Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Therese Johaug jublar på mållinjen som vinnare av Tour de Ski 2019-2020. FOTO: Bildbyrån/Daniel Bergeld.
Therese Johaug jublar på mållinjen som vinnare av Tour de Ski 2019-2020. FOTO: Bildbyrån/Daniel Bergeld.

Johaug tog sin tredje totalseger i Tour de Ski

Therese Johaug kunde ohotad klättra till seger i Tour de Ski. Ingen kunde följa Johaug uppför Alpe Cermis på slutetappen.
– Jag är väldigt väldigt glad nu. Mitt mål var att kämpa om förstaplatsen i totalen och det gjorde jag idag, sa Johaug i segerintevjun.
Ebba Andersson missade sista etappen på grund av förkylning och Charlotte Kalla blev bästa svenska åkare som elva på slutetappen och tolva totalt. 

Johaug var 50,3 sekunder före Heidi Weng över mållinjen. Trea och fyra på etappen blev Ingvild Flugstad Östberg och Natalia Nepryaeva precis där bakom. Totalt i touren vann Johaug 1.11 före Nepryaeva och 1.17 före Östberg. Weng på fjärde plats var 20 sekunder efter Östberg.

Topptrion: tvåan Nepryaeva, ettan Johaug och trean Östberg. FOTO: Bildbyrån/Daniel Bergeld.Topptrion: tvåan Nepryaeva, ettan Johaug och trean Östberg. FOTO:Bildbyrån/Daniel Bergeld.

Charlotte Kalla som slutade som elva på etappen och tolva i totalen. Jonna Sundling blev 14:e, Elina Rönnlund 22:a och Maja Dahlqvist 32:a.

Kalla som råkade ut för ett stavbrott i backen.
– Jag råkade gå ner på knä och bröt min egen stav. Jag var på Jacobsens stav där och kom ur balans. Det var en finsk ledare som var snäll och gav mig en stav, berättade Charlotte för SVT Sport.

Så här sammanfattade Kalla touren för SVT Sport:
– Ja, jag vet inte vad jag ska säga. Jag har gett det jag haft varje dag, men säsongen är lång och även fast det här var ett av mina stora mål den här mästerskapsfria säsongen är det bara att landa och acceptera var man är just nu. Det har funnits mer kraft och tajming i åkningen tidigare under säsongen. Men det fanns inte den här veckan.

Charlotte Kalla slutade tolva i Tour de Ski. FOTO: Bildbyrån/Daniel Bergeld.Charlotte Kalla slutade tolva i Tour de Ski. FOTO: Bildbyrån/Daniel Bergeld.

Ebba Andersson fick slänga in handduken innan finaletappen på grund av förkylning. Tråkigt, då det hade varit riktigt intressant att se vad Ebba kunde gjort uppför backen.

– Hon har förkylningssymptom som gör att vi inte kan ta några risker. Det är ju jättejobbigt, hon har verkligen sett fram emot att åka den här etappen. Men man måste ju göra rätt, det spelar ingen roll vilket lopp det är, kommenterade landslagsläkaren Magnus Oscarsson till SVT Sport inför loppet.

Resultat för sista etappen finns här.

Slutresultat i Tour de Ski finns här.

 

Siste nyheter

Märta Rosenberg från Duved tilldelas årets Charlotte Kalla-stipendium.

Årets Charlotte Kalla-stipendium till Märta Rosenberg

Märta Rosenberg är 18-åringen från Duved i Jämtland som i vintras blev bästa svensk på Ungdoms OS i Lausanne där hon tog guld i 5 kilometer klassiskt, silver i skicross och brons i sprint. Nu får hon ...
Jörgen Brink vill inspirera till sommarträning genom att bjuda in till virtuella Brink Tour på SkiErg.

Jörgen bjuder in till virtuella Brink Tour

Trefaldige Vasaloppsvinnaren Jörgen Brink vill ge alla tävlingssugna en fin utmaning under sommar och höst. Han bjuder in till en virtuell tour på SkiErg under namnet Brink Tour. – Jag hoppa att det ...