Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Ingemarsdotter, Henriksson, Kalla och Falk i glädjeskutt efter tredjeplatsen på världscupstafetten i Ulricehamn. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Ingemarsdotter, Henriksson, Kalla och Falk i glädjeskutt efter tredjeplatsen på världscupstafetten i Ulricehamn. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Kommentarer efter damstafetten

Många svenska damer i både första- och andralaget gjorde bra insatser på världscupstafetten i Ulricehamn idag.
Här kommer kommentarer från dagen från några av de svenska tjejerna.

Ida Ingemarsdotter som var tvåa på första sträckan i rygg på Ingvild Flugstad Östberg.

– Jag gjorde det jag skulle idag. Det kändes bra. Jag försökte vara avslappnad.

– Det var en liten fördel att ligga bakom.

– Om Norge tar taktpinnen då är det full fart från start. Jag har aldrig varit med om något annat i en damstafett.

– Det är alltid roligt att åka stafett. Men att få åka här hemma i Sverige med det här publikstödet. Stafett engagerar

Sofia Henriksson växlade som sexa 17 sekunder bakom Heidi Weng efter sträcka två.

– Heidi var riktigt stark. Jag ville ju förvalta det fina läget jag fick av Ida men det blev en tuff uppgift. Jag är ändå nöjd i efterhand men visst blev man lite frustrerad när man vet att man har så starka åkare i laget.

– Det här var väl lite av nyckelsträckan. Jag kunde inte göra så mycket mer och jag är ändå nöjd att få kliva upp på pallen första gången jag åker en världscupstafett. Det är en häftig känsla.

– Det gick ganska bra att hänga med i början men sen hade jag lite oflyt i kurvan efter nedförskörningen och tappade nån meter. Då blev det fort många meter när hon började gå på riktigt tufft. Hon var riktigt stark i de tuffa uppförsbackarna

Charlotte Kalla växlade som trea sekunden bakom Tyskland efter sträcka tre.

– Sofia åkte väldigt moget. Det handlar ju om att så få sekunder som möjligt upp om man behöver släppa lucka.

– Jag var otroligt taggad idag. Jag försökte värma upp tätt inpå så att jag skulle mäkta med en tuff öppning. Det tycker jag gjorde också. Men jag fick ju konstatera att de andra hängde med. Men det är svårt att gå ifrån på den här banan.

Hanna Falk spurtade in som trea precis bakom Tysklands Sandra Ringwald men före Jessica Diggins.

– Den här helgen kommer jag aldrig att glömma.

– Det var kul att gå ut i bra position och slåss om pallplatserna. Det var en helt ny situation för mig. Himla roligt var det, berättade Hanna och fortsatte:

– Jag var väldigt pigg så det var lite svårt att hålla igen ligga bakom i början. Men det går ju lättare att ligga bakom.

– Jag kände att jag har min styrka i utgången vid stadion. Jag försökte gå hårt och göra ett ryck där. Jag ville testa det. Jag fick några meter men det täpptes till igen så jag fick lugna mig lite och jag förstod att det skulle avgöras i spurten.

– Rycket jag gjorde kostade lite sen in på upploppet. Men jag är nöjd att jag klarade en pallplats.

Den som var närmast bakom Falk var ju Jessica Diggins. En av världens absolut bästa på just 5 kilometer skejt.

– Fick jag åka om loppet skulle jag kört hårt direkt ut från start. Men det är alltid lätt att vara efterklok, sa Diggins.

Men Diggins var glad över hur roligt det varit att tävla i Ulricehamn.

– Det var så hög ljudnivå på publiken runt hela banan. Det var underbart så jag vill tacka alla för ett underbart veckoslut, sa Diggins.

Jonna Sundling avslutade för Sveriges andralag och åkte in som åtta.

Jonna gick ut samtidigt som Finlands Krista Pärmäkoski och imponerade genom att gå med den starka finskan hela sträckan.

– Det är jag riktigt nöjd över. Jag så ju att vi skulle få gå ut samtidigt och då tänkte jag att nu jäklar ska jag försöka hänga på henne. Jag tappade lite i början men sen kom jag ifatt i utförsbackarna och hittade lite mer kraft och då gick det rätt bra att hänga med ändå.

Då är du helnöjd med andra ord?
– Ja, det kan man säga. Det var otroligt härligt med stöder runt banan idag också.

På upploppet fick Jonna precis ge sig mot Pärmäkoski och Sloveniens Cebasek i kampen om sjätteplatsen

– Det kändes som jag skulle kunnat klara dom. Det var väldigt nära men de kom ju bakom och fick kanske lite mer sug.

Snacket om hur det svenska damlaget ska se ut på VM gick förstås efter loppet. Det finns flera åkare som inte åkte idag som kan vara aktuella. Givetvis Stina Nilsson. Kalla flaggade för Ebba Andersson. Anna Haag är en kandidat. Samt några de som åkte i det svenska andralaget idag: Wikén, Rydqvist och Sundling.

Senaste nyheterna

Fredrik Jonsson har kämpat i motvind i många år. I morgon åker han 15 kilometer klassiskt i den svenska landslagsdräkten på världscupen i Ruka. FOTO: Mathias Bergeld/Bildbyrån.

Krönika: Jonsson förtjänar en tålamodsmedalj

I åtta år var Fredrik Jonsson borta från elitskidåkningen på grund av sjukdomsproblem. Hela tiden med en dröm om att ta sig tillbaka till världseliten. I morgon får han återigen ta på sig landslagsdr...
Calle Halfvarsson hade ingen lyckad sprint på fredagen. Tar han revansch på 15 kilometer klassiskt i morgon? FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Startlistor 10/15 km klassisk stil Ruka

I morgon väntar 10 och 15 kilometer i klassisk stil vid världscupen i Ruka, Finland. Första start herrar är 10.15 och första start damer 13.30.