Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Ebba Andersson spurtade in som trea precis före Ingvild Flugstad Östberg. FOTO: Jon Olav Nesvold/Bildbyrån.
Ebba Andersson spurtade in som trea precis före Ingvild Flugstad Östberg. FOTO: Jon Olav Nesvold/Bildbyrån.

Johaug klar vinnare i Kollen - Ebba stark trea

Therese Johaug vann programenligt tremilen i Holmenkollen i överlägsen stil. Segermarginalen till tvåan Natalia Nepryaeva var en minut och 45 sekunder.
Ebba Andersson imponerade när hon spurtade ner Ingvild Flugstad Östberg i kampen om tredjeplatsen.
– Det var bara att bita ifrån när hon kom upp jämnsides, sa Ebba till SVT om spurtfighten mot Östberg.

Loppets utveckling var att Therese Johaug drog hårt direkt och fick med sig ryskan Natalia Nepryaeva. Johaug drog ifrån och utökade avståndet hela vägen.

Therese Johaug på väg mot en förkrossande seger i Holmenkollen. FOTO: Jon Olav Nesvold/Bildbyrån.
Therese Johaug på väg mot en förkrossande seger i Holmenkollen. FOTO: Jon Olav Nesvold/Bildbyrån.

Där bakom åkte Nepryaeva hela loppet i ensamt majestät. Även om Andersson och Östberg närmade sig snabbt på slutet så höll hon undan för en andraplats.

Det blev en spännande kamp om tredjeplatsen på slutvarvet. Charlotte Kalla chansade och hoppade över möjligheten till skidbyte när Ebba, Östberg och Astrid U Jacobsen bytte sina skidor.

Ebba var på väg in i fel box när hon skulle byta skidor och tappade några sekunder. Men väl ute i spåret satte hon rejäl fart och jagade ifatt Kalla med Östberg i rygg. Duon Andersson Östberg hade med fräscha skidor bättre glid än Charlotte som fick se sig passerad.

– Det var lite strul när jag skulle byta skidor men jag tappade inte så många sekunder, berättade Ebba för SVT.

In i stadion inför avgörandet satsade Ebba stenhårt och gick upp i sista backen till höstskon före Östberg. Över upploppet var Ebba imponerande stark och grejade tredjeplatsen.

– Det var en avvägning om jag skulle ligga kvar bakom eller gå ut. Jag kände att jag ger det har in i mål. Det fick bära eller brista, berättade Ebba.

– Det var bara att bita ifrån när hon kom upp jämnsides.

Det var sjätte pallplatsen för Ebba Andersson den här vintern.

– Jag är jätteglad att vara tillbaka på pallen efter några veckor då det gått lite emot. Det svarar mycket bättre nu och formen uppåtgående, sa Ebba som med dagens tredjeplats är tidernas andra svenska tjej bakom Charlotte Kalla att ta en pallplats i Holmenkollen.

Charlotte Kalla åkte in som femma klart före Jacobsen. Chansning med att inte byta skidor höll inte men det var en spännande chansning.

Där bakom gjorde Evelina Settlin ett riktigt bra lopp och knep en fin niondeplats. Världscuppoäng också till Moa Molander Kristiansen som 21:a, Lisa Vinsa på 24:e plats och Emma Ribom som 26:a.

Officiellt resultat

Evelina Settlin tog en stark niondeplats. FOTO: Jon Olav Nesvold/Bildbyrån.
Evelina Settlin tog en stark niondeplats. FOTO: Jon Olav Nesvold/Bildbyrån.

 

Siste nyheter

Märta Rosenberg från Duved tilldelas årets Charlotte Kalla-stipendium.

Årets Charlotte Kalla-stipendium till Märta Rosenberg

Märta Rosenberg är 18-åringen från Duved i Jämtland som i vintras blev bästa svensk på Ungdoms OS i Lausanne där hon tog guld i 5 kilometer klassiskt, silver i skicross och brons i sprint. Nu får hon ...
Jörgen Brink vill inspirera till sommarträning genom att bjuda in till virtuella Brink Tour på SkiErg.

Jörgen bjuder in till virtuella Brink Tour

Trefaldige Vasaloppsvinnaren Jörgen Brink vill ge alla tävlingssugna en fin utmaning under sommar och höst. Han bjuder in till en virtuell tour på SkiErg under namnet Brink Tour. – Jag hoppa att det ...