Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Jonna Sundling spurtade säkert hem andraplatsen för Finland på världscupstafetten i Ulricehamn. FOTO: Mathias Bergeld/Bildbyrån.
Jonna Sundling spurtade säkert hem andraplatsen för Finland på världscupstafetten i Ulricehamn. FOTO: Mathias Bergeld/Bildbyrån.

Jonna Sundling spurtade Sverige till andraplats

Norge vann planenligt damstafetten i Ulricehamn. Där bakom spurtade Jonna Sundling Sverige till andraplatsen före Finland.
Därmed är Jonna ett bra alternativ för att köra slutsträckan på VM för Sverige.
– Jag gillar att köra stafett och sista sträckan har varit min plats genom åren, säger Jonna.

Sundling gick ut drygt 20 sekunder efter Norges Ingvild Flugstad Östberg på slutsträckan och hade Finland och Ryssland några få sekunder bakom sig.

– Jag fick ju gå ut lite ensam. Jag såg Ingvild där framme och tog kanske någon sekund i början. Sen tappade jag lite och Finland kom ikapp i varvningen, berättade Jonna.

– Då tänkte jag bara att jag ska hänga på här och spurta om det… och det gick ju bra, fortsatte IFK Umeå-tjejen.

Det är nu öppet inför VM vem som ska köra sista sträckan för Sverige med tanke på att Stina Nilsson är skadad. Jonna stärkte förstås sina aktier för att ta den rollen även på VM.

– Jag gillar att köra stafett och sista sträckan har varit min plats genom åren. Nu vet vi inte om Stina kommer kunna ställa upp. Vill dom att jag ska åka så säger jag inte nej. Det skulle vara jättekul.

– Säsongen har varit väldigt bra hittills. Efter en dålig sommar trodde jag aldrig det skulle gå så här bra i vinter. Jag hade lite tungt i Beitostölen och Davos men sen har jag piggnat på mig och jag hoppas det fortsätter så.

Evelina Settlin körde första sträckan för Sverige och gjorde en stabil insats och växlade  runt 4 sekunder efter Ryssland och Norge. Ändå några tuffa sekunder för Ebba Andersson på andra när Norge hade Therese Johaug i spåret.

Ebba gjorde en stark sträcka med Krista Pärmäkoski i ryggen och plockade de bra med sekunder på Rysslands Nepryaeva och var bara sju sekunder efter henne till växlingen. Upp till Norge och Johaug var det 15,8 sekunder.

Charlotte Kalla öppnade offensivt på tredje och plockade lite på Astrid Uhrenholdt Jacobsen till en början och hon gick ikapp och ifrån Rysslands Nechaevskaya. Föret med mycket nysnö gjorde det dock tufft att åka fort. Finlands Roponen och Ryssland låg tätt bakom och var några få sekunder efter till växlingen.

– Jag försökte bara komma in i min egen åkning och det var inspirerande att försöka ta in på ryskan framför. Det kändes som att jag hade bra surf. Jag försökte plocka sekunder på Astrid men det rann iväg på slutet, kommenterade Charlotte efter sin sträcka.

På slutsträckan avgjorde ändå Jonna till Sveriges fördel mot Finlands Eveliina Pippo.

Stafettpallen med Sverige, Norge och Finland. FOTO: Mathias Bergeld/Bildbyrån.
Stafettpallen med Sverige, Norge och Finland. FOTO: Mathias Bergeld/Bildbyrån.

Sverige lag 2 åkte in som åtta efter stabila insatser av Anna Dyvik, Kinn Sömskar, Moa Molander Kristiansen och Hanna Falk på slutsträckan. Falk gjorde en bra sista sträcka inför hemmapubliken och hade fjärde tid på slutsträckan.

Stafetten avgjorde i rejält snöfall och svåråkta förhållanden. Åkarna trivdes ändå fint med det entusiastiska publikstödet. Therese Johaug uttryckte det till och med så att världscupen borde gå i Ulricehamns varje helg.

Resultat
Världscupen Ulricehamn
Stafett damer

1. Norge 57.06,3
2. Sverige + 37,4
3. Finland + 41,2

8. Sverige lag 2 +2.19,0

Officiellt resultat

Siste nyheter

Märta Rosenberg från Duved tilldelas årets Charlotte Kalla-stipendium.

Årets Charlotte Kalla-stipendium till Märta Rosenberg

Märta Rosenberg är 18-åringen från Duved i Jämtland som i vintras blev bästa svensk på Ungdoms OS i Lausanne där hon tog guld i 5 kilometer klassiskt, silver i skicross och brons i sprint. Nu får hon ...
Jörgen Brink vill inspirera till sommarträning genom att bjuda in till virtuella Brink Tour på SkiErg.

Jörgen bjuder in till virtuella Brink Tour

Trefaldige Vasaloppsvinnaren Jörgen Brink vill ge alla tävlingssugna en fin utmaning under sommar och höst. Han bjuder in till en virtuell tour på SkiErg under namnet Brink Tour. – Jag hoppa att det ...