Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Petter Northug kanske stoppas av FIS från start i långlopp i vinter. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Petter Northug kommer till Sverige och åker nio mil långa Klarälvsloppet på söndag. Här är Petter direkt efter målgång på Alliansloppet för några veckor sedan. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Kan FIS stoppa Petter Northug från start i långlopp?

Petter Northug visade på Klarälvsloppet häromveckan att formen är stigande. Han flaggade då också för start i några långlopp i vinter, bland annat Marcialonga. Nu är frågan om Internationella skidförbundt, FIS, kan sätta stopp för det.
Om FIS definierar Petter Northugs planer på att "åka några långlopp" i vinter som en "comeback" kan han få problem med att anmäla sig till de lopp han kanske vill delta i, skriver Langrenn.com.

Petter Northug, som har varit borta från FIS-lopp sedan han slutade vintern 2018/2019 och är både "not active" och "not allowed" i FIS lista över aktiva.

Northugs FIS-status kan få honom att drabbas av samma problem som Marit Björgen stötte på förra året: startförbud på grund av bristande rapportering till WADA:s Anti-Doping Administration & Management System (ADAMs).

Det är Antidoping Norge som avgör vilka norska utövare som finns på denna lista för aktiva med rapporteringsplikt.

– De som har anmälningsplikt är de bästa idrottarna i landet. Det är vi i Antidoping Norge som avgör vem som står på listan i Norge, och idag finns det 100 till 125 idrottare inom uthållighets- och kraftsporter, säger Håvard Byfuglien i Antidoping Norge till Langrenn.com.

En viktig anledning till varför ADAMs bildades är att förhindra idrottare från att kunna "anmäla sig" efter tävlingssäsongen, på så sätt undantas från skyldigheten att rapportera och kunna dopa sig under våren, sommaren och hösten och sedan kunna att rapportera en”comeback” igen när tävlingssäsongen startar.

WADA: s föreskrifter är därför utformade så att när utövare på ADAMs-nivå vill avsluta sin karriär måste de kontrollera att de postar på ett formulär. Om de ska göra comeback måste de rapportera till sitt nationella specialförbund och nationella antidopningsbyrå.

När Marit Björgen hade bestämt sig för att göra comeback som långloppsåkare i bröderna Auklands team förra året hade hon glömt att rapportera i tid. Tidsfristen för att rapportera en comeback är sex månader innan du vill tävla igen. Resultatet blev att Björgen inte fick starta i Marcialonga som hon hade planerat i sin satsning mot Vasaloppet.

Northug är ett komplicerat fall
Detsamma kan hända för Northug, men enligt källor Langrenn.com har varit i kontakt med är Northug ett komplicerat fall i detta sammanhang.

Det är en stor skillnad mellan Northug och Björgens fall: Inför förra årets säsong skrev Björgen ett kontrakt med Auklands Pro Team i Visma Ski Classics. Kontraktet innebar bland annat att hon fick lön från laget och kunde tävla om prispengar och att hon hade en uttalad önskan att vinna Vasaloppet.

– Petter Northug har inte skrivit på för något professionellt team, utan åker för sig själv och har aldrig formellt sagt att han siktar på att vinna något lopp. Är det en comeback då? Det är en definitionsfråga, säger Langrenn.com:s källa.

Poängen här är att regeln om att rapportera en comeback inte görs för att neka personer att tävla som amatörer. Det finns gott om tidigare yrkesverksamma som deltar för sig själva och som inte omfattas av anmälningsplikt, och som fortfarande åker snabbt. Regeln är gjord för att hindra personer från att ”sluta” och sedan göra comeback med avsikt att kunna dopa sig under tiden.

Det som ytterligare komplicerar saken är att FIS -bestämmelserna inte säger något om att de kan neka någon att tävla i de stora motionsloppen. I motionsklasserna i dessa lopp krävs ingen aktiv FIS-licens. Det kan vara upp till varje arrangör att avgöra om löparen ska få åka. Å andra sidan står det i bestämmelserna att FIS kan diskvalificera löpare i tävlingar som är sanktionerade av FIS.

Senaste nyheterna

Hanna Öberg på väg att lämna skjutvallen vid landslagets träning på Östersunds skidstadion på tisdagen. FOTO: Per Danielsson.

Det är skjutprestationen som avgör

Det är skyttet som avgör tävlingar i skidskytte. Det visar analys av 5000 starter och 17 skidskyttesäsonger som Forskare vid Mittuniversitetet i Östersund gjort Det är den hittills mest omfattande ve...
Vauhtis fabrik i Joensuu, Finland, brann ner till grunden i går.

Vallatillverkaren Vauhtis fabrik brann ner

En av de största vallatillverkarna, finska Vauhti, drabbades i går av att hela produktionsdelen av fabriken brann ner till grunden. Fabriken är belägen i Joensuu. Upp till 10 000 liter kemikalier för...
Johannes Hösflot Kläbo utan Viaplays logotyp på tävlingsdräkten vid värlscupen i Ruka, Finland i helgen. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Kläbo i konflikt med norska förbundet

Den norska fixstjärnan Johannes Hösflot Kläbo hotar med att stå över helgens världscuptävlingar på hemmaplan i Lillehammar. Det handlar om att Kläbo inte vill ha Viaplays logotyp på det norska landsl...