Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Andreas Holmberg gjorde comeback som skidorienterare och vann SM-springen två sekunder före klubbkompisen i IFK Mora OK, Andrey Lamov. Här är Andreas i längdspåret vid Gällivarepremiären. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.
Andreas Holmberg gjorde comeback som skidorienterare och vann SM-springen två sekunder före klubbkompisen i IFK Mora OK, Andrey Lamov. Här är Andreas i längdspåret vid Gällivarepremiären. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Långloppsåkare Holmberg vann SM i skidorientering

Andreas Holmberg gjorde comeback med karta på magen vid SM i skidorienterings i Östersund.
På dagens sprint slog Holmberg till med guld - närmast före två världsmästare i skidorientering, Andrey Lamov och Erik Rost
– Jag är överraskad, kommenterade IFK Mora-åkaren Holmberg för orientering.se.

Andreas Holmberg var för bara några år sedan var en av Sverige och världens bästa skidorienterare. Sedan inledde han en satsning på långlopp som i år bland annat har gett honom en andraplats på Kaiser Maximilian Lauf och en 13:e plats på Marcialonga.

När SM i skidorientering kom till Östersund, där Holmberg bor, så blev det läge för en comeback med karta på magen. En något annorlunda uppladdning in mot Vasaloppet än för hans konkurrenter i långloppscirkusen.

Comebacken blev lyckad och Homberg vann sprinten två sekunder före klubbkompisen Andrey Lamov och 16 sekunder före Erik Rost, Alfta Ösa. Både Lamov och Rost är världsmästare i skidorientering.

– Jag är förvånad över att det räckte så långt. Jag gjorde ett bra lopp utan egentliga misstag, och det är väldigt viktigt i sprint, kommenterade Holmberg för orientering.se.

Om en vecka väntar vinterns största mål för Holmberg - Vasaloppet.

– Det är något som jag verkligen har satsat mot. Jag har inte satt upp något konkret resultatmål, men visst siktar jag på att hänga med i toppen så länge som det bara går.

I damklassen vann Alfta Ösa:s Tove Alexandersson planenligt. Tove var halvminuten före Frida Sandberg, Säterbygden. Trea var Evelina Wickbom, I19.

På juniorsidan gick segrarna till Sofia Westin, I19; Simon Eriksson, Umeå; Elin Schagerström, Garphyttan och Jonatan Ståhl, Sundbyberg.

I morgon fortsätter SM-tävlandet med långdistans.

Resultat
Damer, 3,6 km:

1) Tove Alexandersson, Alfta-Ösa, 19.25, 2) Frida Sandberg, Säterbygden 19.58, 3) Evelina Wickbom, I19, 20.47

Herrar, 3,9 km:
1) Andreas Holmberg, Mora, 18.27, 2) Andrei Lamov, Mora 18.29, 3) Erik Rost, Alfta-Ösa 18.43.

D20, 2,9 km:
1) Sofia Westin, I19 18.22 2) Sofia Berglund, Mora 18.53, 3) Sarah Person, Åtvidaberg 19.58

H20, 3,6 km:
1) Simon Eriksson, Umeå, 19.49, 2) Robin Salén, I19 19.59, 3) Edvin Nordström, Täby 20.08.

D18, 2,7 km:
1) Elin Schagerström, Garphyttan, 18.45, 2) Emelie Brudin, Mora 20.17, 3) Tilde Engberg, Härnösand, 21.31

H18, 3,4 km:
1) Jonatan Ståhl, Sundbyberg 20.06, 2) Gabriel Larsson, Gammelstad, 21.00 3) Rasmus Nordgren, Kåre 22.00

Siste nyheter

logo_lvsk

Dags för SM- och tävlingspremiär i Lidköping

Efter en vår och stora delar av sommaren då tävlingsverksamheten legat nere så är det äntligen dags för officiell premiär av säsongen 2020/2021 nu på söndag 8 augusti. Under en intensiv dag blir det ...
Linn Svahn är på plats med landslaget i Torsby och förbereder sig för VM-vintern. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Linn Svahn vet vad som krävs för att lyckas på VM

Linn Svahn slog längdskidvärlden med storm förra vintern. Några dagar före sin 20-årdag tog hon sin första världscupsseger på sprinten i Davos och när säsongen hastigt tog slut i början på mars hade ...