Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Här är Charlotte Kalla nere för räkning utanför pallen. Men hon bet ihop och tog hem bronset. Hennes fjärde medalj i Falun. FOTO: Linus Trygg/Längd.se.
Här är Charlotte Kalla nere för räkning utanför pallen. Men hon bet ihop och tog hem bronset. Hennes fjärde medalj i Falun. FOTO: Linus Trygg/Längd.se.

Kalla plockade fram tjurskallen

Damernas 30 kilometer handlade om en överlägsen Therese Johaug. Seger med 52 sekunder före Marit Björgen och 1.31 före Charlotte Kalla säger allt.
Men loppet var också en vinst för Kalla. Hon kom tillbaka och tog medalj efter att ha sett helt utslagen i mördarbacken efter halva loppet.
– Det här var inte piggaste dagen för mig, men nånstans plockar jag fram tjurskallen, berättar Kalla.

Det blev som väntat hårt tempo direkt ut från start. Det såg norskorna till men också Charlotte Kalla och Sofia Bleckur samt finskorna Kerttu Niskanen och Aino Kaisa Saarinen till.

Men den här dagen kunde ingen stoppa Therese Johaug. Hon bara pumpade på och var snart i ensam ledning och bara utökade den hela vägen.

johaug_jublar.jpg

Suveräna Johaug jublar. FOTO: Linus Trygg/Längd.se.

Halvvägs hade Johaug en halvminuts ledning på Niskanen och Saarinen som inte bytte skidor. Charlotte Kalla föll på väg in mot stadion när det var dags för skidbyte för henne och de övriga, förutom finskorna.

– Skidan hög när jag skulle trampa runt. Men jag sa till mig själv, lugn, lugn, lugn, berättar Kalla.

En stund senare uppe i mördarbacken såg det ut som dagen var över för Charlotte. Till och med tanken att ge upp dök upp i Kallas huvud.

Men hon bet i och med extra vätska i kroppen kom krafterna tillbaka och också vittring på medalj.

– Vi skulle ju dricka var femte kilometer men jag vet inte jag såg vätskestationer lite överallt, det var så gott, säger Kalla med ett skratt.

– Under en tremil kan det gå både upp och ner och den som har mest vilja på slutet är det som åker fortast. Jag fick bra coachning efter banan och. När det var kanske tio sekunder upp till klungan gav det ju mig extra inspiration och krafter.

Kalla hade riktigt vassa skidor. Inte minst glidet som var tydligt för alla som såg Kalla glida ner mot varvningen. Det bra glidet var också en viktig faktor när Charlotte kom tillbaka i matchen om bronset.

– När jag kom ikapp så fick jag chans att ligga i rygg och sen när jag väl var uppe hålla nere farten för att få en liten liten återhämtning

– När jag kom ner till stadion med fem kilometer kvar och jag så att jag fått en lucka bakåt så såg jag min chans att köra.

Den vändning Charlotte gjorde på tremilen idag är inget hon klarat tidigare i karriären. Då har hon sakta men säkert rasat ner i fältet när det en gång börjat gå emot. Därför betyder dagens vändning så mycket.

– Det är väldigt värdefullt att ha med sig för framtiden att kunna vända den svacka som jag hade i mitten av loppet.

– Jag värderar bronset högt. Speciellt sättet jag gör det på.

sofia_kerttu.jpg
Sofia Bleckur kämpade hårt med Kerttu Niskanen om fjärdeplatsen. FOTO: Linus Trygg/Längd.se

Sofia Bleckur var länge med i kampen om brons och åkte in som femma strax efter Niskanen på fjärdeplatsen.

– Det gick fort från start men det var också så jag ville att det skulle vara. Det var som att åka ett femkilometerslopp och sedan bara fortsätta och bli tröttare och tröttare, berättar Bleckur.

Anna Haag gjorde ett stabilt lopp och slutade som 14:e. Men det var förstås inte vad hon tänkt sig innan mästerskapet.

haag_30k.jpg
Anna Haag kämpade sig till 14:e plats. FOTO: Linus Trygg/Längd.se.

– Jag var i jättebra form innan jag blev sjuk. Jag känner emellanåt att den finns där. Jag hoppas det här var en rejäl jäkla genomkörare så att jag får avsluta säsongen på ett bra sätt, säger Haag.

För Emma Wikén gick det tyngre och hon slutade 25:a.

1. Therese Johaug
2. Marit Björgen + 52.3
3. Charlotte Kalla + 1.31.6
4. Kerttu Niskanen + 1.55.2
5. Sofia Bleckur + 2.09.3
6. Stefanie Boehler + 2.36.9

14. Anna Haag + 3.33.7
25. Emma Wikén + 6.23.0

Kompletta resultat

medaljtrion_jublar.jpg
Tre skiddrottningar. Björgen, Johaug och Kalla. FOTO: Linus Trygg/Längd.se

Siste nyheter

pod_novak

Podcast med Max Novak

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics podcast, Livigno2Levi, intervjuas Max Novak, Team Ramudden. Max vann Visma Ski Classics ungdomstävling förra vintern. Podden finns på Spotify och där du hitta...