Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Vid helgens SM i Gällivare har Charlotte Kalla chansen att tangera Antonina Ordinas rekord på 22 individuella SM-guld. FOTO: Yngve Johansson, Imega Promotion.

Vid helgens SM i Gällivare har Charlotte Kalla chansen att tangera Antonina Ordinas rekord på 22 individuella SM-guld. FOTO: Yngve Johansson, Imega Promotion.

Kalla jagar historiskt guld

Taggad till tusen och med chans att skriva in sig i historieböckerna – Charlotte Kalla kommer till SM-avslutningen i Gällivare med guld i sikte!
– Jag känner mig riktigt inspirerad, det är säsongens sista tävlingar med mycket känt folk i publiken. Ska bli jätteskoj att köra och jag gillar verkligen banorna på Dundret, säger Charlotte.

Säg SM, då spritter Charlotte Kalla upp i ett brett leende, sedan 2007 är hon mästerskapens stora dominant med totalt 34 medaljer, merparten i guld. När den första delen av året SM-tävlingar avgjordes i Piteå i slutet av januari körde hon hem tre guld, i skiathlon, på 10 kilometer klassiskt och i stafett.

Charlotte har nu 21 individuella SM-guld i bagaget, vinner hon tremilen i Gällivare tangerar hon Antonina Ordinas rekord från nittiotalet och skriver in sig i historieböckerna.

Men det är ingenting som Charlotte går och tänker på.

– Jag funderar inte alls i de banorna, för mig är det viktigt att få en bra känsla i åkningen som jag sedan kan ta med mig in i sommarträningen.

Hellnerstadion, med de tuffa världscupbanorna, är förknippade med många roliga minnen för Charlotte. Det var här hon spenderade mycket av tiden på skidgymnasiet och utvecklades till en av världens absolut bästa skidåkare.

Det var också här som Charlotte vann världscuppremiären 2008 inför en vilt jublande hemmapublik och fick hela Hellnerstadion att bubbla i ett enormt lyckorus. Och det råder inga tvivel om vem som kommer att bäras fram av publiken när det nu ska tävlas om SM-medaljerna.

– Även om det börjar vara några år sedan jag gick på skidgymnasiet så är det här något av en hemmaplan för mig. Det är alltid kul att komma hit och tävla, många som jag känner kommer att finnas i publiken och det brukar vara en härlig stämning.

Charlotte kommer att tävla både i teamsprinten som inleder SM-helgen och i tremilen som körs i klassisk stil. Hon har dubbla SM-guld att försvara på distanserna från förra året.

Målsättningen inför SM-avslutningen?
– Jag funderar inte så mycket kring medaljer, att hitta en bra känsla i åkningen är det som känns viktigast för mig just nu och jag brukar ju trivas bra på de här banorna Sedan är det ju alltid kul att vinna.

Och trots att Charlotte har ett prisskåp fyllt av OS- och VM-medaljer är det inga problem att hitta motivation för att tävla i SM.

– Nej, absolut inte. Det är alltid jättekul att vara ute med klubben och tävla. Sedan tycker jag det är viktigt att vara ute live och tävla runt om i landet, inte bara synas genom tv-rutan från världscuptävlingar, så att barn och ungdomar och inspirera kommande generationer att satsa på längdåkning.

– För mig är det här det absolut viktigaste sättet att betala tillbaka till den sport som jag älskar så mycket!

Senaste nyheterna

pod_maccan

Podcast med Marcus Johansson

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics podcast, Livigno2Levi, långloppsåkaren Marcus Johansson, Lager 157 Ski Team. Podden finns på Spotify och där du hittar poddar.
Martin Ponsiluoma går ut med startnummer 9 på lördagens jaktstart i Kontiolahti. FOTO: Kalle Parkkinen/Bildbyrån.

Startlistor skidskyttevärldscupen Kontiolahti lördag

I morgon lördag fortsätter skidskyttevärldscupen i finska Kontiolahti. Herrarna åker jaktstart och damerna stafett. Vi kan se fram emot spännande och roliga tävlingar med tanke på de svenska åkarnas s...