Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Charlotte Kalla krigade sig till en andraplats i fristilsloppet i Beitostölen efter suveränen Therese Johaug. FOTO: Jon Olav Nesvold/Bildbyrån.
Charlotte Kalla krigade sig till en andraplats i fristilsloppet i Beitostölen efter suveränen Therese Johaug. FOTO: Jon Olav Nesvold/Bildbyrån.

Kross av Johaug - Kalla tvåa och Ebba fyra

Therese Johaug vann fristilsloppet över 15 kilometer i Beitostölen i total överlägsen stil. Segermarginalen till Charlotte Kalla på andra plats var 1,05,9.
Ebba Andersson slutade fyra två sekunder från pallen.

Det blev precis som väntat. En längre distans är lika med större segermarginal för Therese Johaug. Med sedvanlig frenesi från första stavtaget vann Johaug med med över minuten.

Charlotte Kalla var i brygga när hon passerade som femma efter en mil. Hon var då 14 sekunder efter Ebba på andra plats. Men Kalla avslutade starkt på sista varvet. Hon tappade bara fyra sekunder på Johaug på slutvarvet och passerade Ebba, Flugstad Östberg och Krista Pärmäkoski.

– Jag hade som mål att ha tålamodet med mig de första 12 kilometerna. Sen verkligen börja kriga och vara trött uppe på krönen. Jag fick superbra tidsmatchning att jag gick för en pallplats, berättade Kalla för SVT.

– Det var ju ett hack upp till andra och tredje plats men det handlade om att hela tiden hålla sig till min plan och det gjorde jag, fortsatte Charlotte.

Om kampen om andraplatsen på slutet sa Charlotte så här:

– Det handlar om att försöka dissa smärtan och peppa mig och tänka på att jag varit i det här på träningspassen. Jag gav allt jag hade och hade tiondelarna på min sida.

Marginalen till Östberg i mål var två tiondelar. Det var förstås viktigt för Kalla att kämpa in andraplatsen och klara av en vass avslutning.

Dampallen i Beitostölen. Kalla, Johaug och Östberg. FOTO: Jon Olav Nesvold/Bildbyrån.
Dampallen i Beitostölen. Kalla, Johaug och Östberg. FOTO: Jon Olav Nesvold/Bildbyrån.

Ebba Andersson fortsätter att imponera. Den 21-åriga Sollefteåtjejen var offensiv från start och låg länge på andra plats. På slutvarvet fick hon ge sig i kampen om pallen men Ebba har ju öppnat säsongen på ett suveränt sätt.

Så här kommenterade Ebba loppet för SVT:

– Det var fruktansvärt slitigt. Man fick inget gratis idag.

På slutet var det en trött Ebba som fick se sekunderna ticka iväg.

– Jag fick verkligen kämpa direkt från start. Mot slutet var jag så fruktansvärt sliten. Jag gav det jag hade in i mål men de var dom som var starkare på slutet, konstaterade hon.

Ytterligare ett topplopp av Ebba Andersson som slutade fyra precis utanför pallen. FOTO: Jon Olav Nesvold/Bildbyrån.
Ytterligare ett topplopp av Ebba Andersson som slutade fyra precis utanför pallen. FOTO: Jon Olav Nesvold/Bildbyrån.

Den svenska laginsatsen var åter stark. Ida Ingemarsdotter levererade ytterligare ett mycket starkt distanslopp med tolfte plats. Evelina Settlin 21:a och Jonna Sundling 28:a. Lite tuffare var det för Elina Rönnlund som världscupdebuterade med 51:a plats.

Ser man på det norska laget så är det några åkare som inte når upp till vad de presterat förr. Heidi Weng, förra årets totalvinnare av världscupen, och Astrid Uhreholdt Jacobsen blev 14:e respektive 16:e. OS-mästaren Ragnhild Haga var nia men nära två minuter efter Johaug.

Det ser med andra ord  ut att bli en intressant stafett i morgon.

 

Resultat
Världscupen Beitostölen
Damer 15 km fri stil

1. Therese Johaug 37.33,9
2. Charlotte Kalla + 1.05,9
3. Ingvild Flugstad Östberg + 1.06,1
4. Ebba Andersson + 1.08,8
5. Anastasia Sedova + 1.23,8
6. Krista Pärmäkoski + 1.24,1

12. Ida Ingemarsdotter + 2.11,5
21. Evelina Settlin + 2.51,5
28. Jonna Sundling + 3.29,8
51. Elina Rönnlund + 5.23,1

Officiellt resultat finns här.

 

Siste nyheter

Anton Karlsson drar före Emil Persson, Marcus Johansson och Andreas Holmberg på dagens träningstävling i Liared utanför Ulricehamn. FOTO: Fredrik Ljungström.

Anton Karlsson en sekund före Marcus Johansson

På söndagen genomförde Lager 157 Ski Team en träningstävling över 46 km på rullskidor i Liared utanför Ulricehamn. Totalt kom 40 åkare till start. Kampen om segern stod mellan tre av Lager 157 Ski Te...