Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Jens Eriksson trivs bra i nya Team Centric. FOTO: Johan Trygg.
Jens Eriksson trivs bra i nya Team Centric. FOTO: Johan Trygg.

Långloppssatsning tar Jens mot VM-femmilen

Dala-Flodas Jens Eriksson visade sådan styrka på Vasaloppet och Årefjällsloppet att bröderna Aukland lockade över honom till sitt team.
I vinter får vi se Jens i Team Centric, som laget nu heter.
Men kanske också i landslagets dräkt. För Jens blir det både traditionellt och långlopp i vinter.

Längd.se träffade Jens i samband med lanseringen av Team Centric i Stockholm på tisdagen. Det var en snabbvisit i en för dagen regnig huvudstad för dalmasen, som sedan tog flyget till Sveg och vidare transport upp till Bruksvallarna och snön.

Vi kollade läget med Jens som precis är på väg tillbaka i träning efter seg förkylning.

Sommarträningen. Har den funkat enligt vad du önskat?
– Ja, det tycker jag. Det har varit riktigt skoj. Det har varit lite förändringar i år med teamet och så där.

Om du jämför med att vara med landslaget och att vara med teamet. Vad är de stora skillnaderna?
– Skillnaden på hemmaplan har inte varit så stor. Där försöker jag hålla i den grundträningen som jag haft tidigare. Jag vill ju fortfarande åka bra på vanliga tävlingar också. Men just på läger så har det blivit ganska stor förändring.
– Det blir ett annat upplägg på läger, inte bara vad det gäller stakning som är mer. Utan det är lite mer av allt. Väldigt intensiv träning men lite kortare läger. Det krävs mer återhämtning efter såna läger märker man.

Har du någon tränare du jobbar med nu?
– Nej, nu är det så att man tar tips och inspiration från de här erfarna herrarna i laget. Sen lägger jag väl upp det mesta själv.

Hur tänker du i vinter med långlopp kontra traditionellt?
– Jag ska ju göra så bra tävling som möjligt i Bruksvallarna. Det är ju mitt mål där. Sen får vi se om man kan ta sig ut på världscup eller hur det blir. Sen har vi lagtempot i Östersund också som blir riktigt skoj, så det finns mycket tävlingar att satsa på. Men efter jul så är det tänkt att det är långloppen som det är fullt fokus på.

– Det långsiktiga målet är VM i Falun och framförallt femmilen då. Jag ser det här året som en möjlighet att få lite annat tänk i träningen, träna på nya platser och med nya killar för att utvecklas mer.

Känner du redan nu, innan säsongen, någon effekt av ditt nya upplägg?
– Det är väldigt svårt att säga så här innan säsongen. Jag skulle tro att jag har utvecklat vissa delar som stakningen och uthålligheten. Men det är svårt att säga hur det kan påverka den traditionella åkningen.

Jens gjorde en imponerad insats på Vasaloppet i våras, när han slutade femma, och satte skräck i de som nu är hans lagkamrater. Jens såg oförskämt pigg ut långt in i loppet och hade fantastiska skidor, som han vallat själv för övrigt.

Har ni pratat om hur tankarna gick hos den andra när du såg så stark ut?
– Vi har pratat lite om det. Dom var nog ganska oroliga, vad jag fått höra i alla fall. Men tyvärr så hade jag väl inte riktigt den träningen bakom mig som dom hade. Så det gick inte riktigt hela vägen.

laila_anders_jens_marius.jpg
Jens under tisdagens presskonferens tillsammans med Laila Kveli, Anders Aukland och managen Nils Marius Otterstad. FOTO: Johan Trygg.

Och förra vintern var du VM-åkare i sprint. Har du de kvaliteterna kvar eller har de försvunnit nu?
– Det tror jag inte de har. Jag tror jag har de kvar. Jag har aldrig haft sån där explosiv sprintsnabbhet. Det är mer uthålligheten jag gått på i sprint.

Världscuppremiären i Kuusamo är en minutour där klassisk sprint ingår. Något som skulle passa Jens mycket bra. Kanske blir det att får dra på sig landslagsdräkten där.

– Det skulle vara riktigt kul att få vara med där. Försöka klämma till de gamla resultaten jag har där.

Har du stött på killarna i landslaget något under träningsperioden?
– Jo, jag har stött på dom i Torsby bland annat. Vi har snackat lite om hur träningen går och så vidare.  Nu åker jag upp till Bruksvallarna så jag lär väl söta på dom där. Det blir kul att köra nått pass med som också.

Du har ju vallat mycket själv tidigare. Hur blir det nu i teamet. Kommer du gå in i vallaboden och säga åt dom vad dom ska lägga på?
– Det får vi se. Vi har pratat lite om det. Jag hade ju väldigt bra skidor i Vasaloppet. Jag har ju aldrig jobbat med det här teamet förut men jag har ju sett på tävlingarna att de har ju inte dåliga skidor.

Men vill du ha ett finger med i spelet?
– Ja, nog vill jag ha väldigt bra koll vad jag har under fötterna. Det vill jag. Så jag kommer nog vara med och kolla lite även om jag inte lägger på vallan själv.

Jens har som ensam åkare i Dala-Floda  vallat sina skidor själv genom åren. Ett inte speciellt vanligt fenomen i dagens elitskidåkning. Och han är uppenbarligen en duktig vallare. Det märktes som sagt inte minst på Vasaloppet i fjol.

– Jag har utvecklat det här mer och mer. Sen har det ju funkat bra hela tiden. När jag började åka skidor så började jag också valla själv och sen har det bara fortsatt så.

Vad är det som gör att du är en så bra vallare?
– Det som är positivt för mig är att jag både åker och vallar. Så jag vet själv precis vad jag behöver. Om jag har lite för lite fäste så vet jag vad jag ska lägga på för att det ska bli bra. Men det är ju skönt när man är landslaget eller teamet att slippa stå och valla flera timmar dan före tävling.

jens_torsbyskif.jpg
Jens snackar med landslagets vallachef Urban Nilsson, gamle storrännaren Erkki Kähärä och skidförbundets Perra Yttergård under Torsby Ski Festival. FOTO: Johan Trygg.

Siste nyheter

hemmavasan_live

Hemmavasan Live 15 augusti - tablå och hålltider

Över 13 300 deltagare är just nu anmälda till något av loppen i Hemmavasan 15–22 augusti 2020 som i år ersätter Vasaloppets sommarvecka. Med start 08.45 lördag 15 augusti bjuder Vasaloppet.TV på en n...