Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Julia Svan ser fram emot första säsongen som senior. Här är hon vid Team 2015:s läger i Grönklitt tidigare i höst. FOTO: Johan Trygg.
Julia Svan ser fram emot första säsongen som senior. Här är hon vid Team 2015:s läger i Grönklitt tidigare i höst. FOTO: Johan Trygg.

Julia Svan kan konsten att ta ut sig

En av Sveriges mest lovande skidåkare är Julia Svan.
Nu ser hon fram emot första säsongen som senior. Och när nummerlappen åker på då kan Julia konsten att ta ut sig.
Det visade Julia vid Team 2015:s läger i Grönklitt för en knapp månad sedan.

Längd.se besökte lägret i Grönklitt som var gemensamt för Team 2015 och juniorlandslaget. Vi har tidigare berättat om att åkarna körde ett dubblerace uppför backen mot toppstugan i Grönklitt med nummerlapp på.

Alla åkare gav förstås järnet men en som utmärkte sig var ändå Julia Svan. Hon var helt slut när hon kom upp andra gången och låg länge kvar på backen.
Längd.se träffade Julia för en intervju några timmar senare när hon pustat ut.  

julia_marika_sofia_maja.jpg
Julia pustar ut med Marika Sundin, Sofia Henriksson och Maja Dahlqvist i bakgrunden. FOTO: Johan Trygg.

Hur länge sedan var det du körde ett så här hårt pass?
– Det var nog innan maj. På lägret i Riksgränsen, då körde vi nått race. Men annars var det i vintras, berättar Julia.

Varför var det så länge sedan?
– Jag blev sjuk juni och var sjuk i sex veckor i influensa. Men jag tycker ändå jag kom igång bra efter det. Däremot var det väldigt tufft idag att gå igång med en tävling. Det känns i luftrören och det blev blodsmak.

– Man är lite ovan och vet inte hur hårt man kan gå.

Vad händer när du får på dig nummerlapp?
– Det är stor skillnad alltså, mot när man bara kör intervaller. Nu när jag står här och hostar känns det som man gjort första tävlingen. När jag kom upp så fick jag ju ligga länge och ta igen mig innan jag kunde resa på mig. Men det är så, jag tar alltid ut mig allt jag kan.

Vansbro AIK-åkaren hade långvariga problem med twar förrförra vintern. Hon var sedan frisk ett tag under förra sommaren men fick hon tillbaka problemen under någon månad förra hösten. Trots det gjorde hon många fina resultat i vintras och blev bland annat juniorvärldsmästare i stafett.

Nu ser hon fram emot första säsongen som senior.

– Får jag nu bara vara frisk och skadefri i höst så har jag bättre förutsättningar är förra vintern.

För många elitskidåkare är säsongspremiären i Bruksvallarna väldigt viktig. Då måste man visa upp vad man går för, för att få komma ut på större uppdrag.

– Jag ser längre fram än Bruksvallarna. Jag har inte tävlat där i november på några år för att jag just har varit sjuk på hösten. Men nu har jag ju tänkt att göra det. Men jag ser det mera som en träning inför hela säsongen.

Vad är vinterns mål?
– Det är väl U 23-VM samt åka bra i Sverige-cupen. Det är tufft att vara förstaårssenior men det ska bli jättekul. Jag hoppas verkligen jag får vara frisk och skadefri nu, menar Julia och fortsätter;

– Det är jättekul att få vara med och köra det här racet. Inga spärrar utan bara köra, strunta i klockan och bara åka på, säger Julia och ögonen lyser av glädje.

Är det något speciellt du jobbar med i din träning?
– Jag tycker jag ständigt jobbar med min teknik. Försöker hitta nya små detaljer. På förra lägret i Idre så var det mycket teknikträning och då åker vi tillsammans vi tjejer och försöker hjälpa varandra. Jag åkte med Marika Sundin till exempel och hon hjälpte mig med diagonalen som hon är bra på och så hjälpte jag henne med stakningen som är min styrka.

– Tekniken är viktig och jag tror min styrka är att jag kan åka stort och avslappnat. Jag stressar inte så mycket i tävlingssituation.

julia_stakn_grklitt13.jpg
Julia kämpar de sista meterna upp mot toppen i Grönklitt med omåkt Marika Sundin strax bakom. FOTO: Johan Trygg.

Hur kul är det att vara på läger med landslaget?
– Det är jätteroligt och jag har ju alltid älskat att vara på läger. Det har väl suttit i sen jag va liten. Då tyckte jag inte det var roligt att träna men själva lägret var roligt. Nu tycker jag både och är roligt så nu är det ännu bättre.

– Sen att vi tränar tillsammans med juniorlaget nu. Jag kommer på mig själv, jag är ju faktiskt med i U-laget nu. Det är jättekul att vi kan samarbeta och va på läger tillsammans.

Även om Julia har varit igång bra med träningen ett tag när lägret körs i Grönklitt så är det ett moment som inte funkat.

– Jag hoppas få till min löpning nu också. Jag har inte kunnat springa sen förra lägret, har haft problem med en ljumske. Så det har blivit cykel och rullskidor men bara man har ett alternativ så är det inga problem, avslutar Julia.

Siste nyheter

Anton Karlsson drar före Emil Persson, Marcus Johansson och Andreas Holmberg på dagens träningstävling i Liared utanför Ulricehamn. FOTO: Fredrik Ljungström.

Anton Karlsson en sekund före Marcus Johansson

På söndagen genomförde Lager 157 Ski Team en träningstävling över 46 km på rullskidor i Liared utanför Ulricehamn. Totalt kom 40 åkare till start. Kampen om segern stod mellan tre av Lager 157 Ski Te...