Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Anders Södergren - foto: Erik Nilsson

Anders Södergren - foto: Erik Nilsson

Kalasstart för Södergren

De senaste sju åren har Anders Södergren startat världscupsäsongen lika trögt som en nordsvensk travare.
Men i Beitostölen var han rapp i steget som ett varmblod.
- Det här är en kanonstart för mig, sa Östersundsåkaren efter tredjeplatsen.
Det gick inte att ta miste på den glädje och lättnad som Anders Södergren visade när han klev upp på prispallen och ställde sig vid sidan av vinnaren, tysken Axel Teichmann och tvåan, tjecken Lukas Bauer.
Södergren ville ta hela världen i famn. Äntligen är han med på banan från första stavtaget. Tidigare säsongsöppningar sedan år 2000 har gett följande placeringar: 45-förkyld -9-16-17-57-41-41…
- Det här var ett stort steg framåt. Nu kände jag mig för en gång skulle på hugget i första mötet mot världseliten. Jag kunde gå på för fullt och attackera backarna som jag önskade. Det var fullt ös och jag är jättenöjd, sa Södergren när langd.se träffade honom direkt efter priscermonin.
Axel Teichmann - foto: Erik Nilsson
Axel Teichmann - foto: Erik Nilsson
Förklaringen till pallplatsen stavas offensiv inställning och finslipad teknik.
- I vinter är det inga mästerskap. Då är målet att åka så bra som möjligt i varje världscuplopp. Det är en medveten satsning. Fullt ös, ska det vara. Sedan har jag jobbat på lite detaljer i tekniken och nu fick jag till det bra på tävling.

Anders Södergren kände också en mental kick av att tävla i Norge där han är minst lika populär som i Sverige. Detta sedan han vann Holmenkollens femmil 2006 och fick kliva upp på kungatribunen till kung Harald och drottning Sonja.
- Alla hejar på mig här och det spelar ingen roll om norrmännen ligger bakom mig i tid. Stämningen här ger energi och extra glädje, förklarar Södergren som tog sin första pallplacering någonsin på 15 km fri stil.
Lukas Bauer - foto: Erik Nilsson
Lukas Bauer - foto: Erik Nilsson
Redan från start visade Södergren att han ville vara med och tampas om segern. Vid fem kilometer låg han tvåa, nio tiondelar efter schweizaren Toni Livers. Vid tio kilometer var han trea bakom Teichmann och Lukas Bauer. Tre sekunder skiljde upp till den tyske fantomen.
I mål var Anders distanserad med 13,3 sekunder av Teichmann och 6,3 sekunder av Bauer, men två sekunder före vilt spurtande Rene Sommerfeldt. Bäste norrman blev Ole Einar Björndalen på femte plats.

Johan Olsson gjorde ett finfint lopp och kom tia, 40 sekunder efter Teichmann. Den senaste tidens förkylning tycks inte ha påverkat Åsarnalöparen särskilt mycket.
- Jag är helt klart nöjd med dagen och känner lite av en nytändning inför den här säsongen. Framför allt är det träningen i landslaget med Marcus Hellner som gjort gott. Marcus ungdomliga entusiasm har medfört att jag dragits med i den tuffa satsningen, sa Johan Olsson med ett brett leende i Beitostölen.

Marcus Hellner, som vann fristilsloppet i Bruksvallarna, hade ingen bra dag.
- Jag kände ganska tidigt i loppet att kroppen inte ville svara på gaspådraget. Jag fick kämpa och det är svårt att förklara varför det blev så här. Men jag brukar vara lite upp och ner. I dag var det definitivt ner, sa en besviken Hellner som slutade 37:a.
Rikard Andreasson kom 57:a och Kalle Gräfnings 75:a.
Johan Olsson - foto: Erik Nilsson
Johan Olsson - foto: Erik Nilsson
Sverige var enda nation i Beitostölen som var på pallen i både herr- och damklassen. Gunde Svans gäng har faktiskt varit på pallen i världscupens samtliga sex tävlingar som genomförts.
Herrarnas kapten Bengt Stattin sa igår:
- Ja, det har verkligen börjat bra.

På lördagskvällen kunde det svenska laget fira Charlotte Kallas och Anders Södergrens tredjeplatser. I morron väntar stafett.
- Det ska bli kul, vi har ett starkt lag avslutar Södergren som åker den tredje sträckan i Sveriges förstalag. Övriga blir Martin Larsson, Johan Olsson och Marcus Hellner.

Mathias Fredriksson saknas i Beitostölen. Polaren Södergren säger:
- Lugn. Ge Mathias ett par veckors träning så är han tillbaka. På träning har jag känt vad han kan prestera i form.
Beitostölen 15km F - foto: Erik Nilsson
Beitostölen 15km F - foto: Erik Nilsson

Senaste nyheterna

Britta Johansson Norgren är ute efter revansch och nya segrar i Visma Ski Classics kommande vinter. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Johansson Norgren vill ha revansch

Britta Johansson Norgren, Lager 157 Ski Team, hade chansen att vinna Visma Ski Classics totalt för sjätte säsongen i rad i vintras. Köldskadorna hon fick på säsongens första lopp, Engadin La Diagonela...
Det blir fler och fler damåkare i Visma Ski Classics. När säsong XI sammanfattas så är 33 procent av Pro Teamens åkare damer.

Rekordmånga damåkare i Visma Ski Classics

När Visma Ski Classics säsong XI sammanfattas kan vi dra slutsatsen att andelen damåkare i Pro Touren ökar. Nu är 33 procent av Pro Teamens åkare damer - mer än någonsin tidigare och det är ett nytt r...