Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Härliga vyer och fantastiska skidförhållanden väntar i Engadin-dalen för den som deltar i La Diagonela. FOTO: La Diagonela.

Härliga vyer och fantastiska skidförhållanden väntar i Engadin-dalen för den som deltar i La Diagonela. FOTO: La Diagonela.

La Diagonela - nytt resmål för längdåkaren

I vintras såg ett nytt långlopp dagens ljus, La Diagonela i schweiziska Engadindalen.
Loppet som blev en snabb reservort för Jizerska i Tjeckien är nu ordinarie lopp i Swix Ski Classics.
Därmed finns ett nytt spännande resmål för den nyfikne längdåkaren.

La Diagonela går lördag 17 januari med start och mål i Zuoz. Ni minns väl premiären i vintras när Rikard Tynell skrällde och korsade mållinjen som etta före en vilt jagande klunga, just i Zuoz. Det finns möjlighet att åka två olika distanser. Huvudloppet på 65 kilometer och ett lopp på 30 kilometer.

En svensk researrangör som redan nu erbjuder en resa till vinterns lopp är Global Sports Tours. Längd.se har pratat med Björn Svensson från Global Sports Tours och ställt en del frågor inför vinterns premiärresa till loppet.

La Diagonela i Schweiz är ett nytt spännande lopp i Swix Ski Classics. Efter att ha blivit reservort för tjeckiska Jizerska är man nu ordinarie lopp i programmet. Vad tror du om loppets framtid för kategorien motionärer?
– Jag är övertygad om att La Diagonela har alla förutsättningar att bli ett mycket populärt lopp för motionärerna. Banan går i en fantastisk miljö. Starten går i Zuoz och spåret tar oss bort mot St. Moritz och vidare mot Pontresina. Cirka två kilometer innan St. Moritz kommer de första backarna och det blir kuperad terräng förbi St. Moritz vidare mot Pontresina där det planar ut tillbaka mot målet i Zuoz. En härlig bansträckning som ger variation i skidåkningen för motionären, berättar Björn engagerat.

la_diag_start14.jpg
Starten på premiärloppet i januari 2014 när Rikard Tynell skrällvann. FOTO: La Diagonela.

Vad kan du berätta om trakten där loppet avgörs?
– Loppet går i snösäkra Engadindalen på 1 800 meters höjd och som är mest känd för St. Moritz som ligger i mitten av dalen. På bägge sidor av spåret så finns det härliga berg som når upp till 3 000 meter vilket ger bansträckningen en härlig inramning. I samma dal går Engadin Skimarathon som är en del av Worldloppet och som går i skate i mars månad varje år med 13 500 deltagare, informerar Björn.

I vinter blir det premiär för den stora skaran åkare att kunna delta i loppet. Varför ska man välja La Diagonela som vinterns långloppsresa?
Har man åkt Vasaloppet, Marcialonga och kanske Birken och vill ha något nytt så är La Diagonela ett perfekt val. Dels för att det just är ett nytt lopp och för att omgivningarna är helt underbara. Sedan är ju Schweizarna erkänt duktiga på organisation så jag har höga förväntningar på loppet och organisationen, menar Björn och fortsätter:

– Tävlingsledaren av loppet är Adriano Isseppi som har varit delaktig i teamet runt Dario Cologna så det finns massor av skidkunskaper i organisationen. Detta är en viktig och avgörande faktor för loppets framtid vilket förstärker mitt intryck av att La Diagonela har kommit för att stanna kvar i Swix Ski Classics-serien. Loppet kommer att passera medeltida byar, igenom delar av St. Moritz upp mot Pontresina och målet kommer att ske mitt i centrala Zuoz vilket kommer att ge loppet sin speciella karaktär.

Vilken typ av boende kommer ni att kunna erbjuda? Hur är närheten till spåren?
– Vi har valt orten Pontresina som vår bas inför loppet och Schloss Hotell som vårt boende. Hotellet ligger perfekt placerat med längdskidspåret direkt utanför dörren. Ett härligt SPA och maten på hotellet är riktigt bra. Pontresina ligger bara tio minuter från St. Moritz. Jag tycker att orten är perfekt placerad för våra gäster med längdspåret direkt utanför dörren, förklarar Björn.

la_diag_hotel-schloss.jpg
Naturskönt placerade Schloss Hotell i Pontresina, med spåret utanför dörren, blir basen för de som reser med Global Sports Tours till La Diagonela. FOTO: Schloss Hotell.

– Det finns butiker, kaféer med mera vilket ger möjlighet för den som vill njuta ett par dagar i en härlig miljö. Vårt mål är att kunna möta behovet både för den inbitna skidfantasten som har fokus på loppet som för motionären som ser detta som en härlig weekend med ett trevligt lopp som avslutning, berättar Björn vidare.

Dagen innan loppet kommer se ut enligt följande:
– Du börjar dagen med frukost följt av en tur i tävlingsspåret. Sedan blir det lunch och en möjlighet att strosa runt i Pontresina följt av en tur till St. Moritz. Det låter väl som en härlig dag i Schweiz och en fin uppladdning inför loppet, avslutar Björn.

Läs mer om Global Sports Tours resa till La Diagonela här.

la_diag_relax.jpg
Efter genomfört lopp blir det fint att relaxa i avslappnande miljö på Schloss Hotell. FOTO: Schloss Hotell.

 

Senaste nyheterna

a_aukland_orsa2levi

Podcast med Visma Ski Classics legend Anders Aukland

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics podcast Orsa2Levi så intervjuar Teemu Virtanen Visma Ski Classics legenden Anders Aukland. Han har 16 segrar i Visma Ski Classics och håller sig fortfarande i...
Både Lina Korsgren och Emil Persson kommer till start i Vaajmarathon. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Vaajmarathon med ett sylvasst startfält

Imorgon avgörs Vaajmarathon för första gången som ett Visma Ski Classics Challenger event. Banan sträcker sig över 45 kilometer i klassisk teknik och har lockat några riktiga höjdare till start i Rötv...
Jens och William jagar nya mästerskapsmedaljer till Åsarna FOTO: Anton Karlsson / Längd.se

Burman och Poromaa i gamla OS-hjältars fotspår

Byn Åsarna i södra Jämtland har alltid haft en stark tradition av längdskidor. Många av våra största hjältar och hjältinnor genom tiderna har tävlat för Åsarna IK. Thomas Wassberg, Torgny Mogren, Jan ...