Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Finn Hågen Krogh jublar när han korsar mållinjen före Calle Halfvarsson och Len Valjas. Nio lag var i mål inom 3,8 sekunder. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Finn Hågen Krogh jublar när han korsar mållinjen före Calle Halfvarsson och Len Valjas. Nio lag var i mål inom 3,8 sekunder. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Krogh snodde segern från Halfvarsson

Att det skulle bli en tät herrstafett med många lag med i leken på slutsträckan i Ulricehamn stod klart innan start med tanke på banprofilen.
Calle Halfvarsson spelade en huvudroll på sista delen av slutsträckan. Han försökte med ryck och drog den nio man stora klungan in på upploppet.
Där kom Finn Hågen Krogh med snabba skär och passerade.
– Det var klasskillnad. Han tar två tag när jag tar ett, kommenterade Calle efter spurten mot Krogh.

– Han hade betydligt bättre frekvens. Idag var det inget snack om saken. Finna hade lekstuga, fortsatte Halfvarsson.

Calle kom till Ulricehamn med en sjukdomsperiod och bara en vecka med riktigt träning bakom sig. Det är något man måste ha i åtanke. Med tanke på det var han riktig vass i dagens stafett även om han inte räckte till mot Krogh på upploppet.

– Jag fick ut mitt. Jag kan inte få till det bättre idag, menade Halfvarsson.

– Jag vet när jag går in här idag att Finn är bättre än mig. Jag hade knappt förväntat mig att hänga med in till upploppet.

Det blev dock en avvaktande slutsträcka till en början.

– Det gick ganska lugnt där ute. Så jag förstod att det skulle bli en spurt.

Calle gräver inte ner sig efter dagens spurtförlust. Men visst hade han velat ge den entusiastiska publiken en svensk seger.

– Det hade varit så himla kul vinna när det är så mycket folk som kommit hit och så.

 – Men jag kunde inte förvänta mig att komma hit och bolla med världens bästa skidåkare

– Jag faller igenom på upploppet och får inte till trycket helt enkelt. Men jag funderar inte så mycket på det här nu. Jag ska bara ha en bra form till VM.

Där väntar också en betydligt tuffare bana på VM-stafetten. Inte minst de två sista skejtsträckorna. Då kommer det inte att vara nio lag med hela vägen in på upploppet.

Stafetten idag var tät hela vägen. På andra sträckan sprack det dock upp en del när några av de absolut vassaste åkarna krigade mot varandra som Cologna, Niskanen, Bessmertnýkh, Harvey, Olsson och Burman. Olsson och Burman var runt tio sekunder bakom till växlingen.

Det blev sen snabbt en stor klunga på tredje sträckan. Men på slutet av sträckan var Sveriges båda lag mest på hugget. Marcus Hellner och Martin Johansson växlade som etta och tvåa.

Slutsträckan blev sedan en kamp mellan nio lag. I mål var marginalen mellan segrande Norge och nia Frankrike 3,8 sekunder.

När Halfvarsson blev passerad av Krogh så tappade han fokus och det var på håret att Kanada med sprintern Len Valjas på slutsträckan passerat honom på mållinjen.

Kanadensarna var dock överlyckliga att nå pallen. En riktigt stor framgång för laget.

Resultat
Världscupen, Ulricehamn
Stafett herrar, 4x7,5 km

1. Norge 1 1.06.47.5
2. Sverige 1 + 0.5
3. Kanada + 0.5
4. Schweiz + 1.8
5. Italien + 2.6
6. Finland + 2.7
7. Ryssland 1 + 3.3
8. Sverige 2 + 3.7

Komplett resultat här.

 

Senaste nyheterna

Fredrik Jonsson har kämpat i motvind i många år. I morgon åker han 15 kilometer klassiskt i den svenska landslagsdräkten på världscupen i Ruka. FOTO: Mathias Bergeld/Bildbyrån.

Krönika: Jonsson förtjänar en tålamodsmedalj

I åtta år var Fredrik Jonsson borta från elitskidåkningen på grund av sjukdomsproblem. Hela tiden med en dröm om att ta sig tillbaka till världseliten. I morgon får han återigen ta på sig landslagsdr...
Calle Halfvarsson hade ingen lyckad sprint på fredagen. Tar han revansch på 15 kilometer klassiskt i morgon? FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Startlistor 10/15 km klassisk stil Ruka

I morgon väntar 10 och 15 kilometer i klassisk stil vid världscupen i Ruka, Finland. Första start herrar är 10.15 och första start damer 13.30.