag hoppa att det ...