Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Foto: allrounder.de

Kroppen funkar inte alls, Peter Larsson lägger av

- Det är som om det är grus i maskineriet hela tiden. Känns faktisk som om jag gått i konstant bakfylla sedan jag vann Alliansloppet i höstas…
Vårt sprinthopp Peter Larsson, 31, lägger överraskande av efter flera säsonger med sjukdom och skador.

- Kroppen funkar inte. Jag vet inte vad som är fel, men idag är jag helt chanslös på att tävla mot dom bästa. När jag åker med hög puls och pressar kroppen känns det att jag inte har något att ge.
Peter Larsson har varit flera veckor med Kanadas landslag på träningsläger i USA under hösten.
- Där var det mycket bra och allt hade varit perfekt om det inte var för att kroppen inte alls fungerade. Tankarna på att lägga av kom och jag har nu gjort allt som jag och de i apparaten runt mig kan göra för att ta reda på vad som är fel och hur jag kan bli bättre.
Men killen som vunnit sex världscupsegrar i Düsseldorf (4 individuella och 2 i teamsprint) har inte hittat någon lösning, och Peter inser att det är värdelöst att fortsätta om han inte blir bättre.

Drömde om OS-guld
- Det värsta är att ge upp drömmen jag hade om OS-guld. Jag har lagt ner hundratusentals kronor på att bli bäst, därför känns det givetvis bittert. Men jag måste också vara nöjd med att ha fått vara med och se många länder och uppleva det jag drömde om som liten, säger Peter, som deltog i skid-VM både 2003 och 2007 samt vinter-OS 2002 och 2006.
Han håller dörren öppen för en comeback, säger att han vill ju egentligen inte sluta, men då måste kroppen funka på ett helt annat sätt.
Avgörandet har också gjort att Peter har börjat fundera på framtiden och inse att han inte ska åka flera tävlingar på elitnivå.
- I första hand kommer jag att jobba med New Sweden. Vi skall bygga upp en medlemsklubb som vi skall serva på Vasaloppet. Där kommer vi bland annat att erbjuda dricka var sjätte kilometer, vallningshjälp före och under tävlingen och annat, säger Peter.

Tränade med virus?
- Jag har ju inte fått något klart svar på varför det är så är, men jag har mina aningar. Tror själv att jag tränade för hårt och tidigt i sviterna efter flera virusinfektioner, säger Peter, som varit den kanske mest otursförföljde av alla toppåkarna de senaste åren.
- Jag visste ju inte vad som var fel och när läkarna sade att jag var frisk tränade jag på igen. Efter en virusinfektion gick jag ner åtta kilo och förstod att något inte var rätt.
Förutom virus och elände har Peter också haft otur med annat, bland annat i Davos förra säsongen då han föll under träning och bröt flera revben.
- Då funderade jag väl för första gången på att lägga av…
Idag tror Peter det blir jobbigt att se våra bästa sprinters kämpa om OS-guld på TV-skärmen när vi skriver februari och Vancouver-OS.
- Jag kommer säkert att säga ”det skulle jag ha gjort bättre” och bli förbannad. Jag vill ju att Sverige ska vara bästa nation och vinna OS-guld, men det blir utan mig…
”Kungen av Düsseldorf” abdiserar – någon annan får ta över!

 

Senaste nyheterna

Britta Johansson Norgren är ute efter revansch och nya segrar i Visma Ski Classics kommande vinter. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Johansson Norgren vill ha revansch

Britta Johansson Norgren, Lager 157 Ski Team, hade chansen att vinna Visma Ski Classics totalt för sjätte säsongen i rad i vintras. Köldskadorna hon fick på säsongens första lopp, Engadin La Diagonela...
Det blir fler och fler damåkare i Visma Ski Classics. När säsong XI sammanfattas så är 33 procent av Pro Teamens åkare damer.

Rekordmånga damåkare i Visma Ski Classics

När Visma Ski Classics säsong XI sammanfattas kan vi dra slutsatsen att andelen damåkare i Pro Touren ökar. Nu är 33 procent av Pro Teamens åkare damer - mer än någonsin tidigare och det är ett nytt r...